ARTIKEL

Verslag: Jean Michel Jarre

Gastauteur | 03 december 2010 | Fotografie Gastauteur

Onlangs bespraken we de Jarre Technologies Aerosystem One, een design iPod-dock met ingebouwde versterkers en luidsprekers. Het brein achter deze indrukwekkende ‘glazen geluidspaal‘ is niemand minder dan Jean Michel Jarre, één van de grootste pioniers op het gebied van elektronische muziek. Onlangs stond de  Fransman weer op de planken van Ahoy Rotterdam. Een impressie.


Foto: © Hans Kreutzer

Jarre is niet onbekend met Nederland. Al vier keer eerder trad hij hier op, waarvan twee keer in Ahoy. Gezien wil Jean Michel Jarre zeker worden. Hij komt van achter in de zaal binnen, zwaaiend als een popster laat hij zich bejubbelen. De bezoekers moeten er nog even inkomen, maar iedereen veert op wanneer de lasers hun intreden maken. Ook klassieker
Souvenir of China komt langs deze avond. Jarre droeg dit nummer tijdens één van zijn concerten ooit eens op aan prinses Diana, die die dag overleed.


Foto: © Hans Kreutzer

Jarre’s optreden is naast de muziek ook een visueel spektakel. De lasers en steeds afwisselende achtergronden zijn een lust voor het oog. Jarre’s muziek is wel echt voor de liefhebber van elektronische muziek. Hij maakt veelvoudig gebruik van synthesizers en computers, wat een elektronisch geluid produceert dat misschien niet voor iedereen is weggelegd. De beelden op het scherm laten Jean Michel zien als hij in het donker aan de knoppen staat te draaien.


Foto: © Hans Kreutzer

Halverwege de avond laat Jarre bijna een staaltje magie zien. Hij bespeelt een apparaat dat reageert op de positie van zijn handen. Hij doet een beetje denken aan een muzikale mimespeler...

Zie ook:


EDITORS' CHOICE