ARTIKELKharma

CES 2014 – Kharma Elegance dB11-S

Rob Nijman | 14 januari 2014 | Kharma

Op CES 2013 bezochten we Kharma op de aparte THE Show, in het nabij het Venetian gelegen Flamingo hotel. In het nieuwe jaar is het Bredase merk terug op de bovenste verdiepingen van de Venetian Tower, en wel als één van de eregasten van het high end-gedeelte van de show; Kharma werd er namelijk gehuldigd met een CES Innovations Award.

De jongste luidspreker van Charles van Oosterum werd beoordeeld op onder meer engineering, uiterlijk ontwerp, prijs-kwaliteitverhouding en natuurlijk de innovatieve elementen – die voor het eerst in de Elegance-serie overigens vooral aan de buitenkant zitten. 

De dB11-S, de grootste Elegance-speaker tot nu toe ("en waarschijnlijk de grootste die we in deze serie zullen maken", aldus Charles), heeft namelijk een nieuwe behuizing. Het 'bulletwood' ontwerp, een forsere kast ten opzichte van zijn voorgangers, kent aan de binnenkant overwegend dezelfde technieken als de dB9-S die vorig jaar in de spotlight stond. 

De dB11-S is duidelijk het vlaggenschip van de Kharma Elegance-modellen. Niet alleen is de imposante speaker de grootste van de familie en is er direct voor een 'S'-ontwerp gekozen (omdat de gebruikte techniek 'af' is en er geen behoefte was aan een tussenliggende 'normale' uitvoering, als het ware), maar het type is 'de ultieme synergie tussen geluidsreproductie en dynamiek'.

Een bekende opstelling: twee Exquisite mono power versterkers (MP1000) en een P1000 voorversterker, middels Enigma Extreme Signature Collection-kabels aangesloten op de vermaarde hifi-componenten van dCS, sturen de dB11-S aan

MERK

EDITORS' CHOICE