REVIEWTivoli Audio

Tivoli Audio Radio Silenz Hoofdtelefoon

Wanneer je aan Tivoli Audio denkt, dan denk je toch vooral aan de kekke tafel- en wekkerradiootjes die het bedrijf al jaren op de markt brengt. Maar met de introductie van de Radio Silenz tijdens IFA 2012 melden de Amerikanen zich ook - voor het eerst - op de hoofdtelefoonmarkt.

Prima aanleiding om in het kader van onze Hoofdtelefoonmaand de Radio Silenz eens onder de loep te leggen!

Zoals je al kon lezen in ons verslag van IFA 2012, lanceerde Tivoli Audio onlangs een speciale app voor smartphones waarin de honderd door gebruikers van het merk meest beluisterde internetradiostations van de afgelopen zes jaar zijn verzameld. Opgedeeld in tien genres kan via een Bluetooth verbinding met bijvoorbeeld de Model One BT naar de favoriete zender(s) worden geluisterd met de app Tivoli Radio.


De Radio Silenz op de IFA 2012

Maar dat was het uit Boston afkomstige bedrijf niet genoeg. Want wanneer je dan toch een app voor smartphone ontwikkelt, dan moet je er eigenlijk ook voor zorgen dat onderweg naar de honderd favoriete digitale radiostations kan worden geluisterd, zo redeneerde Tivoli Audio. Zie daar de geboorte van de Radio Silenz, waaraan een adviesprijskaartje van 159 euro hangt.

De productinformatie belooft in ieder geval veel goeds. “De Radio Silenz van Tivoli Audio is de allereerste noise cancelling hoofdtelefoon met houten schelpen in plaats van de gebruikelijke plastic exemplaren”, meldt het bedrijf. “Door het gebruik van deze massief houten behuizingen, in walnoot, kers of zwart essen, zorgen de hoogwaardige 40 mm grote drivers voor een opvallend lage eigenresonantie.” De interesse is met zulke lovende teksten zeker gewekt.

Al is het wel even slikken wanneer de hoofdtelefoon vervolgens uit zijn verpakking wordt gehaald. De Radio Silenz ziet er op het eerste gezicht namelijk redelijk fragiel uit. Een beetje vergelijkbaar met de hoofdtelefoons die je in de jaren tachtig bij je walkman kreeg: een flinterdunne ijzeren boog, met uitschuifbare uiteinden van plastic waarin de schelpen bevestigd zijn. Bij een nadere bestudering van het opvallend lichte apparaat blijkt gelukkig al snel dat de Radio Silenz weliswaar die retro uitstraling heeft, maar zeker degelijk gemaakt is, van stevig materiaal.

De houten schelpen vallen natuurlijk direct op, vooral bij de versies met kers en walnoot, maar ook het feit dat deze soepel inklapbaar zijn, is een meerwaarde. Zodoende is de Radio Silenz terug te brengen tot een uiterst compacte en, nogmaals, zeer lichte hoofdtelefoon, die makkelijk mee te nemen is. Door het lichte gewicht van de hoofdtelefoon is deze ook niet nadrukkelijk aanwezig wanneer je hem op je hoofd zet. Radio Silenz is een on-ear hoofdtelefoon, maar door de zachte kussentjes en - we kunnen het eigenlijk niet genoeg benadrukken - het vedergewicht, uiterst comfortabel. De schelpen worden weliswaar door de ijzeren, met zacht leer omwikkelde band zachtjes tegen de oren gedrukt, maar met precies voldoende spanning om niet te irriteren wanneer je de hoofdtelefoon langere tijd op hebt.


EDITORS' CHOICE