REVIEWAvid

Review Avid Ingenium draaitafel

Bert Oling | 30 november 2013 | Fotografie Fabrikant | Avid

Hoewel we AVID Hifi best een relatief kleine fabrikant in de wereld van de fijnmechanica mogen noemen, is er toch sprake van een technologisch zeer hoogstaand bedrijf. Avid heeft hypermoderne CNC productiefaciliteiten. Men doet behoorlijk wat investeringen in onder meer materiaalonderzoek.

AVID produceert dan ook niet alleen voor de high end hifi-sector, in de auto-industrie weet men het merk eveneens te vinden; men ontwikkelt fijnmechanische precisie componenten voor die tak van sport.

Het zoemde al een tijdje rond. Er kwam een nieuwe AVID draaitafel, en wel een 'goedkope'. Nou kon ik me bij AVID niet bepaald iets voorstellen bij begrippen als 'budget' of 'uitgekleed'; daarvoor heeft Conrad Mas te uitgesproken opvattingen over het fenomeen draaitafel. Het is al weer jaren geleden dat hij hoogstpersoonlijk de AVID Diva bij mij kwam afleveren en installeren.

Het werd een gedenkwaardige avond, een soort college toegepaste fijnmechanica. Hij schopte bij het opbouwen van de Diva heel wat heilige huisjes in de draaitafelwereld omver. Zo moest hij bijvoorbeeld niets hebben van het begrip massa. Dus bij hem geen zware structuren, geen graniet, geen lood, maar vooral de nadruk op het afvoeren van energie veroorzaakt door ongewenste resonanties die het aftastproces negatief kunnen beïnvloeden.

Ingenieus
In de loop van 2012 verschenen de eerste foto's van de nieuwe AVID Ingenium, het onderwerp van de geruchten. Op het eerste gezicht was er sprake van een breuk met het illustere AVID verleden. Bij alle draaitafels van het merk maakt hij tot nu toe gebruik van een relatief lichte en stijve basis van spuitgietwerk die arm en middenas met elkaar verbindt. Bij nadere bestudering van de beelden blijkt dat de cesuur maar heel betrekkelijk is. De spuitgietwerk basis van de andere draaitafels is bij de Ingenium vervangen door een slimme constructie van mooi gemaakte aluminium balken die haaks op elkaar staan.

Het enige aspect dat echt afwijkt bij de Ingenium is het feit dat we nu niet meer kunnen spreken van een draaitafel met subchassis. De basis is een aluminium kruis dat staat op drie Sorbothane voeten, die moeten zorgen voor ontkoppelling van externe trillingen. De lange poot van het kruis is de basis voor zowel de arm als het lager. Dit inverterende lager is een onderhoudsvrije constructie en gelijk aan de lagers in de andere AVID draaitafels. De details van het lager zet ik even het zonnetje, want zo mooi kom je ze niet vaak tegen. Het is duidelijk dat de fabrikant zijn basis in de fijnmechanica heeft. De conische lagerbus die aan het binnenplateau vastzit heeft een draaipunt van saffier. Dit geheel draait op een eveneens konische as met bovenop een tungsten carbide kogel, de lagerbussen zijn van hoogwaardig staal. Maak niet de fout de kogel te vergeten, want dan heb je echt een probleem. Dat geldt ook voor het eventueel toevoegen van smeermiddelen. Niet doen dus: RTFM!






EDITORS' CHOICE