ARTIKEL

Master: succes in Azië

Gastauteur | 27 september 2007 | Fotografie Gastauteur

Sinds een paar maanden worden de luidsprekers van het Nederlandse merk Master gedistribueerd in Azië. Reden voor de mensen achter Master om deel te nemen aan de IHEAC show in Indonesië. Hieronder een door Master geschreven verslag van hun reis en ervaringen in Indonesië. Voor alle duidelijkheid: dit verhaal valt dus niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van HiFi.nl.


Het is natuurlijk altijd spannend, twee leden van het Dynamic Trio hebben hun roots in Indonesië liggen. Ondanks de vele vooroordelen en minder positieve verhalen van sommige audioliefhebbers zijn wij met open vizier en positief ingesteld naar deze in het verre oosten gelegen bestemming vertrokken.


Master luidsprekers

Na een lange vliegreis en de nodige formaliteiten, komen we via Kuala Lumpur eindelijk aan in Jakarta, een stad waar de temperatuur zelden onder de 30 graden Celsius daalt. Jakarta is echt enorm met een inwonertal wat zelfs groter is dan van heel Nederland! Qua beleving was dit duidelijk te merken ook. Het verkeer liep kris kras door elkaar heen en een tweebaansweg wordt een driebaansweg of zelfs meer al naar gelang er ruimte is. Bij zo’n soort ervaring verwacht je de nodige botsingen te kunnen aanschouwen, maar gek genoeg bleven deze uit.

Master luidsprekers

Wat wij erg opvallend vonden is de verdraagzaamheid in het verkeer. Waar in Nederland vooral wordt gevloekt en getierd bij het voordringen, hebben ze in Indonesië de gouden regel ‘wie het eerst komt die het eerst maalt’. Het beroemde maar vooral beruchte ritsen wordt hier dan ook in optima forma toegepast. Daar kunnen we in Nederland nog heel wat van leren. Na een autorit van amper 24 km, waar wij ruim 2 uren over hebben gedaan, arriveren wij in ons basisverblijf, hotel Atlet Century Park - gelegen tegenover het stadion en aangrenzende sportcomplexen.

Master luidsprekers

Het blijkt een groot hotel te zijn met een zeer ruime lobby en zoals de naam al aangeeft, sporters in en uit lopen en waar ook veel zakenbesprekingen en conferenties worden gehouden. De algemene beveiliging voor de bezoekers van alle hotels is extreem te noemen, niet alleen wordt onze auto onderzocht maar ook moeten alle privé spullen zoals mobiele telefoons en portemonnee worden gecontroleerd.

Master luidsprekers

Op onze kamers aangekomen, eerst meteen maar even opfrissen waarna we klaar zijn voor de eerste ontmoeting met ‘onze’ heuse Master winkel. Deze is gelegen in het 7 etages tellende winkelcentrum Mangga Dua. Direct valt ons de grote bedrijvigheid op. Het lijkt wel één grote markt waar gehandeld wordt in vrijwel alleen maar elektronische producten!

Master luidsprekers

De Master winkel bevindt zich op de 2e etage en doordat wij deze voor het eerst mogen aanschouwen zijn de verwachtingen hoog gespannen. Hmm, het blijkt een nogal kleine ruimte van ongeveer 15 bij 7 meter te zijn. Voor Indonesische begrippen schijnbaar heel normaal want ook bij de andere winkels met importeur/distributeurs, is het niet veel groter (aan de linker kant is het blauwe logo met Master waarneembaar).

Master luidsprekers

Ja, u leest het goed importeur/distributeurs. In Indonesië hebben namelijk alle importeurs/distributeurs een eigen winkel en doen ze zaken met eindgebruikers. Echter de verkoop loopt altijd via een dealer.

Een voorbeeld: Wanneer een consument een totale set nodig heeft zal de importeur in samenwerking met andere importeurs en dealers het audio systeem samenstellen. Hierdoor kunnen zowel de importeur die tevens adviseur is, als de dealer omzet genereren. Iets wat in Nederland ondenkbaar is. Het gunnen van zo’n stukje omzet is in Azië erg groot.


EDITORS' CHOICE