ARTIKELRhapsody

25 Jaar Rhapsody

Jan de Jeu | 26 april 2013

Voor HiFi.nl heb ik jarenlang Hi-Visits gedaan bij de meest uiteenlopende winkels in het land. Op een gegeven moment wordt het steeds moeilijker om in het verslag van zo’n bezoek aan te geven waarin de desbetreffende winkel uniek is.

Ook verhalen over jubilea van hifi-winkels vertonen onderling vaak dergelijke grote overeenkomsten. Op een enkele uitzondering na natuurlijk. In dat geval gaat het dan om een winkel die al jarenlang een unieke en cruciale rol in de ontwikkeling van de Nederlandse high end speelt...

Als er één winkel in Nederland is die ten volle aan deze omschrijving voldoet, dan is dat Rhapsody wel - de winkel die in 1988 opgericht wordt door de man die ook nu nog de eigenaar is; Harry van Dalen. Vijf jaar later begint hij bovendien met More Music en gaat hij mooie high end-merken importeren. Voor de volledigheid; weer twee jaar later heeft Martin Odijk zich bij hem gevoegd, en momenteel is Martin de eigenaar van More Music.

Wereldwijd is Harry dan de eerste die bepaalde merken met elkaar combineert. Zo is hij de ‘ontdekker’ van de gouden combinatie van Avalon, MIT en Spectral. In feite is Harry, met Herman van den Dungen en Bert Bazuin, één van de drie mensen die in die tijdsperiode, onafhankelijk van elkaar, de echte high end in Nederland op de kaart zetten. Redenen te over dus om een verhaal te schrijven en, enkele dagen voordat dat stuk op de jubileumdatum 26 april online zal verschijnen, in de late middaguren een bezoek te brengen aan Harry, zijn zaak en zijn team.

De deur wordt geopend door Rob Wattimena. Harry is nog even telefonisch in gesprek en Rob neemt me mee naar de grote luisterruimte waar op dat moment een ingeruilde set met grote Kharma luidsprekers en versterkers staat te spelen. De potentiële klant van deze prachtige set bevindt zich op dat moment elders in het pand. We genieten samen van de muziek tot Harry binnenkomt. Rob trekt zich terug in de ruimte waar de klant tijdens de shows van Rhapsody altijd terecht kan voor de aankoop van mooie CD’s. Later blijkt dat hij daar, samen met Harry’s vriendin Gwen en een derde persoon die ik niet ken, druk bezig is met het verzendklaar maken van uitnodigingen voor het jubileumfeest dat op 19 mei gevierd wordt. Michael, die al zestien jaar bij Rhapsody werkt, blijkt vandaag niet aanwezig te zijn. Althans, niet lijfelijk.

Gedurende mijn verblijf benadrukt Harry herhaaldelijk het feit dat Michael met zijn enorme kennis van high end één van de onmisbare pijlers is is waar Rhapsody op rust - zodanig dat ik haast het gevoel krijg dat Michael tijdens het gesprek aanwezig is.


EDITORS' CHOICE