Slotakkoorden


Eric de Boer | 11 februari 2014 | Fotografie Eric de Boer

HiHat Audio
Ook een flinke blikvanger in deze zaal werd verzorgd door het team van HiHat Audio, dat naast veel componenten en speakers van LUA, Elco Audio en Symphonic Line vooral ook Trinnov onder de aandacht van de ASSA-bezoekers bracht. Dus werd er af en toe gespeeld met een set bestaande uit LUA (de Appassionata GS mk3 cd-speler , de nieuwste Sinfonia GS geïntegreerde versterker en de Con Espressione luidsprekers) en werd de hoofdset een stuk vaker aangesproken.

Een Symphonic Line Reference cd-speler, een Trinnov Amethyst voorversterker en twee Symphonic Line Kraft 300 eindversterkers stuurden de alweer 17 jaar oude, immense JMLab Grande Utopia LE speakers aan. Een overweldigende set, die tijdens mijn tweede bezoek vreemd genoeg beter klonk dan tijdens mijn eerste bezoek aan deze ruimte. Hoewel ik af en toe het idee had dat de speakers toch wat meer controle eisten dat de versterking kon leveren was dit - zeker ook voor veel bezoekers - een bijzondere ervaring.

Het Trinnov-team was tevens vertegenwoordigd en  nieuwsgierige bezoekers kregen dan ook de nodige uitleg over de technieken en inmeetmogelijkheden van Trinnov. Het merk heeft jarenlang onderzoek gepleegd naar akoestiek, fasefouten en niet in de laatste plaats de eigenschappen van de gebruikte luidsprekers. Hun filters zorgen voor optimalisatie van deze altijd aanwezige variabelen, een techniek die onder andere in de luxe Amethyst naar voren komt.

AND Benelux en The Quest Group
De andere grote zaal op deze verdieping werd onder meer ingevuld door AND Benelux in de vorm van Ronald Wagemaker, die samen met Jules Withagen van Audioquest een ruime en muzikale invulling gaf aan hun stand. Natuurlijk was er flink wat ruimte gereserveerd voor Bluesound, het fraai, eenvoudig te bedienen en op te stellen geluidssysteem dat streaming mogelijk maakt.

De bekende Bluesound producten (Node, Powernode, Pulse en Vault) zijn tegenwoordig aangevuld met een 2.1-kanaals luidsprekersysteem; de Duo. Met een precisie controlesysteem voor volume, twee compacte satellietspeakers en een actieve subwoofer met een piekvermogen van 280 Watt is dit een ideale aanvulling op een bestaand Bluesound-systeem.  De prijs van het systeem is 999 euro.

Van NAD kon het Master-systeem worden beluisterd op de fraaie Dali Epicon speakers. Een set die nog steeds als zeer muzikaal kan worden betiteld. Maar ook de instapper van Dali, de Zensor 1, biedt al de muzikale signatuur van het Deense merk. Iets dat ik onlangs ook zelf heb mogen ervaren. De set speakers is door collega en vriend Max Delissen onlangs getest voor Music Emotion.

Gecombineerd met Audioquest bekabeling en de jongste digitale versterker van NAD, de D3020. Diens conclusie luidde dat High End voor minder dan 1000 euro (de setprijs voor deze componenten) zeker mogelijk is, in de vorm van deze combinatie wel te verstaan. Ik kan me die conclusie levendig voorstellen en ook de bezoekers van de ASSA konden deze set zelf beoordelen.

Sound E-motions
De gezichten van Sound E-motions mogen op de jaarlijkse show in Alkmaar ok niet meer ontbreken. Met de merken MBL en Taralabs stond deze importeur dit jaar weer achterin de zaal en kreeg genoeg aandacht van het publiek. Deze keer werd gespeeld met de mbl 11 F radiaalstralers, aangestuurd door een 'simpele' set van een mbl 1531 A cd-speler en een mbl 7008 A geïntegreerde versterker van het merk.

Hoe eenvoudig deze setup ook leek, het was het meest toegankelijke geluid dat deze importeur tot op heden heeft laten horen met MBL in Alkmaar. De effecten van de radiaalstralers was zeker aanwezig, maar minder overheersend dan voorheen en daardoor waren instrumenten en vocalen beter plaatsbaar. Daarnaast werd hier ook gewoon muziek gedraaid, en niet alleen audiofiele, uitgekauwde showtunes. Binnenkort heeft Sound E-motions nieuws van het Duitse High End merk, de aangekondigde Noble Line zal in 2014 haar opwachting maken. En deze importeur heeft ook het Amerikaanse meubelmerk Chameleon binnengehaald, dat veel stijlvolle en doeltreffende audiomeubels in het assortiment heeft en zeer luxe oogt.

Tot slot
De zesde editie van de Audio Show Studio Alkmaar mag succesvol heten. Het is Ben Hoedjes en de zijnen gelukt om veel nieuwe producten te kunnen tonen en - niet geheel onbelangrijk - de bezoekers te interesseren voor hifi in vele vormen. Natuurlijk was - ondanks de belofte van ook meer betaalbare systemen - de High End ruimschoots vertegenwoordigd en helaas zag ik ook weinig jongelui en vrouwen lopen op de zaterdag dat ik er was.

Maar goed, gelukkig werd niet overal Nils Lofgren, Diana Krall of andere doodgedraaide showmuziek gedraaid en wie tussen al het kostbare goed zocht kon daadwerkelijk ook meer betaalbare hifi vinden. Het was echter erg hoopgevend dat er weer flink in de platenbakken werd gezocht, want het draait nog steeds om de muziek. Studio Alkmaar bewijst in ieder geval maar weer dat elke smaak goed bediend kan worden en de vele nieuwtjes zijn erg interessant. En daarom gaat het. Daarnaast mag de winkel in Alkmaar zeker een pluim ontvangen voor de prima verzorging en organisatie van dit gezellige evenement.

EDITORS' CHOICE