ARTIKELRealFineAudio

Wilson Benesch primeur – Verslag van de Square Five-introductie

Menno Bonnema | 26 januari 2014 | Wilson Benesch

Er schijnt niks boven (de stad) Groningen te gaan, hoor ik vaak van mijn oosterburen. Nou, op hifi-gebied moet ik ze dan toch echt enigszins corrigeren. Je hebt in de provincie waar ik woon (Friesland) een plaats met de naam Twijzelerheide. Ik heb de kaart er maar eens bij gepakt, ik moest er tenslotte ook naar toe, en heb ik kunnen vaststellen: Twijzelerheide ligt hemelsbreed toch echt boven Groningen. En in Twijzelerheide huist hifispeciaalzaak It Harkstee.

En laat dan nou precies de plek zijn die ik zo tegen het einde van het afgelopen kalenderjaar opzocht voor een heuse primeur. It Harkstee pakte namelijk uit met de nieuwe Square Five vloerstaande luidspreker van Wilson Benesch.

Het luisterlokaal van Durk de Heij
Dat heeft eigenaar Durk de Heij van It Harkstee toch maar mooi voor elkaar gekregen, de presentatie van die nieuwe Square Five. Daarvoor reis ik graag naar de andere kant van mijn provincie. Het is die dag bepaald geen weer om je buiten te begeven, maar des te meer om eens lekker lang binnen in een goed verwarmde ruimte naar mooie muziek te luisteren. 

Kennismaken, en wat extra technische duiding?

Voor de lezers die niet volledig bekend zijn met de Friese taal, de overgrote meerderheid mag ik toch aannemen, toch even de voor hen waarschijnlijk merkwaardige naam 'It Harkstee' nader verklaard: Hark is Fries voor luisteren en Stee staat voor plek, lokaal. En het luisterlokaal van Durk de Heij mag er zijn. Ik was hier een aantal jaar geleden ook al eens langs geweest, maar intussen blijkt Durk zijn toko flink uitgebreid te hebben. Resultaat: meer ruimte voor meer merken, en aparte luisterruimtes.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Als ik de ruimte betreed waar de luistersessie met de nieuwe luisprekers van Wilson Benesch plaatsvindt, is de kamer al gevuld met nieuwsgierigen en heeft Durk de speakers al 'onderworpen' aan zijn zorgvuldig uitgekozen selectie aan muziekstukken. Snel neem ook ik plaats om deze primeur te ondergaan.

Aan de andere kant van de luisterkamer zie ik ze staan: twee fonkelnieuwe, in maagdelijk wit uitgevoerde luidsprekers. Dat ziet er al niet verkeerd uit. De 2,5 weg vloerstaande luidsprekers stralen robuustheid uit, zonder echt als enorme kasten over te komen. Dat zal een aantal liefhebbers al gelijk aanspreken.

Maar goed, waar ik hier natuurlijk vooral voor kwam, is het geluid. Hoe klinken die Engelse luidsprekers? Nog voor ik daar echt een oordeel over heb vastgelegd, komt er alvast een veelzeggende reactie van één van de andere luisteraars."Nou, mooie boel. Denk je het thuis eindelijk goed voor elkaar te hebben met je audio, krijg je dit te horen…" Tja, de 'nachtmerrie' van menig audioliefhebber, wanneer je weer eens een luistersessie van een nieuw product bezoekt. Behaalde resultaten in het verleden bieden niet de garantie dat je voor in de toekomst ook het beste 'spul' thuis hebt staan, zullen we maar zeggen.

MERK

EDITORS' CHOICE