ARTIKEL

RedEye, KEF, Crestron Prodigy

RedEye is ongeveer een jaar geleden op de markt verschenen met een handige mini-IR-blaster die een iPod Touch, iPad of iPhone in een handomdraai in een multifunctionele afstandsbediening omtoverde. Ook verscheen een iPod-dock die als IR-repeater dienst kon doen, en een stand-alone IR-blaster die tegenover de te bedienen installatie moet worden geplaatst om hem wederom met een iPhone, iPad of iPod Touch te kunnen bedienen. 

[ISE:Redeye]

Nu introduceert AND Benelux op de ISE 2011 de RedEye Pro, een 19-inch behuizing waar  een weelde aan bedienings- en aansluitmogelijkheden in schuil gaat. De unit zelf is ongeveer 3 centimeter hoog, en in het hooglans zwarte front bevindt zich behalve een discreet blauw oplichtend merklogo een USB-A ingang. Aan de achterkant zien we maar liefst 8 discrete IR outputs waar contactflashers op kunnen worden aangesloten. Verder zijn er twee RS-232 poorten aanwezig, nog eens twee USB-A poorten, en een USB-B poort, en tot slot een 10/100 Ethernet (RJ45) aansluiting. Verder is intern een 802.11 b/g Wi-Fi modem aanwezig.


Blauwtand, Roodoog, vraag me af waar Geelneus blijft? - foto: Jiri Büller

Alle gebruikelijke beveiligingsprotocols voor Wi-Fi worden ondersteund. Indien nodig kunnen meerdere RedEye Pro units met elkaar worden doorgeschakeld, zodat de connectivity wordt uitgebreid. Voor de bediening is zoals gezegd een iPhone (elk model kan worden gebruikt), iPod Touch of een iPad met firmware-update 3.1.3 of later noodzakelijk. De benodigde software kan gratis in de Apple App Store of via iTunes worden gedownload.

RedEye is hiermee een serieuze kandidaat voor het nieuwe marktleiderschap in IR/RF afstandsbedieningen omdat kort geleden het bekende Pronto platform ten grave is gedragen.

Kef

[ISE:Kef]

Kef importeur GP Acoustics had heel wat nieuws te melden dit jaar. Om te beginnen waren er nieuwe ronde in-ceiling luidsprekers uit de Ci-serie. Die zijn niet alleen op technisch vlak verbeterd met een totaal nieuwe achterwand uit trillingsdempend materiaal en de toepassing van een nieuwe Uni-Q unit voor een nog betere hoogweergave, maar ook de afdekroosters zijn sterk verbeterd. Niet alleen is de rand veel smaller geworden, wat er nog aantrekkelijker uitziet, maar de montage daarvan gebeurt bij de nieuwe serie door middel van magneten in de rand van de plafondunit, wat de montage een stuk eenvoudiger maakt. 


Ja Joost, hij hangt recht! - foto: Jiri Büller

In de Ci serie mag speciale aandacht uitgaan naar de Ci I60CRds luidspreker, waarbij DS staat voor Dual Stereo. In het hart van de unit is een wave-guide met een dubbele Uni-Q unit gemonteerd, zodat op plaatsen waar slechts plaats is voor één luidspreker toch van stereo weergave kan worden genoten.

Voor wie alleen met het beste genoegen neemt is er de Ci9000ACE in-wall luidspreker, een full-range driewegsysteem met dubbele woofer en Uni-Q unit die het prestatieniveau van de Reference serie evenaart. In deze luidspreker is de unieke ACE technologie toegepast; textielen zakjes die gevuld zijn met het uiterst poreuze ACE materiaal, die de door de woofers verplaatste lucht in de kast als het ware in- en uitademen, waardoor de woofer gemakkelijker beweegt en de laagweergave dieper wordt.


Al weer wat jaren op de markt, maar nog steeds indrukwekkend: MUON! - foto: Jiri Büller

Al iets langer op de markt, maar nog steeds vrij nieuw én enorm succesvol is de ultraplatte T-serie. Deze zeer fraaie, met hoogglans accenten afgewerkte luidsprekers combineren perfect met de modernste televisies, want ze zijn slechts 3,5 centimeter diep. Dat kon worden bereikt door een unieke bas-luidspreker te ontwikkelen waarbij de motor en de ophanging niet achter, maar voor de conus liggen. Hierdoor kan weliswaar geen Uni-Q unit worden gemaakt (waarbij de tweeter in het hart van de mid/laag unit is gemonteerd), maar de tweeter in de T-Serie is wel volgens de nieuwste Uni-Q technologie gebouwd, en geeft dus een fraai, natuurlijk geluid.


KEF T-series. Benieuwd hoe Mr. T daar op klinkt...of T-Rex - foto: Jiri Büller

Het grote succes van de T-Serie is volgens de Nederlandse vertegenwoordiger Joost van de Bosch te danken aan het feit dat ze niet alleen in drie versies als complete set worden verkocht, maar dat de componenten van de set ook los verkrijgbaar en onderling uitwisselbaar zijn. De uitstekende klank, de aantrekkelijke prijs (van 1299 euro tot 1799 euro voor een compleet 5.1 systeem) en het fraaie design dragen daar zeker aan bij.

Crestron Prodigy

[ISE:Crestron]

Crestron is de absolute marktleider op het gebied van bediening voor domotica en A/V. Met de nieuwe Prodigy reeks willen ze de bekende Crestron kwaliteit beschikbaar maken in een wat hippere serie producten, tegen een betaalbare prijs. De Prodigy serie bestaat onder andere uit een aantal interfaces voor Apple, een in de muur ingebouwde cradle voor de iPad, software voor de iPad, iPod Touch en iPhone, en een iPod dock interface. Hiermee is niet alleen de gehele A/V en domotica installatie in huis te bedienen, maar kan ook de op de handhelds opgeslagen content worden afgespeeld, inclusief video. De apparaten kunnen vanuit de cradle synchroniseren met iTunes voor software-updates en nieuwe downloads.


Crestron Prodigy remote - foto: Jiri Büller


Behalve de Apple interfaces zijn er nog een drietal eigen handheld afstandsbedieningen, waarbij vooral de grote PTX6 met zijn forse aanraakscherm opvalt. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende in-wall bedieningspanelen met uitgebreide connectiviteit.


foto: Jiri Büller

De Prodigy serie gaat echter niet alleen over bediening, maar ook over opslaan en afspelen van content. Hiervoor zijn diverse mediaservers, processors, versterkers en wireless mediacontrollers en -expanders beschikbaar. Bijzonder is dat met de PMC3XP Prodigy Link een compleet Prodigy systeem in een bestaand Crestron netwerk kan worden geïntegreerd. 


EDITORS' CHOICE