HI-VISIT

Hi-Visit Mutrox - Specialist in geluidsisolatie en akoestiek

Mutrox is waarschijnlijk de beste en bekendste studiobouwer van Nederland. Niet voor niets behoren deejay Ferry Corsten en Sony Guerrilla Games tot de klanten. Het bedrijf, dat ultieme akoestiek nastreeft, richt zich nu ook op high-end hifi en home cinema. "Er zijn mensen met een hifi-set van twee ton, maar die dan wel in een soort badkamer staat."

Concentratieverlies, ziekteverzuim, zelfs gehoorbeschadiging. Slechte akoestiek kan helemaal verkeerd uitpakken. Dus zitten we vandaag op het kantoor van Mutrox achter gelaagd, geluidsisolerend veiligheidsglas en onder een akoestisch plafond.

Een gesprek over goed geluid verdient een ruimte met goed geluid. 'Veertig dB-stil' is het kantoor in vaktermen. Voor de leek: aan de andere kant van het glas is niets van ons gesprek te horen.

Akoestiekjargon
'Galmtijd', 'uitdovende signalen', 'staande golven', 'vertroebeling geluidsbeeld', 'uitruisen', het zijn termen die regelmatig vallen. We praten, kortom, over akoestiek. Aan het woord zijn Erik Pleijsier (1980) en Ronald Bout (1965), geluidspuristen en directeuren van Mutrox met haar soundproof-solutions, fraai gesitueerd aan de groene Veerhaven aan het Hollands Diep, net buiten het Zuid-Hollandse Numansdorp.

In de showroom wordt de laatste hand gelegd aan een luisterruimte en twee home cinema's; een 'superbios' met een scherm van 3,5 meter, een 3D-THX-beamer, zeven inbouwspeakers en drie subwoofers uit de nieuwe 800-serie van Bowers & Wilkins. Daarnaast een instapmodel met speakers uit de 300-serie, 'haalbaar voor iedereen die thuis in de woonkamer of in een luisterruimte een ultieme cinemabeleving zonder zichtbare speakers wil'.

De nieuwe luisterruimte wordt aangekleed met onder meer speciale 'diffuserende' stenen uit Brazilië, die foute reflecties wegnemen. De andere wanden zijn van leem, met een laag absorberende kalkverf. Tussen de wanden komen leidingen die op een ecologische manier de ruimte koelen.


EDITORS' CHOICE