Analoge Meeting 2007

Eric de Boer | 15 februari 2007 | Fotografie Eric de Boer

9 en 10 Februari was het weer zover, Audio Selectief in Sneek hield weer haar jaarlijkse Analoog Meeting. De belofte van veel vinyl, exclusieve phono voorversterkers en bloedmooie platenspelers zorgden ervoor dat de kou, sneeuw en zelfs ijzel ons er niet van weerhield om af te reizen naar het mooie Sneek. Een verslag.

Sinds jaar en dag zit aan het Grootzand 66, met uitzicht op de gracht en Sneeker Waterpoort, de winkel van Henk Niemeijer. Henk wordt ondersteund door zijn trouwe toeverlaten Aleida en Marten- Jan en er hebben reeds velen hun weg weten te vinden naar hun winkel, die zich vooral specialiseert in platenspelers van alle soorten en maten.Het logo van de winkel, de inhoud van de etalages en vooral de beslagen ramen laten weten dat ik hier goed zit en ik treed binnen. Door de vele mensen heen valt je als bezoeker meteen op dat er een heel gezellige en huiselijke sfeer heerst. Bij de ingang loop ik direct tegen een fraaie collectie platen, cd’s en accessoires aan. Nutters Audio is dus vertegenwoordigd. Behalve veel software heeft Nutters ook een keur aan bekabeling en dempers te bieden, o.a. Kimber en het nieuwe Oyaide, een merk met netvoeding stekkers, die klanten zelf aan hun bestaande bekabeling kunnen monteren. Verder is de winkel opgedeeld in drie luisterruimtes.


De Ayon set van Sound E-motions

De eerste en grootste luisterruimte is verdeeld over twee sets. Voor in de ruimte staat importeur Sound E-Motion te demonstreren met een fraai ogende Ayon CD-1 buizen cd-speler, de Ayon Spark buizenversterker en de Seagull-C luidsprekers van hetzelfde merk. Analoog wordt verzorgd door een Vyger Timor, Phase Tech P-3 element en EA-3 phonopre en de bekabeling en stroomtoevoer wordt verzorgd door Shunyata. Afwisselend wordt er gedraaid met de cd-speler en de draaitafel, waarbij de luidsprekers het af en toe flink voor hun kiezen krijgen. Het geluidsbeeld is vol en open, waarbij goed te horen is dat de Vyger mooi van klank is, een vol laag neerzet en wat meer rust geeft dan de cd-speler. Wel moet gezegd worden dat de Phase Tech phonovoorversterker nieuw uit doos kwam voor de show en derhalve steeds beter ging klinken naarmate de show vorderde. De luidsprekers hadden geen moeite met het vele gebodene en de triode, volledig in klasse A weergevende Ayon Spark heeft een prettige en niet vermoeiende klank, waarvan ik graag meer zou willen beluisteren. Hoewel de ruimte beperkt was tot twee sets was de samenwerking tussen de verschillende importeurs geweldig, dus werd er om en om gewisseld van set.


Jan Allaerts (rechts staand) en Christian Isenberg (rechts zittend) luisteren aandachtig mee

Omdat aan de achterzijde van de grote ruimte een verzameling van verschillende importeurs en fabrikanten stond, was het voor veel bezoekers van de show interessant om hier meermaals te komen luisteren en kijken. Opgesteld stonden de Reale luidsprekers van Bluenote, middels Kimber (8TC) verbonden aan een Accuphase E-550 klasse A versterker. Links waren door Christian Isenberg twee Simon Yorke draaitafels neergezet, verbonden met een prototype van de Isenberg phono100 voorversterker (en dus een primeur voor Nederland!) en Jan Allaerts elementen. Aan de rechterzijde stonden de Blue Amp model42 comfort voorversterker van Rolf Becker, aangestuurd door een Transrotor Orion met SME V arm en Jan Allaerts F1 element. De Orion is een aparte speler, die een magnetische aandrijving van het draaiplateau heeft, waardoor het element geen storingen van de motor kan oppikken die worden overgebracht door een snaar- of directe aandrijving. Stroombekabeling en filtering werd door Kemp Electonics verzorgd. Omdat Audio Selectief sinds kort Blue Amp importeert en distribueert, hadden zij ook de primeur.


Simon Yorke draaitafels (links en miden) en de Transrotor Orion (rechts)

De voortrap is één van de zuiverste die ik tot nu toe heb gehoord, met veel controle en plaatsing. De Orion was nog niet ingespeeld, maar kende een toegankelijke “sound” en zal ook absoluut in de hoogste klasse kunnen meedraaien. De Simon Yorke’s hebben over de Isenberg phono-amp een ietwat heldere sound, waarbij de S7 toch wel mijn voorkeur heeft. Of het aan de afstelling lag weet ik niet, maar de achterste iets goedkopere draaifatel (S9) had een wat hardere klank, wat bij mij een lichtelijke luistervermoeidheid zou veroorzaken als ik er wat langer naar zou luisteren. Kwestie van smaak. Verder stond Jan Allaerts beschikbaar om vragen van bezoeker te beantwoorden, waar vele bezoekers dan ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.


Blue Amp Model 42

Rolf Becker was er niet alleen voor zijn voorversterkers, de bezoekers werden ook getrakteerd op een demonstratie over het verschil tussen gebalanceerd en ongebalanceerd aansluiten en de voordelen van getwiste bekabeling. Later werd ook nog een door Becker gemodificeerde Thorens TD125 met SME3012 van stal gehaald om te laten horen hoe gebalanceerd ook overtuigt op een oudere speler, die overigens nog met gemak kan meekomen met de huidige middenklasse. De combinatie van Accuphase en Bluenote luidsprekers is zeer geslaagd te noemen, het hoog is sprankelend door de gebruikte tweeters, het midden goed geplaatst en het laag overtuigend maar niet overheersend.


EDITORS' CHOICE