REVIEWArtSound

ArtSound ASW65.2W Waterproof speakers

Eric de Boer | 23 december 2012 | ArtSound

Omdat het zo zomers is (...), is het hoog tijd eens met een setje buitenspeakers aan de slag te gaan. Het Belgische ArtSound is in het begin van 2012 door Smart Audio aan het productenpalet toegevoegd. We stapten af van de gebaande paden en gingen voor een recensie van een paartje waterproof luidsprekers, de ArtSound ASW65.2W, dat met deze weersomstandigheden meer dan beproefd wordt.

Het merk ArtSound is een echt Belgisch merk, dat luidsprekers en audio verdeelsystemen ontwerpt en produceert. ArtSound beschikt over een team specialisten die luidsprekers op maat ontwikkelen voor toepassingen in en om het huis, maar ook voor de (semi-)professionele markt. Eigenaar van het merk ArtSound is House Of Music, dat zich met dit label richt op de Europese markt met de Benelux in het bijzonder. Naast luidsprekers voor opbouw en inbouw heeft ArtSound ook nog radio's en multi-room systemen in haar assortiment.

ArtSound ASW65.2: voor binnen en buiten
De ArtSound ASW65.2 W speakers die importeur Smart Audio me aanleverde zijn volgens de meegeleverde informatie zeer geschikt voor gebruik binnenshuis, maar kunnen zonder meer ook worden toegepast buiten de droge omgeving van een woning of in een vochtige ruimte. De verpakking bevat twee witte kunststof luidsprekers met een metalen grille die naar wens kan worden verwijderd door een klein puntig object door het gaas te steken. Deze ArtSound luidspreker is niet geschikt om los neer te zetten, de verpakking bevat een nette witte ophangbeugel die zowel boven als onder de speaker vast wordt gezet met meegeleverde boutjes die met de hand kunnen worden vastgezet.

Om het gebruik in een vochtige omgeving mogelijk te maken moet het interne gedeelte van de ASW65.2 W worden afgeschermd. Zo kan er geen vocht naar binnen lopen, wat natuurlijk desastreuze gevolgen zou hebben voor elke speaker. De enige opening die deze grootste telg uit de ArtSound waterproof speakerserie bevat is een aan de voorzijde geplaatste baspoort, die met een eveneens meegeleverde zwarte plug kan worden afgesloten. Het gedeelte achterop de speaker dat verwijderd kan worden herbergt twee klemmende luidsprekerkabelverbindingen die een gemiddelde speakerkabel met een dikte van zo'n 2,5 tot maximaal 3 millimeter prima kan vastklemmen. Verder bezit deze waterproof luidspreker een knopje om het geluid te optimaliseren voor gebruik binnen of buiten.

De ASW35 van ArtSound

Hoe bouw je een dergelijke luidspreker?
Om een speaker te ontwerpen die ook onder vochtige omstandigheden blijft functioneren en op te hangen is moet je als ontwerper natuurlijk afstappen van hout of houtvezels voor de behuizing. De ArtSound ASW-serie is dan ook vervaardigd uit een lichte soort kunststof met een lagere stijfheid om onder alle omstandigheden (denk aan vrieskou) ook te kunnen werken. Als drivers heeft het Belgische team ontwerpers gekozen voor een 1 inch PEI neodymium dometweeter en een 6,5 inch polymica basdriver. Met een gewicht van net iets meer dan drie kilogram per stuk zijn de speakers goed handelbaar en is ophangen geen enkel probleem.

De technische gegevens zijn summier: de impedantie van de ArtSound ASW65.2 W is 8 Ohm, het aanbevolen versterkervermogen 85 Watt en het frequentiebereik loopt van 43 Hz tot 20.000 Hz. De gevoeligheid ligt op 87 dB, wat de speaker redelijk aanstuurbaar maakt. Om geen concessies te hoeven doen aan het gebruikte materiaal voor de behuizing is er gekozen voor een gekromde achterkant van de speaker. Een logisch ontwerp, want zo worden staande golven in de kast verminderd en klinkt de speaker veel minder opdringerig.

MERK

EDITORS' CHOICE