Showverslag Audio Show Studio Alkmaar 2014 - deel 2


Eric de Boer | 11 februari 2014 | Fotografie Eric de Boer

Gisteren kon je op HiFi.nl al het eerste deel van ons showverslag van de Audio Show Studio Alkmaar lezen. Vandaag volgt deel twee. Want na de tweede etage was er nog een verdieping vol hifi, diensten en muziek te beleven op de ASSA. Dus terug langs de foyer, even kijken bij de stand van de collega’s van Music Emotion en dan naar boven, waar een goed gevulde centrale hal vol stond met apparatuur, accessoires, hoofdtelefoons en meer.

Hepta Audio Design en Goldline Trading
Als eerste valt de rechter hoek op, waar diverse luidsprekers statisch opgesteld staan en een set speelt met versterkers die ik niet direct herken. Het gaat hier om een gedeelde stand van het al heel lang bestaande luidsprekermerk Hepta, die de ASSA 2014 aangreep om de nieuwe compacte HeptaTen officieel te introduceren.

Deze kleine tweeweg luidspreker heeft een schappelijke setprijs van 995 euro per set, maar kan ook als bouwpakket worden geleverd die eventueel samen met de technici van het Nederlandse luidsprekermerk in elkaar kan worden gezet. De speaker heeft een downfiring basreflexpoort en is opgebouwd uit hoogwaardige componenten. Wie wil, kan deze luidspreker bestellen in zwart, wit of één van 144 beschikbare RAL kleuren. Maar Hepta Audio Design doet meer, zo blijkt uit de fraaie behuizing die wordt gemaakt voor de compacte Musical Fidelity V90-serie. Wat getuigt van een prima handelsgeest.

Op de stand stond ook apparatuur van Goldline, in Nederland met de hand gebouwde buizenapparatuur van Ing. Cees Kreuger, die ook al decennialang actief is binnen studio- en later audioapparatuur. Cees heeft zelf het ontwerp bedacht voor een voor hem goed klinkende versterker en inmiddels zijn er een buizen voor- en eindversterker (met EL34 buizenbezetting) op de markt. De apparatuur toont nog niet erg professioneel, maar de achtergronden en de door Cees toegepaste technieken zijn wel van hoge klasse, zo blijkt uit de puristische opbouw van het losse buizen phonotrapje dat in de voorversterker kan worden geplaatst.

AMAA, Audio Reparatie en Sennheiser
In de ruime hal stonden ook Audio Reparatie.nl voor advies en informatie omtrent technische problemen en diensten. Sennheiser Nederland was tevens aanwezig met diverse hoofdtelefoons –en met name de Momentum-serie-, die natuurlijk ook konden worden beluisterd. Het leukst was echter de stand van AMAA (die ook pickupnaald.nl voert), waar bezoekers niet alleen hun naald (element) konden laten nakijken, maar ook diverse nieuwe elementen, accessoires, armen en andere analoge ‘gadgets’ konden bekijken en aanschaffen. Het was leuk om te zien dat hier ook universele plexiglazen kappen voor draaitafels aangeboden worden, want die zijn best lastig te krijgen voor sommige modellen platenspelers. De prijzen hiervan zijn overigens ook schappelijk, kan ik gerust melden.

Servi-Q
Tevens aanwezig in de hal op de derde etage van het AZ-stadion was importeur Servi-Q. De niet zo grote stand was gevuld met genoeg nieuwe producten van diverse merken. Allereerst was de Alkmaarse hifishow natuurlijk een uitgelezen kans om de nieuwste telg binnen het assortiment van deze importeur te introduceren; de Cocktail Audio X-30. Dit apparaat is een echte alles-in-één oplossing voor wie een niet al te groot budget heeft maar wil genieten van streaming audio, een eenvoudige eenknopsbediening waar je niet persé een app voor hoeft te gebruiken, met een geïntegreerde versterker en de mogelijkheid om een cd af te kunnen spelen en te rippen.  Voor nog geen 1000 euro biedt het apparaat ook nog eens een ingebouwde DAC, een hoofdtelefoonversterker en zelfs Wifi is aanwezig.

Naast diverse apparaten van het luxe high end merk Audionet stond er echter ook veel nieuws van het Franse merk Advance Acoustic. Allereerst valt op dat de uitstraling steeds mooier wordt. Glanzend zwarte fronten, waarin de kenmerkende blauwe verlichting en dito VU-meters nog steeds prominent aanwezig zijn. De X-i90 en X-i60 geïntegreerde versterkers, die zelfs in Klasse A geschakeld kunnen worden en beide een DAC aan boord hebben met een vanaf-prijs van 449 euro. Ook de X-Uni, een Multi-source eenheid met cd-speler, DAB+ radio, internetradio en Bluetooth met AptX voor een prijs van 849 euro werd terecht aan het publiek getoond. En natuurlijk de luxe X-Preamp voorversterker met DAC (899 euro), die kan worden verbonden met de nieuwe, in Klasse A schakelbare X-A220 mono- of X-A160 stereo eidversterkers. High end geluid met dito uiterlijk, maar voor een low budget prijs.

New Transtec, Mika Distribution en Pioneer Benelux
De eerste grote stand op de derde etage van het stadion werd door drie importeurs/ distributeurs gevuld. New Transtec pakte flink uit met vooral veel McIntosh, Audiolab en Gato Audio. De diverse sets die stonden opgesteld waren voorzien van weergevers van het bekende speakermerk Klipsch, dat in Mika Distribution een geschikte nieuwe partner heeft gevonden.

Op een erg fraaie - en peperdure - set van McIntosch werd gespeeld met de Klipsch Palladium P 39 F en elders met de Klipsch Palladium P 17 B. De eerste set gaf een typisch live-gevoel en toonde erg veel drive tijdens de demo.  Elders werd gedemonstreerd met fraaie, betaalbare Pioneer G-Clef hifi en de eveneens niet dure Reference RF 82 mk II monitors. Van Klipsch werden verder veel andere speakers getoond, en ook het Music Centre KMC 3 (een handig 2.1-kanaals draadloos muzieksysteem) kreeg aandacht tijdens de ASSA.

Van McIntosh werd tijdens de show gebruikgemaakt van de MCD550, een SACD-speler met Quad-Balanced techniek, drie digitale inputs, twee digitale outputs en een 32-bit/192kHz USB-input. Luxe met een luxe prijskaart (8250 euro). Ook de nieuwe MA7900 versterker werd getoond. Deze geïntegreerde versterker bezit 200 Watt vermogen per kant, een 5-bands equalizer, 12 ingangen, een phonotrap voor MM- en MC-elementen en dezelfde USB-input als bovenstaande cd-speler. Te verkrijgen voor 8900 euro.

Ook nieuw was de Gato DIA-400 versterker, die voor 4250 euro Klasse D versterking biedt met een vermogen van maar liefst 400 Watt per kanaal, een 24-bit/192kHz DAC met upsampling, iPad streaming ondersteunt,gebalanceerde en ongebalanceerde aansluitingen ondersteunt en natuurlijk dat fraaie Gato Audio ontwerp heeft met die anti-magnetische werking.

EDITORS' CHOICE