High End primeur: Musical Fidelity M1 SDAC

Musical Fidelity heeft de spiksplinternieuwe M1 SDAC meegenomen naar High End in München. Een uitbreiding van de vorig jaar uitgebracht M1 serie, waarvan we eerder bijvoorbeeld de M1 CL1C al testten.

De M1 SDAC is - zoals de naam al suggereert - een converter die digitaal signaal omzet naar analoog. Maar met alleen die aanduiding doe je het nieuwe model van Musical Fidelity wel tekort. Het is namelijk meer dan alleen een DAC.

Zo is de M1 SDAC voorzien van Bluetooth. Daardoor kun je door middel van het aptX signaal ook vanaf bijvoorbeeld smartphone, laptop of tablet muziek afspelen. De SDAC probeert vervolgens je muziek op zo goed mogelijke kwaliteit af te spelen.

Maar dat is nog niet alles, want Musical Fidelity verliest ook de behoefte van audiofielen niet uit het oog. Zo kunnen er tot twee analoge apparaten op de voorversterker worden aangesloten en heeft het een hoofdtelefoonaansluiting. Veel meer dan slechts een simpele DAC dus.

De optische input van de SDAC is begrensd op 24-bit/96kHz, zoals de meeste huidige DAC’s dat zijn. De USB-, coaxale en AES/EBU ingangen accepteren echter de volledige 24-bit/192kHz signalen.

Gebruikers van pc’s met Windows, dat standaard streaming van 192kHz door de USB-poort niet support, komt Musical Fidelity tegemoet met speciaal ontwikkelde driversoftware voor Windows Vista, XP en 7 die dat wel mogelijk maakt.

We hopen de M1 SDAC, die 1225 euro moet kosten, snel aan een uitvoerige test te kunnen onderwerpen.

Volg hier de laatste ontwikkelingen vanaf High End München 2013.

MERK

EDITORS' CHOICE