Monitor Audio ASB-2 Soundbar

Redactie HiFi.nl | 09 november 2013 | Monitor Audio

Beter laat dan nooit? Ook Monitor Audio meldt zich op de markt voor soundbars, met de ASB-2. De Monitor Audio "biedt een unieke combinatie van een topklasse actief 5-kanaals audiosysteem, geavanceerde audioprocessing en draadloze ‘streaming’ in een onweerstaanbaar fraai gebogen en compacte behuizing."

De ASB-2 is de centrale ‘audio hub’ voor alle audiosignalen: van DVD-speler tot tabletcomputer, van Home Media Center tot smartphone, van gamecomputer tot TV, van NAS tot internet, dankzijk functies als Apple AirPlay, DLNA en UPnP. Naast iTunes- en DNLA-apps kun je met Monitor Audio’s Airstream App digitale audio van het netwerk ongecomprimeerd streamen in 24/96kHz-kwaliteit. Vrienden kunnen via Airplay Direct – zonder netwerktoegang – hun muziek weergeven via de ASB-2.

Vijf digitale versterkers (totaal 160W) sturen zes C-CAM* luidspreker­eenheden aan: 1x sublaag (met 2x 140 mm), 2x 100 mm midden en 2x 25 mm hoog. De speciaal ontwikkelde Digital Sound Processor zorgt voor optimale en efficiënte aansturing van elke luidspreker.

(* C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium) is oorspronkelijk ontwikkeld voor turbinebladen van straalmotoren: een licht maar zeer stijf materiaal.)

Met de 3D-software van Monitor Audio vertaalt de ASB-2 de discrete 7.1-surroundsignalen naar L-C-R-weergave met een breed stereobeeld en een stabiel middenkanaal voor goed verstaanbare dialogen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van HRTF**-functies. De achterkanalen worden opgebouwd met behulp van overspraakreductie-technieken. Met de 3D-functie uitgeschakeld is de ASB-2 een volwaardig 3-kanaals stereosysteem.

(**HRTF: Head- Related Transfer Function: Hiermee wordt het effect van hoofd, oor en lichaam op het geluid op een locatie gesimuleerd om volledige surroundweergave te creëren met minder luidsprekers.)

Met de afstandsbediening kan de ASB-2 via het aangesloten beeldscherm (OSD***) worden ingesteld. De ASB-2 kan met de stevige muurbeugel worden opgehangen of met de speciale rubber voet stevig op een kast worden geplaatst.

(*** OSD: On Screen Display instellen van audiofuncties.)

De Monitor Audio ASB-2 Soundbar is vanaf november leverbaar met zwart stoffen afwerking en zilvermetalen zijpanelen. De verkoopprijs is € 1250. 

De aansluitmogelijkheden tot slot: 3x HDMI In, 1x HDMI 1080p/3D uit met ARC 2-weg audiofunctie (wat een extra ingang oplevert), S/PDIF coax, TOSLink optisch, analoog tulp, LFE-sub-uit, USB en natuurlijk WiFi. Via HDMI regelt de volumeregeling van de TV-afstandsbediening ook het volume van de ASB-2. De ASB-2 heeft negen toetsen ‘aan boord’ voor directe bediening van functies plus een losse afstandsbediening voor volledige set-up van alle geavanceerde audiofuncties via het beeldscherm.


EDITORS' CHOICE