ADL Cruise

Soms zijn er producten die direct na het uitpakken al een bepaalde hebzucht weten op te wekken. Dit alleen al op basis van uiterlijk en uitvoering. Dit overkomt mij nadat ik de ADL Cruise hoofdtelefoonversterker/USB Dac uit de verpakking haal.

De Cruise past bijna in een handpalm en heeft door de carbonfibre en gepolijste stainless steel behuizing een echte hightech uitstraling. Daarnaast is de vormgeving dusdanig dat de Cruise precies in een achterzak past. De afwerking is hoogstaand zoals te verwachten is van een merk als ADL wat valt onder de vlag van het bekende Furutech.

De Cruise wordt standaard geleverd met een USB kabel, een snoertje met 3,5 mm stekkers en een netadapter. Aan de ene korte zijde van de ADL Cruise bevinden zich de USB poort en het kleine aan- uitschakelaartje. Tevens is hier een ledje te vinden wat aangeeft of het apparaat opgeladen dient te worden (rood) of speelklaar is (groen). Aan de andere kant zitten de aansluitingen voor een hoofdtelefoon, iPod en de volumeregelaar. Ook hier een LED die aangeeft of de Cruise aan staat (blauw) of opgeladen dient te worden (rood). Simpel, maar meer is sec genomen ook niet nodig.

De ingebouwde oplaadbare batterij is goed voor 80 uur muziek afspelen en wanneer de Cruise is aangesloten op een USB aansluiting wordt deze automatisch ook weer opgeladen. ADL maakt gebruik van een WM8716 192kHz/24bit Dac chip en een TE7022L 96kHz/24bit USB chip. Volgens de specificaties is de Cruise in staat hoofdtelefoons aan te sturen tussen 12 en 600ohm. De importeur levert voor het beoordelen van de prestaties een Koss PRODJ100 hoofdtelefoon in de speciale “Tony Benett” uitvoering mee. Het mag niet onvermeld blijven dat de ADL Cruise een flink aantal speeluren nodig heeft alvorens optimale prestaties te leveren.

ADL Cruise op High End München 2012

Na de belangrijke inspeelperiode wordt het dan eindelijk tijd om de Cruise op zijn merites te beoordelen. Hiervoor heb ik op mijn iPod Touch een aantal, voor mij door en door bekende, albums in Apple Lossless formaat gezet. Het luisteren naar muziek met een hoofdtelefoon vergt altijd weer een bepaalde gewenning. De periode die ik echter deze keer nodig heb is een stuk korter dan anders. De geluidskwaliteit die de combi ADL Cruise/Koss PRODJ100 weet te realiseren is hoogstaand. Vaak zijn het de kleine details in de muziek die het luisteren naar een hoofdtelefoon meerwaarde geven. Door het ontbreken van een ruimte en de daarmee gepaard gaande problemen is het veel gemakkelijker details te horen. De ADL/Koss set doet het anders. Natuurlijk is er die grote hoeveelheid details maar wat meer opvalt is de flow en muzikaliteit waarmee de muziek weergegeven wordt. Ik heb totaal niet het idee dat ik luister naar digitale bestanden weergegeven door een iPod of vanaf een harde schijf.

Eén van de albums op de iPod waar ik naar luister is het titelloze debuut van singer/songwriter Marc Cohn. Strangers In A Car grijpt me bij de keel en door de directheid van de weergave komt de tekst nog beter binnen. Marc’s uitgesproken stem wordt perfect weergegeven. Er is warmte zonder dat het geluid “stroperig” of langzaam wordt. De laagweergave is strak en stevig zonder overdreven of drukkend te klinken. De combinatie realiseert een high-end geluid en is nota bene portable.


EDITORS' CHOICE