ARTIKEL

High End München 2010 - deel 2

Dit is het tweede van vier delen van het showverslag van de High End 2010 in München. Deel 1 leest u hier, deel 3 en 4 volgen snel.

Nadromend over de Audiovector R11 ontwaar ik bij Melody nieuw vormgegeven buizen versterkers. Blank aluminium met houten accenten. 211 of 212 eindbuizen, buizen gelijkrichters, klasse A schakelingen in single ended mode. Kortom echte droomtypes die ik graag eens zou willen koppelen met een hoog rendement luidspreker systeem. 3950 Euro voor 2 x 16 Watt is niet goedkoop, als de AN211 klinkt zoals hij oogt ga ik er toch van dromen.


 
De tweede grote hoorn op de beurs komt van Cessaro. Drie houten hoorns per kant en daarachter vier Onken woofers. Dat wil best geluid geven. Bij vlagen briljant, anderen hielden het geen vijf minuten vol in de ruimte.Bron is een LingoLab platenspeler die geheel van koper lijkt te zijn en 100 kilo weegt.Natuurlijk ook heel fraai voor analoog is de DaVinci draaitafel, of moet ik zeggen opstelling. Twee van de mooiste armen erop en ik ging kwijlen.
 


 
Orpheus was heel even in Nederland verkrijgbaar, zag er toen perfect uit. Nu zijn de Zwitserse apparaten groot en lelijk. Ik zeg niets over de geluidkwaliteit want ik heb er niets kunnen beluisteren. Mede omdat het uiterlijk mij zo tegenstond als ik dat vergelijk met de slimline Orpheus toestellen van een paar High End Shows geleden. 
Tannoy trok volle zalen met de Kindom Royal. Ondanks de Esoteric elektronica kon ik de concentratie niet vasthouden en ben weggegaan. De oude Prestige lijn trekt me nog altijd meer aan. 
Herman van den Dungen en Dominique Chenet tref ik op de stand van Audio Reference waar we ons uitvoerig laten informeren over de nieuwe Krell modellen.Erg trots is Krell zelf over de groene modellen. Standby power is gezakt van 260 Watt naar 2 Watt, met behoud van alle kracht en souplesse die Krell groot heeft gemaakt. Een beul is de Evolution 707 home cinema versterker. Alleen al het uiterlijk is zo mooi dat ik spontaan overweeg opnieuw de huiskamer in te richten voor meerkanaal weergave, terwijl ik dat net heb weggehaald.Ook leuk, de Krell Kid en Krell Papa Dock voor Apple iPod.Doet me denken aan het vervoeren van een doos eieren in een Hummer. Op mijn vraag aan Krell waarom ze toch doorgaan met de in Europa onverkoopbare luidsprekers kreeg ik een antwoord om over na te denken. "If you buy a car, do you shop for an engine, a chassis, accessories and wheels, or do you buy a complete car? Why should you handle different when buying a hifi system. We know our amps as no one else and we know the inside out of our speakers. They match to become the perfect system. So, a one stop shop might be the answer for the best sound." Zit wat in.


 
Zelf droom ik liever van een Sonus Faber, desnoods de nu in diverse uitvoeringen leverbare Toy, dan van de aluminium flight cases die Krell luidsprekers noemt. Wat meer met smaak en uiterlijk dan met geluidkwaliteit te maken heeft dient de schrijver dezes eerlijkheidshalve te vermelden.


EDITORS' CHOICE