REVIEWMeridian

Meridian M6 actieve luidsprekers

Een doorgewinterde auteur verrassen is geen sinecure. Dan moet je als distributeur of winkelier toch echt met iets aankomen dat eigenlijk een beetje zijwaarts gaat van lo-fi, mid-fi of high-end audio, waarbij voor mij de eis blijft staan dat er naar muziek te luisteren is.

Welnu, het is de importeur van Meridian/Sooloos gelukt om mij geboeid te laten luisteren naar een opstelling die zeker niet alledaags is en vooral aandacht verdient van serieuze muziekliefhebbers. Helaas kreeg ik geen Jaguar of Range Rover voor de deur, waar Meridian inmiddels in te vinden is als geluidssysteem, maar een set voor de huiskamer "met oog voor een goed uiterlijk". Een combinatie van design en muziek, de eeuwige opgave om het huis van een goed geluid te voorzien zonder de leefomgeving ernstig te verstoren.

Het verhaal begint bij de Meridian M6 actieve luidspreker, die niet alleen eigen versterkers heeft ingebouwd, maar die versterkers voorziet van een digitaal signaal en zodoende gebruik kan maken van "digital signal processing" (DSP). De opbouw van de luidspreker is nogal ongewoon voor de doorsnede apparatuur freak, omdat Meridian twee wegen met succes weet te bewandelen. Namelijk de weg van de technicus die optimaal geluid wenst en die van de estheet. Een naar boven steeds smaller wordende zuil van 92 cm hoog en maximaal 30 cm in doorsnede herbergt bovenin een breedband luidspreker die alle tonen boven de 200 Hz voor zijn rekening neemt. Horizontaal ligt in de basis een woofer die naar onderen afstraalt.

De behuizing is van kunststof, omdat het met hout onmogelijk is de vorm te realiseren. De harde kunststof laat zich vormen in twee schalen die naadloos aansluiten en samen via inwendige versterking een behuizing vormen die vrij is van resonanties en/of staande golven. Om de behuizing is een sok getrokken die de luidspreker zijn definitieve uiterlijk geeft. In de voet van de M6 zitten naast de woofer een tweetal versterkers. Een 150 Watt klasse D versterker met stevige terugkoppeling, voor het aansturen en onder controle houden van de woofer en een 100 Watt versterker met lage terugkoppeling, die veel minder stroom hoeft te leveren omdat hij de in het laag gefilterde breedbander van signaal voorziet. De vormgeving van de luidspreker heeft niet alleen een esthetische functie, door de vorm is het afstraalgedrag geweldig mooi en merk je weinig verandering van klankbeeld als je door de kamer loopt. Daardoor is plaatsen ergens in de ruimte niet kritisch. De top van de luidspreker is een aluminium schijf met daaronder een ring die wit oplicht als de luidsprekers actief zijn of zacht blauw licht geeft als de versterkers stand-by staan. De connectie tussen luidsprekers en regelversterker is digitaal, Meridian gebruikt een eigen aansluiting en protocol onder de naam SpeakerLink. Een lange bandkabel met RJ-45 stekers verbindt de luidsprekers met de Meridian Audio Core 200.

De Meridian Audio Core 200 is een Stereo Audio Controller, zo u wilt "lijnversterker met analoog/digitaal en digitaal/analoog converter aan boord". Er is voorzien in een apodising filter, een ontwikkeling van Meridian die de pre echo uit de opname filtert. In het digitale domein kan de DSP kan plaatsvinden. De Audio Core sampelt alle analoge en digitale informatie op tot 24 bit 192 kHz. Er zijn daarvoor ingangen voor SpeakerLink, twee coaxiale digitale ingangen, idem twee optische ingangen, een USB poort, een i80 mini-DIN, twee analoge ingangen via cinch en twee met mini-jack stekers. Er is een voorziening voor het gebruik van een (Meridian) iPod dock. Uitgangen, alleen SpeakerLink en een mini-jack voor een hoofdtelefoon. Op de voorzijde treffen we de volumeregelaar en 10 druktoetsen, waarvan één voor aan/uit. Met de overige negen toetsen kiezen we de ingangen of komen we terecht in het menu. Dat menu is interessant vanwege de DSP. Zo kunnen we kiezen voor een basweergave als de M6 in een hoek zou staan, tegen een muur of vrij in de ruimte. Het stereobeeld is qua breedte instelbaar, zelfs als uw binnenhuisarchitect u dwingt de luidsprekers onmogelijk op te stellen kunt u nog genieten van een redelijk normaal muziekpodium. Tenslotte kunnen we de M6 afstemmen op de akoestiek door het opgeven van de hoogte van de luisterruimte. Een toonregeling is eveneens aanwezig voor de puntjes op de "i". De bediening van de Audio Core 200 is helder en het mooie OLED scherm laat precies zien wat u doet. De voeding is een externe muurplug.

De set is afgemaakt met een Media Core 200 media server, of zoals Meridian het noemt: een Meridian Sooloos Digital Media System. Overigens zal de naam Sooloos geheel gaan verdwijnen en plaats maken voor de naam Meridian Streaming. Heel plat gesteld is de Media Core 200 een passief gekoelde PC met externe voeding en een 500 GB harde schijf (vanaf september is de interne disk 1 TB, zonder meerprijs). Minder plat uitgedrukt is het een verfijnd product dat voorzien is van het Sooloos software systeem voor de besturing van de machine en het maken van keuzes uit de opgeslagen muziekcollectie. De invloed van Meridian op het Sooloos product in te vinden in de SpeakerLink aansluiting en inwendig in het tunen van de circuits voor optimale muziekweergave. Aanwezig is naast de SpeakerLink bus een USB poort voor een Wi-Fi adapter om de Media Core te besturen, hetgeen natuurlijk ook kan via een ethernetkabel aansluiting, een paar analoge uitgangen en een digitale cinch uitgang. Op de achterzijde vinden we verder de aan/uitschakelaar. De voorzijde heeft alleen maar een (irritant) heldere witte LED. Instellen van de Media Core 200 gaat met een programma op een PC, bediening met een APP op een iPad/iPod.


EDITORS' CHOICE