REVIEWDenon

Shootout Denon DHT-T100 en Canton DM50 Soundbase

Eric de Boer | 21 mei 2014 | Fotografie Eric de Boer | Denon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 december 2013

Vrijwel geen enkel apparaat heeft binnen afzienbare tijd zoveel aanhang gekregen als de platte televisie. Maar omdat TV's steeds platter worden, wordt ook het geluid steeds platter. Al jaren spelen fabrikanten van hifi daarop in met home cinema-systemen en later ook de soundbars. Maar wat moet de TV-kijker die geen ruimte heeft voor een dergelijk systeem? Een TV speakerbase biedt uitkomst.

Dat het verbeteren van TV-geluid een hot item is, bewijst de enorme hoeveelheid lezers van het artikel dat hier eerder over verscheen. Het is heel simpel: niet iedereen wil of kan een enorme hoeveelheid kabels en luidsprekers in de huiskamer zien of plaatsen. Zo'n zes jaar geleden kwamen fabrikanten hier ook achter, wat resulteerde in de brede soundbars en de 2.1-kanaals home cinema-systemen.

Maar ook die systemen hebben nadelen wat betreft plaatsing: een soundbar is meestal te breed om onder een televisie te hangen en moet vaak worden voorzien van een subwoofer om toch wat laag te kunnen bieden. Wie zijn TV op een meubel heeft staan, moet ook nog eens rekening houden met de hoogte van een soundbar, anders wordt de ontvanger van de TV-afstandsbediening afgeschermd met alle problemen van dien.

De voordelen van een 2.1-kanaals home cinema-set ten opzichte van een soundbarzijn natuurlijk de integratie van een speler, radio en andere aansluitingen. Maar die moet vaak weer elders worden geplaatst en er moeten een subwoofer en losse speakers worden geplaatst, met de nodige kabels die vaak weer moeten worden weggewerkt om de huiskamer toonbaar te houden.

Speakerbase
Voor die mensen is een TV-speakerbase of soundbase een ideale oplossing. Tijdens de Europese Dealer Conference in Italië eerder dit jaar toonde Denon ons (onder embargo) al haar speakerbase, de DHT-T100. En tijdens de IFA was het Canton die met eenzelfde type geluidsoplossing voor televisies de aandacht trok. De Canton DM 50, waarbij DM staat voor Digital Movie. Beide soundbases bieden datgene waar veel huishoudens baat bij zouden kunnen hebben. Een alles-in-één geluidsoplossing voor (vooral staande) televisies met zo min mogelijk aansluitkabels die datgene doet waar vraag naar is: het simpelweg verbeteren van het TV-geluid.

MERK

EDITORS' CHOICE