ARTIKELMeridian

Kerstspecial: De set van Thomas – Levend Verleden

Het is een grauwe en mistige woensdagavond wanneer ik huis en stede verlaat om te gaan luisteren bij Thomas, die met zijn vrouw Maroeska en zijn drie kinderen een voormalige drive in-woning bewoont, gelegen in een rustige buitenwijk.

Van het fraaie Zuid-Hollandse landschap is nauwelijks iets te zien en wanneer ik bij Thomas in de huiskamer annex tuinkamer en luisterruimte zit, moet ik hem op zijn woord geloven dat het uitzicht normaliter erg fraai is. Voorlopig kijk ik alleen tegen een paar fors uitgevallen elektrostatische luidsprekers aan, die zijn opgesteld langs de muur en tegenover een comfortabele bank.

Thomas is midden vijftig en werkzaam bij de gemeente in Den Haag. Hij praat op een rustige en doordachte manier; naarmate de avond vordert raakt hij meer en meer enthousiast tijdens het ophalen van audio-herinneringen, geholpen door een schoenendoos vol oude publicaties over zijn apparatuur. De historie begint met muziek en geluid wanneer zijn vader eind jaren '50 zelf Philips buizenversterkers en luidsprekers gaat bouwen. In die tijd leverde Philips zijn beroemde 9710 dubbelconus luidspreker in een versie met een impedantie van 800 Ohm.

Met de daarvoor ontwikkelde versterker kon de luidspreker min of meer rechtstreeks worden aangesloten op de eindbuizen, zonder tussenkomst van een uitgangstransformator. Naast de voeding in een buizenversterker is de trafo aan de uitgang één van de meest kwaliteit-bepalende elementen. Het overslaan van die trafo geeft een belangrijke verbetering van de weergave-eigenschappen, zoals later op de avond pijnlijk duidelijk zal worden. Want wonderlijk genoeg hebben de luidsprekers van Thomas een soortgelijke aansluiting als die 800 Ohm Philips van destijds. De set van Pa is samen met zijn Lenco platenspeler en Revox taperecorder nog steeds te bewonderen in het Correct Museum in Rotterdam.

De voorgeschiedenis
Het realiseren van een eigen installatie begint voor Thomas als hij op zijn zestiende een Lenco L76S platenspeler weet te bemachtigen, die hij aansluit op een Pioneer versterker en Wharfedale luidsprekers. Later, wanneer hij inmiddels in Amsterdam woont engeld begint te verdienen, gaat zijn vakantiegeld op aan een Sony platenspeler met Micro Seiki arm en Stanton 681EEE element. Daarbij worden bij RAF een Quad 33/303 voor- en eindversterker aangeschaft om B&W DM2a luidsprekers aan te sturen. Een in die tijd hoogwaardige set met uitstekende recensies in bladen als Disk en Luister. Door bezoeken aan audiowinkels zoals de legendarische winkel van Theo Hifi Pruijs koopt Thomas op enig moment de eerste Meridian producten, toen nog geleverd onder de naam Boothroyd Stuart.

De 101 voorversterker met de 103 eindtrap is een snoepje voor het oog, en levert bovendien voldoende vermogen voor een set Elipson 1704 die de DM2a's van hun plaats heeft verdrongen. Die 101/103 was verpakt in een bruin gespoten behuizing en vormde de inspiratie voor veel latere Engelse versterkermodellen, zoals die van Naim. De lak was helaas erg kwetsbaar en wie vandaag de dag nog exemplaren kan vinden, treft die minimaal bekrast of beschadigd aan.


EDITORS' CHOICE