Unieke home cinema van Mutrox en Bowers & Wilkins op ISE 2013

Redactie HiFi.nl | 29 januari 2013 | Bowers & Wilkins

Mutrox Soundproof Solutions, specialist in geluidsisolatie en akoestiek, heeft op de ISE de rode loper uitgerold voor de Custom Install 800 serie van Bowers & Wilkins.

Met een isolatiewaarde van 55 dBA, een extreem lage galmtijd door gecalculeerde room acoustics en een high-end 7.1 inbouw-speakersysteem van Bowers & Wilkins is het speciaal ontworpen en gebouwd voor de CWM8.3-speaker van de Britse luidsprekerfabrikant.

Het Bowers & Wilkins CI 800 Reference Theater van Mutrox: 25.000 kilo aan materiaal, het past nét in een grote trailer. Op de ISE is het drie dagen in vol ornaat te bewonderen, daarna wordt het weer ingepakt en meegenomen - tot de volgende gelegenheid. Volledig berekend op de room ratios voor home cinema, zoals opgesteld door Dolby Laboratories. Door deze ratios aan te houden werken de eigenfrequenties van de ruimte zeer gunstig met elkaar.

Het resultaat is een bijzondere film- en geluidsbeleving, waarbij de speakers optimaal tot hun recht komen. Alle geproduceerde energie wordt in de ruimte zelf gehouden. Dat betekent géén overspraak naar naastgelegen ruimtes en géén energieverlies van laagfrequent geluid, dat juist zo belangrijk is voor een indrukwekkende filmbeleving. We krijgen vandaag een eerste indruk, en komen terug bij Bowers & Wilkins voor een volledige Hi-Visit. 

Ultieme geïsoleerd en volledig demontabel
Om de enorme isolatiewaarde van 55 dBA te realiseren, heeft Mutrox speciale panelen ontwikkeld met een interne ontkoppeling en een massa van 250 kilogram per paneel. Ook het ventilatiesysteem van het theater is op de hoge isolatiewaarde berekend en ontworpen. Dempers, die elk meer dan honderd kilo wegen, filteren het geluid uit de luchtverversing waardoor overspraak van en naar het theater door deze vier gaten uitgesloten is. Het eindresultaat: een ultiem geïsoleerde en volledig demontabele constructie van meer dan 25 ton, die in slechts twee dagen door Mutrox op te bouwen of af te breken is.

Een unieke beleving van geluid
De CI 800 serie is het vlaggenschip van Bowers & Wilkins binnen het inbouwluidsprekerpakket. De opstelling en vooral de positionering van de CI 800 speakers in het Mutrox theater zijn volgens de optimale 7.1-opstelling in de ruimte-akoestiek geïntegreerd. Door rekening te houden met de tweeter en midrange afstraling, is er op de ideale zitpositie een unieke beleving van het geluid.

Reflecties worden door de vormgeving van de akoestische panelen direct geabsorbeerd. Deze panelen zijn 22 centimeter dik en afgevuld met minerale wol. Omdat reflecties al vanaf 390 Hz geabsorbeerd worden, is kamfiltering - en dus verkleuring en vertroebeling van het geluidsbeeld - uitgesloten. Reflecties van het plafond worden voorkomen door de 25 centimeter dikke panelen tussen de balken in het theater. Dit zorgt voor optimale absorptie met minimaal hoogteverlies.

Bass trap
Het podium van het theater dient twee doelen: het is een verhoging voor de tweede en derde rij stoelen, maar ook een bass trap voor laagfrequent geluid. Hierdoor blijven lage frequenties niet lang 'staan' in de ruimte en klinken snelle basweergaves veel strakker. De bass trap heeft met een totale diepte van 2,48 meter zijn effectieve absorptiefrequentie al bij 34 Hz, die onder het gehoorbereik van de mens ligt.

Slimme inrichting
Ook wat de inrichting van het theater betreft heeft Mutrox een aantal slimme oplossingen ontwikkeld. Zo is het meubel in het theater niet alleen ontworpen om het scherm in te plaatsen. Een ronde bovenunit dient als breedband-absorber met een frequentiebereik van 100 Hz, waardoor de galmtijd in het middengebied altijd in balans is. De onderkast biedt plaats aan twee Bowers & Wilkins DB1 subwoofers die onzichtbaar hun werk doen voor een perfecte laagweergave. De zijpanelen van het meubel zijn opgevuld met absorberend materiaal en de matzwarte afwerking zorgt voor een perfect contrast met de heldere weergave op het scherm.

Geluid zoals de regisseur het bedoeld heeft
Het resultaat van de innovaties en akoestische calculaties is een audiovisuele beleving die zijn gelijke niet kent. Vanwege de geluidsisolatie zijn definitie en positionering van instrumenten of geluidseffecten in films en muziek perfect te beleven. Stil is in het theater ook écht stil, waardoor schrikmomenten in films een unieke ervaring worden. Bovendien is de ruimte-akoestiek zorgvuldig berekend op een korte galmtijd, wat het mogelijk maakt om geluid qua ruimtebeleving en kleur ook neutraal te ervaren.

Meer informatie: www.mutrox.com / Hi-Visit

MERK

EDITORS' CHOICE