REVIEWArtSound

Opstellen van de ASW65.2 W

Eric de Boer | 23 december 2012 | ArtSound

Om zoveel mogelijk een echte gebruikssituatie na te bootsen, heb ik de ArtSound ASW65.2 W speakers veel verplaatst in de periode dat ze bij mij logeerden. Zowel buiten als binnen zijn ze op diverse plekken neergezet, met in plaats van de ophangbeugels een standaard van Vogel's. Omdat een versterker van enkele duizenden euro's toch wel overkill is,  heb ik ervoor gekozen om een Marantz SR5006 receiver, een 'vintage' Denon DRA-1000 en ook een JVC receiver die op een computer staat aangesloten. Zo konden meerdere ruimtes van geluid worden voorzien en was het mogelijk om de speakers ook buiten te testen. De bronnen varieerden van een PC met daarop Flac-bestanden, een cd-speler (Denon DCD-725) en een Marantz UD5007 Blu-ray speler. De luidsprekerkabel die ik gebruikte voor de set was afkomstig van Vivanco, de op een losse rol te verkrijgen HPFL 252, die een erg goede prijs-kwaliteitverhouding kent.

En hoe klinkt dat dan?
Wel, de ArtSound ASW65.2 W moeten niet gezien worden als audiofiele hifi-speakers. Afgezien van de prijsklasse is ook de manier van opstellen van dit soort weergevers in de regel niet erg hoogwaardig te noemen. Veel gebruikers zullen dit soort speakers meer op een optisch correcte wijze ophangen en niet aan het juiste geluidsbeeld denken. Het is zeker niet ondenkbaar dat de speakers vaak op een veel te hoge plek aan een wand geplaatst gaan worden en wellicht ook nog in een hoek. Gelukkig zitten de baspoorten aan de voorkant. Ik heb de ArtSound ASW65.2 W dan ook anders benaderd dan een gemiddelde speaker die ik ter recensie krijg aangeleverd.

De speakers hebben naast veel radioweergave ook veel digitale muziek gevoerd gekregen. Zo klinkt vanaf de PC/ Denon combinatie Suzanne Vega een tikje afstandelijk maar wel open en helder. De door ArtSound beloofde warmte kan ik echter weinig herkennen. Het laag en sub-laag zijn eerder wat dun te noemen. Wat overigens niet als storend ervaren hoeft te worden. De ASW-serie zal vaker muziek als achtergrond weergeven dan echt als hoofdluidspreker worden ingezet op een serieuze hifi-installatie. Op schelheid heb ik de speaker niet kunnen betrappen tijdens de weergave van het nummer Luca van Vega.

Ook muziek met een nadruk op lage tonen klinken via de ASW65.2W wat lichtvoetiger. De specificaties geven aan dat de speaker al tonen vanaf 43 Hz weergeeft, maar voor een echt feest kan de ArtSound ook niet ingezet worden. Vooral buiten, in de open lucht, komt dit tot uiting. Zo klinkt het jongste album van de elektronische muziekformatie The Flashbulb ook weer helder, maar is van het putdiepe laag op het album Hardscrabble weinig over.

Tip voor de feestdagen?

Ik kan me alleen niet voorstellen dat iemand de ArtSound ASW65.2W of iedere andere (outdoor) speaker zo sterk zal beoordelen. De speakers doen wat ze moeten doen, en dat is weergeven van geluid. En niet eens onverdienstelijk. Op een wat lager volume kunnen de ArtSound ASW's namelijk gewoon radio of muziek weergeven op een niet erg overheersende manier. Boemerig wordt de set nooit, ook niet met de plug in de basreflexpoort. Het afnemen van de grille is overigens wel lastig, net als bij sommige autoluidsprekers buigt het metaal namelijk nogal snel mee. Als dat gebeurt is het terugplaatsen niet makkelijk. De toepasbaarheid en de complete levering van deze luidsprekers afgezet tegen de vrij lage adviesprijs voor een set maken de speakers interessant voor mensen met een zwembad of sauna in huis, voor gebruik in de tuin en natuurlijk voor veel bedrijven. En buiten klinken deze speakers in elk geval een stuk beter dan de gemiddelde boomstam- of rotsluidsprekers die vooral in de jaren negentig populair waren.

ArtSound ASW65.2: leverbaar in zwart en wit voor 239 euro per set
Importeur: Smart Audio

MERK

EDITORS' CHOICE