ARTIKELBluesound

Bluesound lanceert hi-res streaming in Rotterdamse Euromast

“De eerste keer dat een streaming audio-product hoge kwaliteit, snelheid en gebruikersgemak combineert,” zo duidt een trotse Cas Oostvogel van distributeur AND Benelux het gloednieuwe merk dat maandagavond met torenhoge verwachtingen in de Rotterdamse Euromast is neergestreken.

Dealers en hifi-pers werden uitgenodigd om mee te maken waar heel Nederland vanaf vandaag voor bij Wifimedia terecht kan, één maand exclusief, alvorens je per 1 mei landelijk bij dealers aan kunt kloppen: Bluesound – HiFi for a wireless generation, uit de stal van Lenbrook (NAD, PSB en anderen). “Een revolutie in geluid,” zoals de presentatie die volgt het uiteenzet; “intuïtieve bediening, draadloze vrijheid, hifi-geluid.” 

Het systeem van Bluesound bestaat bij de lancering uit vier modellen, maar daar komen we zo op terug. Die introductie lijkt namelijk uit het niets te komen. Los van wat geruchten en het een tijdje geleden op de kalender verschijnen van de twee opeenvolgende internationale onthullingen (maandagavond in de Euromast in havenstad Rotterdam, een week eerder in het Brusselse Atomium), is daar opeens een nieuw merk.

Uiteraard zijn daar jaren van ontwikkeling aan vooraf gegaan; Bluesound heeft het juiste moment afgewacht om haar innovaties met de wereld te delen – zoals we met z’n allen ook geduldig op de M50 van NAD hebben moeten wachten, de digital music player met veel verwantschap met Bluesound, zo bleek. Klaar voor de strijd met Sonos, met de mogelijkheden voor hi-res playback als munitie. De hogere prijzen van het gloednieuwe assortiment zit 'm uiteraard precies in die bewapening.

Digitale audio is begonnen als elke andere nieuwe technologie, stelt Bluesound, en kan net als iedere andere technologie verbeterd worden. “Gewoon digitaal is niet goed genoeg, we hebben het naar een niveau willen halen waar muziekliefhebbers en audiofielen kunnen ontdekken hoe goed digitale weergave kan zijn”, om de uiting van Bluesound te parafraseren. Zelfs 16-bits cd's hebben slechts ongeveer de helft van het audiospectrum van de master opnames, en MP3 komt daar uiteraard niet eens in de buurt.

Audio afspelen in minder-dan-cd-kwaliteit is al lang en breed een nieuwe manier van luisteren geworden, waar Bluesound de aanval op wil openen – met 24-bits HD digitale audio. De knappe koppen van onder meer NAD, die hun digitale sporen ruimschoots verdienden, zijn aan de slag gegaan om hun kennis op het digitale vlak in een nieuw merk te bundelen – niet voor niets is dezelfde interface van de NAD M50 te vinden in het nieuwe Bluesound (beiden zijn met dezelfde apps te bedienen), en ook de techniek en software zijn gelijk aan dat van het high-end speelgoed.

Na de ontvangst en de kans ‘010’ eens te bezien vanaf ’s lands hoogste rijksmonument, wordt er in een uitgebreide presentatie meer verteld over de ontwikkeling, de mogelijkheden en het huidige aanbod. Aangezien we –en de lezer waarschijnlijk ook- voor nu vooral geïnteresseerd zijn in dat laatste, vatten we de strekking van de presentatie hieronder even kort samen. In een aanstaande review – want die gaan uiteraard volgen! – is meer ruimte voor de achtergrond en de wijze waarop Bluesound een game-changer wil zijn; hi-res audioprestaties in combinatie met draadloos multi-room gemak.

Wat is Bluesound?

  • Stream muziek digitaal, overal in huis
  • Vanuit de eigen bibliotheek, of via internetradio en muziekdiensten
  • Eenvoudig te installeren, gemakkelijk uit te breiden (dat klinkt bekend!)
  • Intuïtieve bediening, via iOS en Android
  • Hoogwaardige DAC, volledig digitaal pad, lossless FLAC afspelen
  • Hi-res Sonos?

MERK

EDITORS' CHOICE