High End primeur: Cambridge Audio

Cambridge Audio heeft drie nieuwe producten meegenomen naar het MOC in München. Naast een uitbreiding van de al bestaande Azur serie met een pre/power amp combo, presenteren de Britten ook twee nieuwe speakerlijnen: de SX en Aero.

De Azur 851E voorversterker and 851W eindversterker zijn een uitbreiding op de serie die al bestond uit de 851A geïntegreerde versterker en de 851C DAC/cd-speler. Meest opvallende eigenschap van de 851W eindversterker: het eigen Class XD systeem met twaalf output transistoren per kanaal.

Volgens Cambridge Audio wordt daarmee “het beste van Class A en Class AB versterking samengebracht. Cross-over vervorming wordt net als bij een Class A versterker geëlimineerd, terwijl het de kracht van een Class AB versterker biedt”. Beide modellen komen in het najaar beschikbaar, de prijzen zijn nog niet bekend.

Ook tijdens High End München alvast te zien: twee nieuwe speakerseries van Cambridge Audio. De SX lijn zou volgende maand al op de markt moeten komen en bestaat allereerst uit de SX-50 en SX-60, twee boekenplankspeakers met speciaal voor het model vervaardigde drivers van respectievelijk 13 en 16,5 centimeter.

De luidsprekers kunnen worden uitgebreid met een actieve subwoofer, de SX-120 waarin een driver van 20 centimeter en ingebouwde RMS versterker van 70 watt huist. De sub komt alleen in zwart op de markt, de twee boekenplankspeakers zijn daarnaast ook in walnoot verkrijgbaar. De prijzen moeten nog worden bevestigd.

Minx Air? Lees het hier

Op de Aero moeten we iets langer wachten, deze komt in het najaar uit. Deze serie bestaat vooralsnog uit vijf verschillende modellen: Aero 2, 3, 5, 6 en 9, respectievelijk een boekenplankspeaker, surround speaker, center speaker, vloerstaander en sub. Alle modellen zijn voorzien van full-range Balanced Modus Radiator (BMR) drivers in plaats van de traditionele tweeters. Daarnaast hebben ze op maat ontworpen mid/bass-drivers en zijn gemaakt voor gebruik in stereo en meerkanaals set-ups.

De sub is met twee drivers van 25 centimeter, een Auxiliary Bass Radiator (ABR) aan de voor- én onderkant plus een ingebouwde 500W RMS Class D versterker, een echt bakbeest te noemen. Ook voor de Aero serie geldt dat de prijzen nog niet bekend zijn.

Lees alles over High End München 2013 op onze Special Page

MERK

EDITORS' CHOICE