REVIEWSamsung

Samsung DA-F60 Bluetooth speaker


René Smit | 24 januari 2014 | Fotografie Fabrikant | Samsung

Ongeveer anderhalf jaar geleden wist Samsung mij op een aangename manier te verrassen met het DA-E750 Audio Dock met een buizenvoortrapje. Nu is het daarom de beurt aan de DA-F60 Bluetooth speaker, een fraai vormgegeven luidspreker.

Compact van afmeting, 355x163x75 millimeter om precies te zijn, maar gezien het formaat met ruim een kilo behoorlijk gewichtig. De afwerking van deze DA-F60 is hoogstaand; Samsung gebruikt geen kunststof maar metaal voor de kast. Aan de rechterzijde zijn de bedieningstoetsen te vinden, bovenaan de volumeregelaar die verzonken is maar uit de kast te voorschijn komt als je er op drukt. Daaronder een mute, function en bass toets, ter indicatie voorzien van een ledlampje. Helemaal onderaan de aan- uittoets.

Aan de achterzijde onder elkaar een service aansluiting, een 3,5mm aux ingang en de aansluiting voor de voeding van de DA-F60. Om de Bluetooth-speaker netjes neer te kunnen zetten is deze voorzien van een uitklapbare voet en een ruwe rubber strip een de onderzijde zodat de Samsung niet wegglijdt op een gladde ondergrond. De DA-F60 wordt standaard geleverd met een mooie beschermhoes, voeding en handleiding. De ingebouwde accu is, wanneer volledig opgeladen, goed voor ongeveer 12 uur luisterplezier. Over de gebruikte techniek is niet meer te achterhalen dan dat deze Samsung DA-F60 is voorzien van luidsprekers gemaakt van neodymium met krachtige magneten en een passieve bassradiator.

Normaal gesproken lopen mijn kinderen, tieners met een bovenmatige interesse in muziek, niet echt warm voor de apparatuur die ik ter recensie in huis krijg. Echter Bluetooth is het toverwoord dat ze direct nieuwsgierig maakt naar de Samsung DA-F60. Goed en wel uitgepakt verdwijnt de speaker, voor ik het in de gaten heb, richting de kamer van mijn oudste zoon. Een paar minuten later klinkt er muziek door het huis... Met veel moeite en overredingskracht weet ik de speaker terug te krijgen om er zelf mee aan de slag te gaan. Het maakt in ieder geval direct duidelijk dat vooral jongere mensen de doelgroep zijn waar Samsung op mikt met deze Bluetooth speaker.

Om muziek te beluisteren via de DA-F60 gebruik ik mijn Samsung Galaxy telefoon als bron. Om beiden met elkaar te verbinden is erg simpel. Met de function toets op de speaker kies ik eerst voor Bluetooth, vervolgens de toets een aantal seconden ingedrukt houden tot de indicator begint te knipperen. Dit geeft aan dat de speaker in de zogenaamde koppelingsmodus staat. Vervolgens zoek ik in het Bluetooth-menu van mijn telefoon naar de speaker aangeduid als "W_Audio" en kies voor verbinden. Alles bij elkaar een klusje wat binnen een minuut geklaard is. Hoe simpel kan het zijn.


EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »