ARTIKEL

Opvallende hifi in München uitgelicht

Al voor we de eerste dag in München het MOC binnenliepen, hadden we niet de illusie alle merken af te kunnen werken. Aangezien er zo'n 900 verschillende partijen aanwezig zijn, is dat immers niet helemaal realistisch.

Met een schier oneindige reeks indrukken in de tas, hebben we naast een vollopende Specialeen eerdere fotoserie en natuurlijk onze 'High End in 5 minuten'-video vandaag opnieuw een selectie van zo'n vijftien, twintig opvallende sights (en sounds) gemaakt. Bij dezen!

Deze oppermachtige Kharma kolossen – made in The Netherlands – hebben zo’n 600 uren inspeeltijd nodig. De nagelnieuwe exemplaren op de beurs hadden er echter hooguit een paar uurtjes op zitten ("de soldering is nog warm..."). Niet dat het verkeerd klonk – integendeel –, maar het had dus wel nog beter gekund… Ons video-interview met Charles van Oosterum volgt!

Dit is de ‘Pianta’, een met de hand gebouwde buizenvoorversterker. Komt uit Servië en ziet er dankzij z’n ludieke vormgeving en afwerking met rood leder hoogst origineel uit.

Heco showde een prototype van de Ascada 300 BTX. Dat is een Bluetooth stereo luidsprekersysteem, dat je in combinatie met je smartphone/tablet kunt gebruiken. Heeft ook een mini-jack ingang. En een grille.

Totem had de nieuwe Forest Signature meegebracht. Deze slanke en lichtjes achterover hellende 2-weg vloerstaander heeft een frequentiebereik van 30 Hz - 22 kHz (+/- 2dB). Voor een dergelijke compacte kast is die 30 Hz best indrukwekkend. Kost € 7.000 voor een paartje.

Dit materiaal – dat rechtstreeks afkomstig lijkt uit één of andere batcave – heeft een sterk diffuserende werking, en is dus bijzonder geschikt om de akoestiek van luisterruimtes en home theaters te verbeteren. En het ziet er erg fraai uit, ook. Merk: Kaiser Acoustics.

Luidsprekers waarvan de afmetingen niet langer in centimeters worden uitgedrukt, maar in meters. De hoornmodelletjes van G.I.P. Laboratory die hier stonden te spelen, zijn zo’n drie meter breed, anderhalve meter diep en twee meter hoog. Per stuk!

Naar surround geluid is het ver zoeken op de High End München Show. Maar we hebben het gevonden. Bij Illusonic, om precies te zijn. Dit Zwitserse bedrijf demonstreerde met de Immersive Audio Processor. Dat apparaat kan tot zestien luidsprekers voeden met surround geluid. Op de beurs hoorden we alvast een demo met vijf Focal luidsprekers. Klonk heel subtiel – lees: geen goedkoop effectenbejag, hier – en dus is deze hoog op ons ‘Willen we testen!’ lijstje beland (Kijk in afwachting ook eens naar dit videootje).

Misschien wel het mooiste apparaat dat we op de beurs gezien hebben. De Maestro van het Franse merk Soledge is een muziekserver – capaciteit 2 x 1 Tb - met een behuizing uit Corian. Dat is inderdaad dat materiaal dat je ook wel eens aantreft in de betere keukens en badkamers. De Maestro weegt 14 kilogram en heeft een ultrasexy – want gemotoriseerd – 8.4” touchscreen bovenop. Kan optioneel worden uitgerust met een radiomodule (FM, DAB, DMB), maar bijvoorbeeld ook met een digitaal of een analoog input board.

EDITORS' CHOICE