REVIEW

Mariecke Borger – Through My Eyes

Eric de Boer | 18 maart 2013

Het heeft even mogen duren, maar eindelijk is het aangekondigde debuutalbum van Mariecke Borger uit! Wie de afgelopen twee jaar de albums van muzieklabel Volkoren in de gaten heeft gehouden, zal de naam van deze Ermelose wel kennen. Wie hem niet kent en van singer-songwritermuziek of mooie vrouwelijke vocalen wil genieten doet er verstandig aan om het oor eens letterlijk te luisteren te leggen.

Mariecke stapt uit niet één, maar meerdere schaduwen met haar debuutalbum Through My Eyes. Ze was namelijk al eerder te horen op onder andere de cd van haar broer Johan Borger, Kim Janssen en het jongste –erg geslaagde- project van Minco Eggersman. Haar wens voor het uitbrengen van een eigen album werd enigszins overschaduwd door de twijfel of ze als frontvrouw op het podium wel op haar plek was, samen met een flinke portie writers block. Uiteindelijk waren het haar muzikale familie (waaronder vader Jan Borger sr. en broer Jesse) en goede ervaringen na het openen van een theater die de doorslag gaven om haar droom te verwezenlijken.

Mariecke heeft zich overigens wel omringd met vrienden en familie, die als haar band, productieteam en ondersteunend team vormen. Naast Mariecke zijn vader Jan senior, broers Johan en Jesse Borger als muzikant aanwezig op Through My Eyes. Bertolf Lentink ondersteunt met onder ander de dobro en Kyteman’s Red Limo String Quartet speelt ook ter ondersteuning. De opname geschiedde gewoon in de tot studio verbouwde huiskamer (Magnolia Studio gedoopt) van Huize Borger, voor de mixage was Jan Borger verantwoordelijk.

En blijkbaar hoef je niet altijd ver te gaan om te excelleren in zowel geluidskwaliteit als zinvol musiceren met inhoud. Mariecke heeft een gouden stem, klinkt natuurlijk fragiel en probeert nergens op de elf tracks geforceerd om te springen met haar vocale bereik. Hollandse nuchterheid? De muzikale omlijsting die de zwaar door folk beïnvloede tracks ondersteunt voegt veel toe, maar overstemt nergens. Alsof er respect voor de tere vocalen van Mariecke heerst vanuit de instrumenten en hun bespelers. Het is zeker hoorbaar dat grote artiesten als Neil Young, Joni Mitchell en ook Leonard Cohen (Mariecke’s idool) doorklinken in de composities, Mariecke kent ze immers van huis uit. Er kan haar echter nergens kopieergedrag worden verweten, temeer daar er geen enkele cover op het album staat. Een debuut vanuit de artieste zelf, wat zeker als pluspunt gezien mag worden. De muziek wordt overigens nergens op het hele album pompeus of uitbundig, Through My Eyes is een zee van intieme rust, een frisse maar nuchtere kijk op de wereld volgens Mariecke Borger. Wiens stem even betoverend is als een frisse, zonnige lentemorgen na een strenge winter, om verliefd op te kunnen worden dus. Het album is daarnaast vrijwel perfect geproduceerd en stiekem hoop ik dat er ook een vinylversie van gaat verschijnen. Voorlopig biedt de folky singer-songwriter-cd een puur stukje luistergenot en aangezien dit een debuutalbum is zie ik de muzikale toekomst zonnig tegemoet. Zowel vanuit Marieckes kant als vanuit die van de luisteraar!

Aanvullende informatie:
Label: Volkoren
Speelduur: 39:38 minuten
Website


EDITORS' CHOICE