(Gesponsord artikel)ARTIKELNaim Audio

Concerto Audio Stelt Samen: NAIM & NEAT

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten, en de verschillende keuzes toe te lichten om liefhebbers warm te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

Voor een eerdere editie reisden we al eens naar Concerto Audio, waar Alex Esser een combinatie van Linn en Vivid Audio opgesteld had staan. In de tweede helft van april is de beurt aan twee andere merken: Naim & Neat.

Specifiek: de NaimUniti 2 en de Neat Motive 2

Als we Alex vragen om de keuzes ditmaal toe te lichten, steekt hij eerst van wal over het merk Naim, dat gefabriceerd wordt in Salisbury, Engeland. "Het is een eigenwijs merk dat al bijna veertig jaar hifi ontwikkeld met een geheel eigen benadering. In plaats van zogenaamde 'me too’-producten doen zij alles op hun eigen manier. Omdat ze geloven dat het beter klinkt, en het (net zo belangrijk) de betrouwbaarheid ten goede komt."

"Goede en herkenbare voorbeelden hierin zijn het gebruik van DIN-connectoren (deze geven een betere verbinding dan tulp/rca) en het cd-loopwerk dat zij gebruiken. De laser en het besturingsmechanisme zitten in de cd-lade. De lade zelf is handmatig te openen en te sluiten als een deurtje. Dit verkort niet alleen de signaalweg vanaf de laser drastisch, bovendien zal een deurtje dat je handmatig opent nooit defect gaan - Naim maakt hierdoor veruit de meest betrouwbare cd spelers."

"Naim audio is een van de weinige fabrikanten die onderkent dat elektronica, software en mechanica hand in hand gaan. Op deze drie terreinen investeert Naim aanzienlijk. Ieder product wordt volledig in eigen huis gefabriceerd en uitsluitend met onderdelen die binnen de door hun opgegeven tolerantie van waarden en kwaliteit vallen.

Mechanisch is het oersterk en dat zorgt ervoor dat iedere Naim een extreem lange levensduur heeft. Het merk doet er bovendien alles aan om ieder(!) product dat ze in de afgelopen dertig-plus jaren hebben geproduceerd nog steeds te kunnen onderhouden. Naim-gebruikers raken hierdoor meestal erg trouw aan het merk. Een deel gebruikt het tientallen jaren naar tevredenheid en laat zijn set precies zoals die is. Een ander deel kiest de weg van het upgraden (door in te ruilen, of het toevoegen van losse voedingen) en maakt zo zijn Naim systeem steeds een stukje beter. Uniek."

"De Uniti-serie is nog maar enkele jaren op de markt en is Naim’s manier om tegemoet te komen aan vele ‘moderne’ gebruikers. Een Naim Uniti is een complete installatie in slechts een enkele behuizing. Toch heeft iedere Uniti de robuustheid en klankeigenschappen van een groter Naim systeem - ook een Uniti is dus honderd procent Naim!"

"Onder de Uniti’s kan je tegenwoordig kiezen uit vier modellen: De UnitiQute en SuperUniti (deze hebben geen cd-speler ingebouwd) en de Unitilite en NaimUniti 2 (met cd-speler). De Uniti 2 en SuperUniti (zie ook onze recensies van de UnitiQute en de SuperUniti, red.) zijn onze favorieten, maar omdat de Uniti 2 ook een cd-speler aan boord heeft, is dit nog steeds de meest gekozen variant."

"Een NaimUniti 2 heeft naast de cd speler een goede FM-radio, versterker en streamer aan boord. Een Uniti 2 is volledig bedienbaar met bijvoorbeeld een iPad door middel van hun gratis app (n-stream) en zeer eenvoudig te bedienen. Ook zijn er allerlei digitale en analoge ingangen voorhanden. Een platenspeler kan aangesloten door toevoeging van de Naim Stageline phonotrap."

"Een NaimUniti 2 kost 3661,- euro en wordt altijd netjes aan huis bezorgd, aangesloten en door ons geïnstalleerd. Naim-kwaliteit met het allergrootste gemak."

MERK

EDITORS' CHOICE