ARTIKELRealFineAudio

Muzikale indrukken

Menno Bonnema | 26 januari 2014 | Wilson Benesch

Durk de Heij heeft voor deze luistersessie een mooie reeks nummers uitgezocht om deze Wilson Benesch speakers eens flink aan de tand te voelen. Ik hoor Huub van der Lubbe samen met Wende voorbijkomen. 'Goh, nooit geweten dat Huub zo mooi kon zingen, was me bij eerdere platen van De Dijk nooit zo opgevallen'. De harde tongval van Van der Lubbe en de zachte, fluwelen stem van Wende daar omheen 'zwevend', het klnkt erg goed. De Britse artiest Fink vervolgt met een live-opname. Ik hoor veel - akoestisch - gitaarwerk. Het klinkt een beetje 'overstuurd', maar op een prettige manier. En weer een ijzersterke vocale inbreng. Mooi basloopje neem ik ook nog waar.

De oude meester Boz Scaggs neemt het over. Scaggs ken ik als vertolker van het easy listening-geluid, in de positieve zin van het woord. Ook hier weer een fraaie basweergave en de twee van Wilson Benesch weten het geluid van Scaggs spannend te houden. Bij James Taylor verwacht je een zekere intieme weergave en dat is wat je ook te horen krijgt: vocaal klinkt het zelfs een beetje gedempt. Maar dat idee heb ik wel vaker gehad bij het beluisteren van deze artiest.

Peter Gabriel met symfonisch orkest mag de speakers weer flink wakker schudden, evenals de toehoorders. Te horen valt een fraaie interactie tussen de iele stem van Gabriel en de diverse instrumenten uit het orkest: strijkers, blazers, noem maar op. Het Zwitsers duo Yello, met gastzangeres Shirley Bassey, sluit de sessie af met het onvolprezen The Rythm Devine, bij mij thuis ook vaak ingezet als 'testnummer'. De Square Five speakers kunnen nu alles uit de kast halen en dat doen ze ook: ik hoor een fraaie weergave van het niet geringe electronsiche geweld wat de jongens van Yello in het nummer hebben 'geperst'. Maar bovenal komt de stem van Bassey glorieus uit de speakers. Mooi!

Na afloop spreek ik met Durk nog wat na, veel tijd heeft hij niet want hij moet nog naar een klant. Hoe heeft hij het toch voor elkaar gekregen, deze primeur? Durk: "Ik heb Wilson Benesch al langer in mijn assortiment. Maar het was wel een beetje stil geworden rond het merk. Dat kwam ook door de overgang van Art's Excellence naar Beter Beeld & Geluid, waardoor de aandacht even ergens anders kwam te liggen. Samen met Beter Beeld & Geluid (die het merk nu voor onze regio verzorgen, red.) vonden we het nu de juiste tijd om Wilson Benesch weer eens flink in de spotlights te zetten.

Kennismaken, en wat extra technische duiding?

En met de Square Five als nieuwe tak aan de loot kwam dat natuurlijk helemaal goed uit". Al met al een zeer geslaagde luistersessie van de Wilson Benesch Square Five, daar in Het Harkstee. Later bel ik Durk nog even op voor wat vragen. Hij vertelt me dat hij net de twee luidsprekers weer teruggebracht heeft naar de importeur in Zevenbergen. Op de terugweg werd hij gebeld door een klant. Die wou de luidsprekers toch wel eens bij hem thuis uitproberen. Durk kan ze dus weer ophalen. "Ach, een dagje extra in de auto voor twee zulke mooi luidsprekers is echt geen straf", zo laat Durk me lachend weten.

MERK

EDITORS' CHOICE