ARTIKEL

CES 2005

Dr. Longbeard & Marja | 25 januari 2005


Na rijp beraad besluiten we toch maar weer naar de Consumer Electronics Show te gaan. Ondanks de vermoeienissen en de drukte is CES een belevenis op zich. Alleen, op Schiphol ging het bijna alsnog niet door.

Na het inchecken op een heel vol en druk Schiphol de 2de januari is de volgende horde altijd “de beveiliging”. Douane, koffercontrole, poortje en – oeps - de eerste keer fouilleren. Daarna de veiligheidsvragen, we kennen ze bijna uit ons hoofd. Een klein, zich in z’n uniform heel flink voelend beveiligingsmannetje vindt om te beginnen het antwoord “werken” op de vraag “wat gaat U er doen” niet juist. Een show bezoeken is volgens hem geen werken!!!

Maar bij de vraag over de aanwezigheid van batterijen in de bagage gaat het  echt fout. Natuurlijk vertel je over de camera’s maar oh jee, we geven niet op dat er ook een batterij in het mobieltje zit of de reiswekker. Een blik op onze gezichten en het mannetje wordt woedend. Hij laat zich “niet als een schooljongen behandelen” en zal er zijn grote broer, lees supervisor, wel eens bijhalen. Daarop verdwijnt hij met tickets en paspoorten. Die krijgen we uiteindelijk wel weer terug, maar we worden tegelijkertijd apart gezet en zien hoe langer hoe meer mensen al instappen.

Nog geen supervisor te zien en we proberen rustig te blijven. Daar is onze redder in nood: Mike van Delta Airlines komt “gelukkig nieuwjaar” wensen en we leggen hem de situatie uit. Dan is het snel geregeld, het mannetje wordt berispt “zo ga je niet om met vaste klanten”, we krijgen een herkansing voor de vragen en nogmaals een poortje met fouillering. En dan op naar de ons inziens verdiende champagne aan boord!

Vergeleken bij Schiphol is het in Amerika een heel verschil. Daar weten de weliswaar onderbetaalde TSA beveiligingsmedewerkers wèl hoe ze de veiligheidszaken op een beleefde, professionele manier moeten afhandelen. De controle bij de overstap in Cincinnati  verloopt vlot. Een paar uur later zit je in Las Vegas te eten tussen het casinogeruis in het hotel.

CES 2005

Officieel begint de show op donderdag maar voor de pers is er op dinsdag en woensdag al van alles te doen. Om te beginnen CES Unveiled op dinsdag. Dit is de officiële pers bijeenkomst  waar een voorproefje te zien is van “the best of the best”. Hier is een verzameling te zien van de allernieuwste camera’s, telefoons, home theater attributen en pc componenten die uitgeroepen zijn tot de meest innovatieve van het jaar. We verwonderen ons over de lange rij voor de zaal maar bijna binnen hebben we het door; het gaat niet om de nieuwe producten maar om het eten. Lange tafels vol “voer” in het midden  en aan de zijkant wat uitgestalde producten. De geur van al dat eten en de drukte in een beperkte ruimte maken het niet echt aangenaam.


EDITORS' CHOICE