NIEUWS

Enorm veel steun voor Neil Young’s Pono


Redactie HiFi.nl | 12 maart 2014

Het mede door Neil Young ontwikkelde audioformaat Pono blijkt op veel steun te kunnen rekenen. Niet alleen heeft de Canadese zanger een keur van muzikanten achter zich staan, via crowdfundingsite Kickstarter werd binnen tien uur de benodigde 800.000 dollar voor de digitale muziekspeler PonoPlayer binnengeharkt. Inmiddels is de teller ruim over een miljoen dollar heen.

Neil Young presenteerde Pono tijdens SXSW in Austin, Texas, waarna de pagina bij Kickstarter online ging. Op de site is een (uitgebreide) video te zien waarin onder meer Bruce Springsteen, Eddie Vedder, Elton John, Jack White en Norah Jones (maar ongeveer iedereen die iets voorstelt in de muziek) hun steun voor de plannen van Pono uitspreken en vol lof spreken over het formaat. "Een beweging om het hart van muziek te laten blijven kloppen", schrijft Young op Kickstarter. "PonoMusic wil het gevoel, de geest en de emotie die artiesten in studio-opnames stoppen, behouden."

Pono is een nieuw audioformaat dat tot dertig keer meer informatie bevat dan een standaard mp3. Zo komt de muziek voor de PonoPlayer beschikbaar in bestanden met bitrates van 1411 tot 9216 kbps. "We hebben jaren geleden de emotionele impact die muziek van betere weergavekwaliteit kan hebben, opgeofferd voor gemak", liet Young weten. "Met Pono hoef je niet langer te kiezen tussen kwaliteit en gemak, je kunt het nu allebei hebben. Dat is het fundamentele idee achter Pono."

Kritische geluiden zijn er overigens ook te horen. Zo noemt de bekende analist Bob Lefsetz het idee achter Pono "achterhaald".

EDITORS' CHOICE