ARTIKELNAD

Verslag Dutch Dealer Days

Terwijl Nederland nog werd getrakteerd op twee zonnige dagen, hadden AND, Onkyo Europe en AudioQuest hun tenten opgeslagen aan de oevers van het Gooimeer. In het clubhuis van Golfbaan Naarderbos vonden 22 en 23 oktober de Dutch Dealer Days plaats. Voor de hifidealers een uitgelezen mogelijkheid kennis te maken met de nieuwste producten van de drie bedrijven.

Ook op het terras van Golfbaan Naarderbos wordt dinsdagmiddag genoten van de onverwacht warme zonnestralen in oktober. HiFi.nl is op uitnodiging van Cas Oostvogel van AND Benelux naar de prachtige locatie aan het Gooimeer gekomen voor Dutch Dealer Days, een enkele jaren geleden gestart initiatief. “Tijdens normale hifibeurzen is het vaak te druk om op een normale manier met een dealer te kunnen praten”, legt de managing director van AND Benelux uit. “Vandaar Dutch Dealer Days, twee dagen waarop we in alle rust met de winkelier kunnen praten én een demonstratie kunnen geven.”

Dat AND daarvoor samenwerkt met Onkyo Europe en AudioQuest is puur een praktische en financiële afweging, zo beaamt Oostvogel. “Je kunt nu de kosten met elkaar delen, terwijl het voor een dealer ook veel interessanter is. Die pakt nu drie belangrijke spelers tegelijk en is daardoor toch iets sneller geneigd in de auto te stappen om kennis te maken met de nieuwste producten van de verschillende merken.”

AND heeft zijn paradepaardjes in ieder geval duidelijk zichtbaar neergezet in het clubhuis. Waar onze afvaardiging tijdens de New Music Belgian Hifi Show teveel tegen het lijf liep om de twee nieuwe kindjes in de Master Series van NAD te bespreken, is er nu wel de gelegenheid om nader kennis te maken. We hebben het hier uiteraard over de M50 en de M52; respectievelijk een digitale muziekspeler en een bijpassende opslagfaciliteit met drie volgens het RAID-5 principe geplaatste harde schijven met een totale capaciteit van 2Tb.

Zo doet ook NAD, als één van de laatste merken, zijn intrede op de hoogsegment streamingmarkt. Twee jaar later dan gepland, want de M50 stond eigenlijk al op de rol voor 2010. En de prototypen zijn al eerder gespot, bijvoorbeeld tijdens de Dali Epicon 6 presentatie begin dit jaar. Diezelfde Epicon 6 die we daarna als eersten mochten testen. Maar, zo legt Oostvogel uit, het Canadese bedrijf wilde het apparaat pas op de markt brengen zodra alle kinderziektes eruit waren. En dan vooral op het gebied van de software, want bij het centrale component van NAD’s Digital Suite hoort natuurlijk ook een eigen app.

Duidelijk trots geeft Oostvogel een korte demonstratie van het apparaat. De M50 staat gekoppeld aan twee Epicon 2 luidsprekers van Dali, die tijdens Dutch Dealer Days eigenlijk pas hun échte primeur beleven. “Weliswaar waren de speakers al tijdens High End München te bewonderen, dat betrof feitelijk nog een prototype. Pas afgelopen week hebben we de definitieve versies ontvangen”, vertelt hij.

NAD meldt zich weliswaar als één van de laatste partijen op de booming streamingmarkt, dat doet het wel met een onderscheidend apparaat met unieke features. “De M50 moest meerwaarde bieden”, heet dat in de woorden van de Canadezen. Die meerwaarde biedt het apparaat zeker, op meerdere punten zelfs.

Allereerst maakt NAD geen gebruik van dlna of upnp. Daardoor is de M50 razendsnel, ook bij grotere muziekbibliotheken. Om die belofte kracht bij te zetten, wordt de snelheid van het apparaat gedemonstreerd door snel door de muziekbibliotheek te bladeren. Vrijwel direct na selectie van een nummer, is deze hoorbaar. Een tweede belangrijke feature, is het feit dat muziek ‘gapless’ afgespeeld wordt. Geen pauzes meer tussen twee nummers, maar een vloeiende overgang. Daarmee neemt NAD toch een belangrijk stukje frustratie van veel muziekliefhebbers weg.

MERK

EDITORS' CHOICE