REVIEW

Stravinsky – Rite of Spring, Firebird Suite, Scherzo, Tango

Jan Luijsterburg | 29 mei 2013

Deze SACD van de alom geroemde Iván Fischer met zijn Budapest Festival Orchestra werd een jaar voor het eeuwfeest van de Sacre uitgebracht en wordt nu opnieuw onder de aandacht gebracht.

Fischer is geen dirigent die grote effecten najaagt. Hij wil primair het verhaal van de componist tot leven brengen en zet zijn muzikanten aan tot topprestaties. Zijn opnamen voor Channel Classics krijgen steevast positieve reacties, zoals ook hier zijn interpretaties van Dvorak (ook met Pieter Wispelwey), Mahler en Rachmaninov.

Zijn interpretatie van de Sacre, in het begeleidend boekje beschreven als “nog altijd fris, heidens, angstaanjagend, nieuw en prachtig” overdrijft het heidense en angstaanjagend niet. Hij laat de emoties niet bijna over het randje gaan, zoals Gergjev en Bernstein dat wel lieten gebeuren. Fischer is meer analytisch, en legt vooral in de stille passages lagen van de partituur bloot die me eerder niet opvielen. Het in extase raken laat hij meer dan de genoemden aan de luisteraar over, zoals Stravinsky dat in zijn eigen uitvoeringen ook deed. Al met al een mooie uitvoering die weer iets nieuws toevoegt aan het schier oneindige aantal opnamen die er al bestaan van dit immer fascinerende werk.

De Vuurvogel suite die er op volgt klinkt totaal anders. Fischer benadrukt het contrast met de Sacre door een sprookjesachtig klankbeeld dat op een heel andere manier dan de Sacre  betovert. De extreme expressie in de explosief beukende passages van de Sacre lijken hem net iets minder op het lijf geschreven. Wellicht speelt hier ook de perfectionistische benadering bij het opnemen, met het team van C. Jared Sacks, hierbij een rol.

Voltreffers zijn ook de twee korte stukken die het album afsluiten. Het Scherzo à la Russe uit het begin van Stravinsky’s Amerikaanse periode is een heerlijk schmierend showstuk, en de Tango, bekend van de versie met Benny Goodman, is ook in de orkestversie van een ontroerende schoonheid.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 63:10
SACD 5.0 / stereo / CD (hybride)
Rite of Springs (1913)
Firebird Suite (1919)
Scherzo à la Russe (Symphonic version 1944)
Tango (Orchestral version 1940)
Uitgave: Channel Classics
Distributie: Codaex / New Arts International


EDITORS' CHOICE