REVIEWDenon

Denon AH-D7100 Hoofdtelefoon

Max Delissen | 18 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Denon

Denon is misschien niet het eerste merk dat je te binnen schiet als het over hoofdtelefoons gaat, maar toch timmert deze Japanse fabrikant op dit vlak al jaren aan de weg. Met de introductie van vier nieuwe series bestormt Denon het bastion waar de bekende grote merken de dienst uitmaken, met de hier geteste AH-D7100 als absoluut topmodel.

Hoofdtelefoons staan in relatief laag aanzien bij audiofielen. Hun argument dat je met een hoofdtelefoon geen dieptebeeld kunt horen is grotendeels waar, maar als je écht diep in de muziek wil kruipen is een goede hoofdtelefoon wat mij betreft een onmisbaar onderdeel van een audiofiele hifi-set.

Twee Systemen
Hoofdtelefoons zijn er in soorten en maten, maar grofweg kunnen we ze in twee systemen onderverdelen: (half)open en gesloten. De Denon AH-D7100 is een gesloten systeem, wat betekent dat de schelp waar de driver in is gemonteerd naar buiten toe volledig dicht is. En dat heeft invloed op hoe de hoofdtelefoon klinkt. Dichte systemen klinken doorgaans wat directer, minder ‘luchtig’, en het ‘im Kopf’ effect (waarmee wordt bedoeld dat het geluid echt midden in je hoofd wordt geprojecteerd) is meestal groter dan bij een (half)open systeem. Dat kan als voordeel, maar ook als nadeel worden ervaren. 

Een gesloten systeem heeft echter ook een paar onmiskenbare voordelen. Geluiden van buiten dringen nauwelijks door, zodat ongestoord luisterplezier gegarandeerd is. Huisgenoten horen bijna niks van hetgeen er via de hoofdtelefoon beluisterd wordt. Nu gebruik ik jaren de niet bepaald goedkope half-open K701 hoofdtelefoon van AKG, en daar ben ik dik tevreden over. Ik kan er zowel ontspannen als analytisch naar luisteren, hij zit lekker en hij ziet er goed uit. De vraag is of een vier keer zo dure hoofdtelefoon zijn meerprijs waard is. De eerste indrukken die ik eerder dit jaar tijdens een show opdeed waren goed, maar zou de Denon zich ook in een direct vergelijk staande weten te houden? 

De AH-D7100
Waar andere merken in dit prijssegment vaak kiezen voor een houten kistje is de doos van Denon gewoon van karton. Nou...gewoon? Er is duidelijk gekeken naar de onderkoeld luxe vormgeving van Apple producten, het openen van de zware doos is dan ook een feestje. Aan het deksel zit een rood lintje waarmee je het open kunt trekken en dan valt je blik meteen op de AH-D7100 die op een bedje van bruin satijn ligt te glimmen. Het satijnen bedje is ook weer met twee rode lintjes uit de doos te tillen en hieronder bevinden zich de accessoires. En ook daar word ik vrolijk van. Denon levert niet alleen een keurige draagtas mee (met een zware musketon-haak erbij om hem ergens aan vast te maken), maar er zitten ook twee snoeren en een uit aluminium en plexiglas vervaardigde standaard in de verpakking. 

Een van de snoeren is bedoeld voor mobiel gebruik. Er zit een iPhone/iPad-compatible mini-jack aan, en in het snoer is een kleine afstandsbediening annex microfoon gemonteerd. Aan het uiteinde van het snoer zitten vergulde mono-minijacks die je in de oorschelpen kunt steken. Eerlijk gezegd zie ik het nut van dit snoer niet in, want het lijkt me alleen al gezien de prijs en het gewicht nauwelijks een hoofdtelefoon waarmee je op pad gaat om onderweg naar muziek te luisteren. Maar goed, het kán dus wel. 

Het standaard snoer voor thuisgebruik is eigenlijk allesbehalve standaard. Het is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit 7N-OFC koper en blijkt een van de prettigste snoeren voor hoofdtelefoons te zijn waar ik ooit mee gewerkt heb. Om te beginnen is het relatief licht van gewicht. Dat lijkt triviaal, maar dat is het niet. Wanneer je wat verder van de bron af zit en het snoer over een bepaalde lengte vrij in de ruimte hangt, kan een te zwaar snoer vervelend gaan trekken. Het snoer geeft weinig contactgeluid door aan de oorschelpen. Het is ook heerlijk soepel, en omwikkeld met textiel dat stroef aanvoelt wanneer je het vastgrijpt, maar glad wanneer het langs een obstakel glijdt. De vaste 6,3 mm. jack-plug is verguld en de body is uit aluminium gedraaid. De mono-minijacks die je onder in de oorschelpen steekt maken ook een robuuste indruk. Het grote voordeel van dit systeem is dat je heel gemakkelijk kunt experimenteren met andere kabels, maar voor de test laat ik het bij het meegeleverde exemplaar.

De hoofdtelefoon zelf is een genot voor het oog. De verstelbare metalen hoofdbeugel is, waar hij op het hoofd rust, voorzien van een bijzonder zacht met leder bekleed kussen, en de uit massief Afrikaans mahonie gevormde oorschelpen zitten vast aan een drager die gegoten is van een kunststof met een heel licht naar champagnegoud neigende aluminiumkleur. Het materiaal voelt enigszins koel aan en wekt zo dus vrij succesvol de illusie van metaal. Gebruik van echt metaal had het gewicht waarschijnlijk te hoog gemaakt, maar dit ziet er wat mij betreft net zo chique uit. De met zijdezacht leder beklede oorkussens zijn gevuld met dik maar soepel traagschuim en zorgen naast een uitstekende afsluiting ook voor een verrukkelijke pasvorm. 

Techniek en Specificaties
De ingangsimpedantie van 25 Ohm is vrij laag, en in combinatie met de hoge gevoeligheid van 110 dB/m/W heeft de AH-D7100 dus relatief weinig signaalsterkte nodig om flink wat geluid te produceren. Gebruik met portable muziekspelers is dus mogelijk. 

Het membraan dat het geluid produceert heeft een doorsnede van 5 centimeter (wat fors maar niet opmerkelijk is) en het is randloos opgehangen in de magneet (wat wél bijzonder is). Volgens Denon voorkomt dit vervorming bij hogere geluidsniveaus. Het frequentiebereik bedraagt in theorie 5 - 45.000 Hz. en het gewicht zonder snoer is 370 gram (met snoer komt er 120 gram bij).

Ik meldde net al dat de specificaties het gebruik met een draagbare muziekspeler als bron mogelijk maken, maar wanneer deze hoofdtelefoon rechtstreeks op de iPod of de standaard hoofdtelefoonuitgang van versterkers of cd-spelers wordt aangesloten doe je hem naar mijn mening ernstig tekort. Op dit niveau ga ik er eigenlijk vanuit dat de koper reeds beschikt over een goede hoofdtelefoonversterker, of bereid is er een aan te schaffen.

MERK





EDITORS' CHOICE