ARTIKEL

Verslag: ISE 2011

Van 1 februari tot en met 3 februari vond in de RAI in Amsterdam IS Europe plaats. De beurs is ontstaan vanuit een samenwerking tussen CEDIA, InfoComm en NSCA en wordt al sinds 2005 - met in 2006 een uitstapje richting Brussel - in Amsterdam gehouden. In 2005 was HiFi.nl ook voor het eerst aanwezig op dit, toen nog nieuwe, evenement. Kleinschalig maar ambitieus was de indruk die de organisatie toentertijd op ons maakte. In 2011 blijkt hoe ambitieus: IS Europe 2011 is mega-groot en, getuige de drukte op de eerste dag, erg succesvol.

Integrated Systems Europe (ISE) is duidelijk geen consumentenbeurs maar richt zich op distributeurs, installateurs, architecten, aannemers, consultants, AV dealers, systeem integrators, ontwerpers en technici. Het aanbod van producten is geheel gebaseerd op het optimaal en met uitgekiend bedieningsgemak weergeven van beeld en geluid, waar nodig in meerdere ruimtes tegelijk, gecombineerd met integratie van computertoepassingen als internet en e-mail.


Swart-werker deelt beroemd broodje bal uit - foto: Jiri Büller

HiFi.nl nam voor u een kijkje op de beursvloer.

Bowers & Wilkins 
Op de - overigens weer prachtige -  stand van Bowers & Wilkins worden we direct opgevangen door Erwin van der Putten, directeur van Bowers & Wilkins in Nederland.

[ISE:BW]

“We hebben weer veel leuke nieuwe dingen te melden,” vertelt hij enthousiast. En troont ons mee naar een Bowers & Wilkins Zeppelin. Op het eerste oog een Zeppelin zoals we die al een paar jaar kennen. Maar bij nadere bestudering valt de zwarte achterzijde van de Zeppelin op. Deze was voorheen van gepolijst aluminium en ook de baspoorten hadden voorheen niet die voor Bowers & Wilkins kenmerkende flowport putjes. “Ook al lijkt de Zeppelin op het eerste oog identiek aan de vorige versie, onderhuids is het een compleet nieuw product! We (Bowers & Wilkins) zijn er erg trots op dat we de eerste producent zijn die Apple Airplay in een portable product hebben geïntegreerd. Daarmee kun je vanuit ieder Apple product of vanuit je iTunes bibliotheek draadloos muziek naar je Zeppelin streamen. Dat biedt echt ongekende mogelijkheden!” Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en ook collega Bart Nijman - die een dag eerder bij de officiele introductie van de nieuwe Zeppelin aanwezig was - sprak vol lof over de mogelijkheden van de nieuwe Zeppelin. Het mag duidelijk zijn dat we meteen een recensie-exemplaar hebben vastgelegd.


De nieuwe zeppelin is duidelijk herkenbaar aan de achterzijde - foto: Jiri Büller

Maar bij Bowers & Wilkins hadden ze meer nieuws te melden. Nieuws dat perfect aansloot bij de opzet van IS Europe. Het Engelse merk kon namelijk ook een nieuwe instaplijn Custom Install luidsprekers aan het publiek tonen.

Bowers maakt het de keuze binnen de verschillende klassen inbouwkwaliteit eenvoudig door de benaming van de CI-luidsprekers gelijke tred te laten houden met de luidsprekerlijnen in de traditionele hifi-series. De toplijn inbouwluidsprekers gaat dus door het leven als 800-serie en de instaplijn logischerwijs als 300-serie. En die 300-serie werd tijdens de ISE geïntroduceerd. De eerste indruk van de lijn is zeer positief: netjes gebouwde units van gedegen kwaliteit. Als je het prijskaartje ernaast legt wordt het allemaal nog veel indrukwekkender. De 300-serie begint namelijk al bij 110 euro voor een 6 inch inbouwluidspreker, en dat geldt als  ‘zeer betaalbaar’.

Leukste product in de nieuwe 300-serie is ongetwijfeld de subwoofer: een ogenschijnlijk simpel vormgegeven kastje. Maar wel een product waar zeer goed over is nagedacht! De gebalanceerde opbouw in de subwoofer zorgt voor minimale overdracht van trillingen naar de wand of het plafond waarin hij geplaatst wordt. En behalve wand- of plafondmontage is er nog een derde optie: inbouw in een keukenkastje. In dat geval lijkt de inbouw nog het meest op de inbouw van een koelkast, waarbij het rooster onder de koelkast in dit geval de uitstroomopening van de subwoofer is. Zeer verrassend en innovatief.


Classé CP800

Naast Bowers & Wilkins vertegenwoordigt de importeur ook nog de merken Rotel en Classé. Van dit laatste merk liet Bowers & Wilkins Nederland de CP800 zien, een Stereo voorversterker/processor. Volgens Classé haar meest uitgebreide en best klinkende voorversterker ooit. De CP800 is speciaal ontwikkeld om het optimale te halen uit digitale media afkomstig van een computer of iPod. Binnen de CP800 wordt alles gedaan om jitter tegen te gaan en ook de USB-poort is van het tegenwoordig in audiofiele kringen opgang vindende asynchrone type. 
Ook de vorig jaar door Steve Nauber aangekondigde CT-M600 in huiskamervriendelijk Delta-uiterlijk was dit jaar in het echt te bewonderen.


Flinke jongen die RSP-1580 - foto: Jiri Büller

Van Rotel konden we drie nieuwe producten bewonderen: een tweetal versterkers voor de Custom Install markt onder de naam RKB1508 (8x65Watt) en RKB1512 (12x100Watt) en een geweldig fraaie Surround Voorversterker/Processor RSP-1580 in het uiterlijk van de 15-serie. 
De RSP-1580 is het vlaggenschip uit de 15-serie en heeft een voeding die menig geïntegreerde versterker niet zou misstaan. En dat voor een apparaat dat uitsluitend voorversterkerfuncties heeft uit te voeren. Bijzonder is ook de mogelijkheid om alle videobronnen toe te kunnen wijzen aan alle videomonitoren. Handig als je naast een dedicated home theater ook nog ergens een aparte televisie hebt staan. Daarvoor beschikt de RSP-1580 over vier HDMI 1.4 ingangen én vier HDMI 1.4 uitgangen.

Om de audiokwaliteit te garanderen hebben ze bij Rotel de signaalwegen zo kort mogelijk gehouden. Voor 4000 euro gaat de RSP-1580 straks van eigenaar verwisselen.


EDITORS' CHOICE