REVIEWBach

Bach Luidsprekers Tango 1 HE

Eric de Boer | 19 november 2012 | Fotografie Eric de Boer | Bach

Het heeft even mogen duren. Tijdens de X-fi show te Utrecht in 2010 en 2011 vielen de speakers van Bach de bezoekers en mijzelf positief op, en vorig jaar werd daarom ook een recensie van één van de luidsprekers van dit merk beloofd.

Nu kunnen we die belofte eindelijk inlossen. Laat me u meevoeren in de wereld van een perfectionistische ontwerper en zijn geesteskind.

Sinds 1984 houdt Rik Bach zich al bezig met hifi en speakers. In 1997 vestigde hij zich officieel als Bach Luidsprekers in Haarlem (er komt dus meer dan vinyl uit de Noord-Hollandse hoofdstad). Zijn luidsprekers zijn in die jaren geëvolueerd en doorontwikkeld en Rik biedt nu twee modellen: de basis- en de High End-modellen. Na overleg viel de keuze op de Tango 1 HE, een vloerstaande tweeweg luidspreker uit de High End-lijn van Bach.

Ambachtelijk
De Bach Tango 1 HE zijn net als alle andere Bach luidsprekers met de hand vervaardigd in de Haarlemse werkplaats van Rik. Net als de meeste Bach luidsprekers is deze set voorzien van Alcantara bekleding. Rik heeft inmiddels zo’n 80 afwerkingen en kleuren voor zijn HE luidsprekers en naar wens kan de op de Bach Tango 1 HE ook voorzien worden van een zilveren, witte of zwarte baspoort, die aan de voorkant is geplaatst.

Ook de bovenkant van de speaker is in meerdere kleuren en afwerkingen leverbaar, de recensie-exemplaren hadden twee verschillende kleuren bekleding en bijpassende bovenkanten. Van mat zilver aluminium en van zwart acrylglas, passend bij de respectievelijk rode en grijszwarte luidspreker. Rik verstaat zijn vak als ambachtsman goed, want op de afwerking van beide weergevers is niets aan te merken. De gewelfde vorm van de speakers heeft niet alleen een uitwerking op het geluid, maar geeft de speakers van Bach ook een flinke dosis uitstraling en herkenbaarheid.

Zoals alle Bach HE luidsprekers is ook de Bach Tango 1 HE opgebouwd met een demping van fijn Baileys longhair-schapenwol en zijn de kasten inwendig bekleed met bitumen voor nog meer stijfheid en resonantievermindering. De interne bekabeling is vervaardigd uit verzilverd zuurstofvrij koper wordt gesoldeerd met zilver/goud-soldeer. Als speakerunits gebruikt Bach in de Tango 1 HE een laag- en mid-membraan van ATD (op maat gemaakt voor Bach), die is opgebouwd uit vijf lagen vezels van aramide (achterzijde) en koolstof (voorzijde). Dit zorgt voor een zeer hoge stijfheid, een hoge demping en een erg laag gewicht, wat allemaal ten goede komt aan het impulsgedrag en een natuurgetrouwe weergave zou moeten bevorderen.

De Focal TC90TD5 titanium converse dome-tweeters met een laag titaniumoxide zorgen voor een frequentieverloop van ver boven de 30.000 Hz, zodat alles in het hoorbare gebied zonder verliezen weergegeven wordt. Deze tweeters staan bekend om hun brede afstraalgedrag. Bach gebruikt Tritec luchtspoelen die allemaal vacuüm gebakken zijn om microfonie-effecten tegen te gaan en Russische papier-in-olie vintage condensatoren. Verder mylarfilm parallelcondensatoren en Allen-Bradley 100% inductievrije vintage carbon composiet weerstanden. Zowel condensatoren, weerstanden als drivers worden per set gematched met waarden binnen 1 promille (!) van elkaar. Alle keuzes van Rik voor de opbouw en de gebruikte componenten zijn in elk geval weloverwogen, zo blijkt. Rik heeft een passie voor elektronica en heeft zijn vakkennis ook omgezet in het produceren van diverse kabels met een zeer hoogwaardige afwerking, maar dat is eigenlijk een apart artikel waard.

MERK

EDITORS' CHOICE