ARTIKEL

Dan Wilson Muziekbeleving

Zanger/gitarist en toetsenist Dan Wilson (1961) is een getalenteerde fijnproever op het gebied van pure pop en rock, (alt)country en americana. De Amerikaan speelde en zong in de rockbands Trip Shakespeare en Semisonic (met de Grammy-genomineerde hit Closing Time uit 1998 en Secret Smile uit 1999, gecoverd door Snow Patrol en Stereophonics).

Hij schreef songs voor artiesten als Jewel, Mike Doughty, Rachael Yamagata, Jason Mraz en (last but not least) The Dixie Chicks, waaronder het met een Grammy bekroonde Not Ready to Make Nice. Zijn eerste soloplaat Free Life werd in 2007 uitgebracht op American Recordings en geproduceerd door de legendarische Rick Rubin. Nu pas komt de plaat in Nederland uit.

Dan Wilson

Het album bevat bijdragen van onder meer Sheryl Crow, Gary ‘Jayhawks’ Louris en Eric Fawcett (N.E.R.D.). Wilson groeide op in Minneapolis, waar hij nog steeds woont met zijn vrouw en twee dochters van 2 en 12 jaar. In onze serie De Muziekbeleving Van … een geanimeerd gesprek in een Amsterdamse hotelsuite met een sympathieke duizendpoot in Obama-shirt.

Mijn eerste muzikale herinnering? [Denkt lang na] Wednesday morning 3 AM van Simon & Garfunkel! Mijn oppas draaide dat bij haar thuis, ze was student, ik was een jaar of vier. Van ongeveer vier jaar later herinner ik me de eerste keer The Sound of Silence. Daarna kwam de hele plaat Abbey Road die mijn ouders hadden.


EDITORS' CHOICE