Showverslag Audio Show Studio Alkmaar 2014 - deel 1


Eric de Boer | 10 februari 2014 | Fotografie Eric de Boer

Het tweede weekend van februari toonde zich grillig. Harde wind, flinke regen en een overwegend grijze lucht zorgden voor een beeld dat eerder in de herfst past dan in de winter. Reden om het weekend lekker binnenshuis door te brengen.

De net gestarte Olymische Winterspelen hielden ongetwijfeld nog meer mensen thuis. Studio Alkmaar bood echter een goed alternatief: de jaarlijkse Audio Show in het AZ-stadion te Alkmaar. Ik trotseerde de nukken van de weergoden en toog namens HiFi.nl naar Noord-Holland.

Het was alweer de zesde editie van de ASSA en zoals gewoonlijk was het binnen een stuk aangenamer dan in de stormachtige omgeving van het ruime stadion van de Alkmaarse voetbalclub. Met de belofte voor zowel betaalbare als high end audioapparatuur wilde Ben Hoedjes - eigenaar van Studio Alkmaar - de bezoekers laten zien en horen dat de winkel audio- en muziekliefhebbers kunnen laten genieten van muziek.

Dus ook mensen die wellicht nooit een dure hifiset zouden kunnen bekostigen. Een nobel streven. Bijna dertig deelnemende importeurs en distributeurs hadden twee etages van het stadion ingericht met fraaie apparatuur. Genoeg om bezoekers van wat in de volksmond ook wel de AZ-Show wordt genoemd een leuke dag uit te kunnen bieden. En wie toch interesse had voor de prestaties van de Nederlandse deelnemers in Sotsji kon de Spelen volgen op een groot scherm in de foyer en op veel TV’s die in en rond de demoruimtes hingen.

Hear Everything Audio Import, Dynamic Solutions en Indiana Line
De eerste grote ruimte die ik betrad werd van dynamische klanken voorzien door een fraai presterende combinatie van Guru luidsprekers die werden voorzien van muziek door een goed matchende set van CEC en Mirror Image Audio. De combinatie van het hoogwaardige snaaraangedreven loopwerk en de externe D/A-converter werkte erg fraai samen met de luxe door Rick Paap ontworpen apparatuur van Mirror image Audio.

De voorversterker had ik al beluisterd tijdens de Sneeker Analoge Show in 2013, de nieuwe eindversterker van het merk was geheel nieuw. Navraag leerde dat het hier ging om een prototype buizen eindversterker met een EL34 bezetting in Push-Pull configuratie. Deze eindversterker, die de Guru QM60 speakers op een rijke, dynamische en erg goed getimede manier aanstuurde, komt later dit jaar officieel het pakket aanvullen en zal zo’n 15.000 euro gaan kosten. De muziek die door Ton van der Veeken werd gedraaid tijdens mijn bezoek klonk in elk geval erg fijn en smaakte naar meer.

Indiana Line had het tweede deel van de ruimte aangekleed met speakers en apparatuur en bood een set die in een veel lagere prijsklasse opereert. De nieuwe, compacte Diva 552 speakers van het merk vullen het pakket aan en is met zijn slanke vormgeving, hoogglans lak afwerking en drieweg bezetting erg interessant voor mensen met een wat kleiner budget. Aangestuurd door de 80 Watt Puro 800 versterker van hetzelfde merk, die met een kostprijs van nog geen 900 euro en een ingebouwde DAC te koop is, klonken de speakers een tikje warm, basrijk en helder. De importeur gebruikte een AntiMode om de eigenschappen van de grote demoruimte te ondervangen en ik kan me voorstellen dat de set in een wat kleinere ruimte beter kan klinken. Toch was het geboden geluid erg interessant!

Audiac en More Music
De tweede ruimte die ik instapte liet geen twijfel bestaan over het nieuwe merk dat importeur Audiac aan het merkenpakket mocht toevoegen. Bij binnenkomst werd meteen de Italiaanse schoonheid van een topmodel Sonus Faber weergever benadrukt en voor de show had de importeur twee hagelnieuwe monitorspeakers van het merk met bijbehorende stands aangesloten staan op een set van Ayre.

De KX-5 voorversterker met zijn luxe Variable Gain Stage techniek en de VX-5 eindversterker die de puristische Diamond Bufffer uitgangstrappen bezit, zorgden ervoor dat de speakers (die nog maar amper waren ingespeeld) een afgewogen en beheerste klank tentoonspreidden. De blijkbaar nog steeds obligate audiofiele shownummers waren hier wel veel te horen, met gelukkig af en toe klanken voor de muziekliefhebber dankzij de kundige invloed van Ewald Verkerk.

De ruimte die Audiac fraai had ingericht had echter meer bezienswaardigheden, zoals de Cyrus Lyric 05. Een fraai ontworpen alles-in-één oplossing met versterker, DAC, streamer, cd-speler en DAB+ radio (2999 euro). Ernaast stond een primeur: de zeer luxe ontworpen Arcam A49 versterker. Deze nieuwe versterker zal later dit jaar geïntroduceerd worden en biedt een puristische opbouw met een gedempt chassis, 200 Watt vermogen per kanaal en Klasse G versterking. De prijs zal op 3999 euro komen te liggen.

De buurmannen van More Music zijn altijd in staat om een eigen, stijlvolle sfeer te creëren van iedere demoruimte die ze aankleden. Dit was ook het geval tijdens de ASSA. De hoofdset bestond uit de nieuwe Primare voor-eindcombi PRE 60 en A 60 die middels een Aurender S 10 streamer en een paar Audio Physic Classic 30 weergevers een erg fraai geluidsbeeld neerzetten.

Met een prijskaart van 7500 euro per stuk zijn deze Primares niet goedkoop, maar het neergezette klankbeeld was dan ook van hoog niveau. De interne DAC stamt af van de Primare D 30 en mocht het rekenwerk verzorgen. Daarnaast heeft de voorversterker een ingebouwd Mediaboard die kan worden bediend met de vernieuwde Primare App, die nu ook beschikbaar is voor iOS 7.

De  tweede set - die ik helaas niet heb kunnen beluisteren - bestond uit de nieuwe, betaalbare 2 ½-weg Triton 7 speakers van Golden Ear Technologies (1400 euro per paar) en de eveneens nieuwe Moon Neo 250i versterker met een MoonNeo 260 DAC/ cd-transport combinatie.

EDITORS' CHOICE