ARTIKEL

X-Fi High End Audio Show 2010

In hetzelfde weekend dat de AV-NU plaatsvond in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht, was er voor de audiofiel een parallelshow georganiseerd door enkele winkeliers en importeurs, de X-Fi High End Audio Show. Handig gesitueerd om de hoek, op nog geen steenworp afstand, in het Park Plaza Hotel zorgden meer dan tien importeurs en winkeliers voor veel muziek met hun diverse -vaak erg luxe- componenten, speakers en accessoires.

Omdat er vooraf via diverse media en op de bekende internetfora ruchtbaarheid was gegeven aan de X-Fi show konden de exposanten zich verheugen in een druk bezochte show. Duidelijk werd bij de ingang van het hotel aangegeven dat de bezoekers zich via de lift naar de zevende etage van het gebouw dienden te begeven, waar de sfeer bij binnenkomst direct te bemerken was. Door de ambiance van een hotel, een aangeboden glaasje prosecco en de wat duistere sfeerverlichting werd de wat intieme sfeer van deze show benadrukt.


Foto: X-fi Show 2010 entree - ©Eric de Boer

Music2 Audio Import
Direct bij binnenkomst stond Plato enkele LP’s en cd’s te verkopen. De eerste ruimte aan de rechterzijde van de hotelverdieping werd ingenomen door Music2 Audio Import, die met een vrij imposante set meteen de toon zette van de rest van de show. De kleine statische uitstalling die deze importeur op de AV-NU toonde (Music2 was de enige die op beide shows vertegenwoordigd was) viel in het niet bij de show die op de X-Fi werd gegeven. Als verrassing stonden de grootste ‘monitors’ van Kharma te spelen, aangestuurd door de Octave Jubilee voorversterkers en flinke eindversterkers. Alleen al de versterking vertegenwoordigde een waarde van een slordige 20.000 euro… De Kharma CRM 1.2 Diamond Enigma speakers in rode glanslak afwerking stonden breed opgesteld om de demoruimte goed van geluid te kunnen voorzien.


Foto: Music2 Audio Import - ©Eric de Boer

Dat de show tijdens ons bezoek op zaterdag nog maar net begonnen was, was erg goed te horen. Toen ik de dag erop nogmaals naar de X-Fi kwam, was het geluid een stuk aangenamer en kwam het een stuk losser van de weergevers. Ook de platenspeler van Acoustic Signature met Dynavector DV507 mkII arm en het inmiddels fameuze Soundsmith Strain Gauge element met blauwe led-verlichting speelden in ieder geval vol druk en met een wat breder stage. Door de opstelling in de ruimte was er van diepte niet al te veel sprake, maar op shows is het altijd kiezen tussen perfectie voor een kleinere groep luisteraars of meerdere bezoekers tegelijkertijd een redelijk goede indruk te geven. Wie deze set (nog) eens wil beluisteren kan trouwens op 6 en 7 november terecht in Amsterdam bij A10 Audio.

X-Fi/ Audio-Life
In de ruimte hiernaast stond Audio Note (via Audio-Life) op redelijk luid niveau te spelen. De set was opgebouwd rond de ‘Baby’ Ongaku buizenversterker, CD-T5 loopwerk, Dac5 Special op eveneens Audio Note AN-E luidsprekers. Toen het volume wat omlaag ging, was er een redelijke stage hoorbaar, met een ‘overall sound’ die wel enige kleuring kende. Ook nieuw op deze show was de introductie van de Furutech GT40 USB DAC / Phono ADC. Een fijn apparaat met vele functionaliteiten: USB DAC, phono ADC om LP’s te digitaliseren, phono-voorversterker en tevens de hoofdtelefoonversterkerfunctie. Allemaal tot de hoge resolutie van 24bit/96Khz en met een prijs van 475 euro. JM Reynaud speakers werden statisch getoond, evenals veel accessoires.


Foto: X-fi/Audio-Life - ©Eric de Boer

 


EDITORS' CHOICE