ARTIKEL

De set van... Jan

Bert Dekker | 02 augustus 2007 | Fotografie Bert Dekker

Onze hobby, luisteren naar muziek en genieten van de betere geluidsweergave, is te aangenaam om niet te delen met de anderen. Dit blijkt uit mijn luisterbezoek aan Jan. Zijn luisteractiviteiten strekken zich verder uit dan die in zijn eigen woonkamer. Dit zal mede de reden geweest zijn van Jan om met ons contact op te nemen.

Voor een goede set en een goed verhaal stappen wij graag in de auto. Het is daarbij ook nog eens extra aangenaam te constateren dat deze reis niet zo lang duurt. In minder dan een uur tijd leidt mijn navigatiesysteem me naar zijn woonadres. Mooi op tijd, vrijwel exact op het afgesproken  tijdstip parkeer ik mijn auto in de straat waar Jan woont.


Verstandig aankoopbeleid

Mijn gastheer is alleen thuis. Hij woont al ongeveer twee jaar samen met zijn vriendin Angelie die op dit moment niet thuis is. Ze wordt pas laat verwacht, daar ze een avondopleiding Communicatie in Eindhoven volgt. Overdag is ze werkzaam bij de Rabobank. Ondanks dat ze ongeveer haar hele leven werkzaam is geweest in het bankwezen kriebelt het haar om nu wat anders te gaan doen, vandaar haar keuze om een nieuwe opleiding te gaan volgen.

Jan is 37 jaar en is ongeveer 10 jaar geleden afgestudeerd aan de HTS Werktuigbouwkunde. Daarna heeft hij in de avonduren nog een Master of Science titel in Mechatronic Design gehaald. Hij is thans werkzaam op een pre-development afdeling bij Philips. Hij houdt zich daar ondermeer bezig met meet- en regeltechniek binnen grote Mechatronische projecten.  Tevens werkt Jan regelmatig aan akoestiekprojecten .

Uit dat laatste blijkt zeker de grote interesse die Jan reeds vele jaren voor de betere muziekweergave heeft. Hij vertelt: “Van jongs af aan heb ik altijd al veel belangstelling getoond in muziek en de betere muziekweergave. Ondanks dat ik zelf geen instrument speel heeft muziek altijd een zeer grote plaats in mijn leven ingenomen. Terwijl mijn leeftijdsgenoten, toen ik 18 jaar oud wa,s allemaal gingen sparen voor een auto en het rijbewijs trok ik daar zelf niet zo aan. Ik besteedde mijn geld liever aan een goede stereoset die wel wat mocht kosten. Het budget dat ik er toen aan wilde besteden was in die tijd behoorlijk hoog. De som van 10.000 gulden moest garant staan voor een goede set waar ik jaren mee vooruit kon. Door een verstandig aankoopbeleid was dat gelukkig ook het geval. De hoogwaardige Kenwood set die ik destijds aanschafte werd pas later aangevuld met Denon POA-6600 monoblokken.”

Een tijd later breidde Jan zijn set uit met een 15-inch dual voice coil subwoofer die hij zelf ontworpen had. Daarna werd het tijd om nieuwe stappen te zetten. De al goede set werd in 2004 op een aantal fronten stevig verbeterd. De Denon mono-eindversterkers werden vervangen door de krachtige RB-1090 van Rotel. Langzaam maar zeker werd de set opgewaardeerd tot het huidige niveau. Als bronnen dienen thans een Denon DVD 3910 DVD / SACD / Cd-speler en een Sony CDP-XA7ES. Volgens Jan een dijk van een cd-speler die nog veel beter is gaan klinken nadat hij een behoorlijke modificatie bij Sebastiaan de Vries van Sound Evolution heeft ondergaan. Nadat er een andere clock in is geplaatst en aarding en bekabeling zijn aangepast en verbeterd blijkt de speler een prima loopwerk te zijn. Een Arcam FMJ AV8 wordt gebruikt als processor en D/A Convertor.  Ook verderop in de set blijkt dat Jan zorgvuldig te werk is gegaan bij het kiezen van de componenten. Twee  Parasound JC-1 monoversterkers sturen een set Dynaudio Contour 3.3. luidsprekers aan. Het diepste laag wordt echter verzorgd door een Velodyne DD-18 subwoofer. De set is vrijwel in zijn geheel bekabeld met NordOst interlinks, luidsprekerkabels en netsnoeren.

Tot dusver hebben we alleen nog maar aandacht besteed aan de twee-kanaals audio. Home-cinema is ook vertegenwoordigd in zijn set alhoewel we daar straks tijdens onze luistersessies geen aandacht aan gaan besteden. Niet alles is immers aangesloten en in bedrijf daar de meerkanaals set nog niet volledig is opgebouwd.

Jan: “Niet alleen de set is met de grootste zorg samengesteld, ook aan de belangrijke randvoorwaarden die de sound kunnen maken of breken is veel aandacht besteed. In mijn werk heb ik met akoestiek te maken en vandaar ook dat ik er thuis veel aandacht aan heb besteed. Onze woonkamer laat zonder akoestische aanpassingen geen optimale muziekweergave toe. Vandaar dat ik destijds contact heb gezocht met Toine Dingemans om samen met hem die kwestie te bekijken en tot goede oplossingen te komen. Dit heeft geresulteerd in een aantal verschuifbare panelen hier in huis die ik op de juiste plaats kan schuiven als ik wil gaan luisteren. In ieder geval heeft Toine goed werk geleverd (iets dat ik zeker kan bevestigen als we later die avond naar muziek gaan luisteren), voor mij een belangrijke reden om hem uit te nodigen op een clubavond van de audioclub waar ik lid van ben."


EDITORS' CHOICE