REVIEWTivoli Audio

Luisteren

In tegenstelling tot de hoofdtelefoon zelf, is het bedieningspaneeltje dat zo’n dertig centimeter onder de linkerschelp hangt in verhouding best zwaar. Dat komt vooral doordat het voorzien is van een AAA-batterij om de noise cancelling aan te sturen. Hinderlijk nadeel: wanneer je bijvoorbeeld loopt met de Radio Silenz op je hoofd, stoot het bedieningspaneeltje regelmatig tegen je borst. Je gaat er weliswaar niet dood aan, maar kunt dat wel als vervelend ervaren.

Tot zover het esthetische verhaal, we zijn vooral benieuwd hoe de Radio Silenz klinkt. Omdat de hoofdtelefoon speciaal werd ontwikkeld voor gebruik onderweg, sloten wij hem aan op een iPhone voorzien van Tivoli Radio. Een overzichtelijke app, waarmee je nooit meer dan drie - maar vaak slechts twee - klikken bij je favoriete internetradiostation vandaan bent. Een snelle rondgang door het aanbod leert dat ook Nederlandse zenders als Hit Radio Veronica, Radio 1 en Arrow Jazz tot de honderd favorieten behoren.

Het geluid van de Radio Silenz is helder en genuanceerd, terwijl de bas indruk maakt. De noise cancelling werkt goed, maar wanneer er geen muziek wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in de pauze tussen twee nummers, is een duidelijke ruis hoorbaar. Overigens kan noise cancelling simpel uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld wanneer er weinig omgevingsgeluid is. Leuk foefje is de ‘defeat’ knop wanneer noise cancelling ingeschakeld is. Wanneer je deze indrukt, wordt de muziek weggedrukt, terwijl de microfoontjes op de schelpen het geluid van buiten versterken. Op die manier hoef je de hoofdtelefoon niet af te zetten of de muziek te stoppen wanneer je aangesproken wordt. Verder kent de Radio Silenz hetzelfde nadeel waar meer on-ear hoofdtelefoons mee te maken hebben: bij afspelen op luid(er) volume geniet je omgeving mee van jouw muziek.

Alles bij elkaar is de Radio Silenz een mooie aanvulling op de al bestaande catalogus van Tivoli Audio. De retro look and feel is duidelijk in overeenstemming met die van eerdere producten van de Amerikaanse firma. De hoofdtelefoon zit comfortabel en het geluid is prima, maar er zijn ook duidelijk verbeterpuntjes. Zo verwacht je van een hoofdtelefoon in deze prijsklasse eigenlijk geen ruis wanneer noise cancelling ingeschakeld is, al is dat tijdens muziek niet hoorbaar - enkel tussen de liedjes door. Het ontwerp zou iets steviger mogen zijn. En ook voor het in verhouding zware bedieningspaneel aan het snoer moet toch een andere oplossing te vinden zijn, bijvoorbeeld met een knoopcelbatterij. Wel is de batterij voorzien van een clipje om 'm bijvoorbeeld aan jas of vest te bevestigen, waardoor-ie minder heen en weer swingt. 

Al met al geen onverdienstelijk debuut op de hoofdtelefoonmarkt, dat nieuwsgierig maakt naar toekomstige ontwikkelingen van Tivoli Audio binnen deze divisie. 

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Tivoli Audio. Het merk valt in Nederland onder de vleugels van importeur Audiac. 


EDITORS' CHOICE