PMC, Paradigm, Van Medevoort bij Hifi Solutions

René van Es | 09 september 2004

Soms heb ik het zeldzame genoegen om een avond lang te genieten van muziek die gespeeld wordt over audio primeurs. In het onderhavige geval zelfs drie primeurs in één keer waarbij onderling is gewisseld hoe de aansturing plaatsvond. Hifi Solutions trad op als gastheer en stelde de luisterruimte, de CD’s en de kabels ter beschikking. Aanwezig waren naast ondergetekende Rick Oldersom en Ton Staphorst van Hifi Solutions Amsterdam en Ad van Medevoort van Audioart. Niet de heren waren de sterren maar de apparatuur. Graag loop ik ze even met u langs.

De diva’s

Van PMC stonden de nieuwe OB1 speakers opgesteld. De OB1 bestaat al een tijdje maar PMC heeft de metal dome tweeter vervangen door een vloeistofgekoelde zijde-dome type. Daarvoor waren meerdere aanpassingen noodzakelijk waaronder een nieuw filter waarin PMC gelijk betere condensatoren toepaste en de interne demping is anders geworden. Voor eigenaren van de types DB1, TB2 en FB1 bestaan upgrade kits mocht u de wens hebben ook over te stappen op deze tweeter. Ik mis iets van de keiharde eerlijkheid die PMC zo kenmerkt maar krijg er iets anders voor terug. Dat leest u straks.

De set van... Hifi Solutions Amsterdam (c) Xingo

Van Paradigm een primeur die nog nergens in Nederland heeft gestaan. Een Reference Signature S2 monitor speaker op eigen stand. Eindelijk weer eens een monitor die het liefst met het doek erop speelt en dan nog beter klinkt ook. En er beter uitziet. Het is een in hoogglans lak afgewerkt tweeweg systeem met een 25 mm goud opgedampte aluminium dome en een 178 mm woofer met een conus van met mica geïnjecteerd polymeer. De tweeter is vloeistof gekoeld en gebruikt twee super neodymium ringmagneten. De 12,5 kilo zware monitor heeft als bijzonderheid dat de tweeter, de woofer en de basreflexpoort samen op gegoten aluminium fronten gemonteerd zijn. Een zeer hechte constructie. Ook aan de filters besteed Paradigm veel aandacht en past slechts premium componenten toe claimen zij.

De set van... Hifi Solutions Amsterdam (c) Xingo

Ster diva van de avond kwam van de hand van Ad van Medevoort. Hij had een MA240 meegenomen, een digitale versterker die in sepember 2004 op de markt komt. Hij is zo nieuw dat een behoorlijke frontplaat nog ontbrak. De MA240 is gebaseerd op de nieuwste chip van Philips waarmee een digitale versterker te maken is. Dat is niets nieuws op zich tot je technieken gaat toepassen zoals Ad dat heeft gedaan. In de kast een zware voeding die voldoende vermogen geeft voor de voorversterker en de twee eindversterker printen. De voorversterker is opgebouwd rond Burr Brown audiofiele opamps. De twee eindversterkers zijn gebaseerd op Philips UCD klasse “D” chipsets. Opmerkelijk is onder meer dat de filtering van de hoogfrequente schakelfrequentie niet plaatsvindt in serie met de luidspreker maar binnen de terugkoppeling in de schakeling. Hierdoor wordt interactie van filter in de versterker en filter in de luidspreker totaal vermeden. De keuze van Audioart om analoge versterking in de voortrap met digitaal te combineren is opmerkelijk. Vaak klinkt een digitale versterker erg schoon en detailrijk maar wie een avond lang muziek heeft gedraaid is bekaf. Want een probleem van vrijwel alle digitale versterkers is dat zij digitaal klinken. Dat heeft volgens Van Medevoort onder meer te maken met vervorming, vergelijkbaar met cross-over vervorming in een klasse ”B” schakeling. Hiervoor is een oplossing gevonden die een factor 10 minder vervormt ten opzichte van andere digitale eindtrappen. De versterker levert een vermogen van twee maal 80 watt aan 4 Ohm en heeft zes lijningangen, waarvan er één gebruikt kan worden op de uitgang van een home cinema processor en de volume regeling intern wordt omzeild. In een uitgebreide recensie gaan we in de toekomst dieper in op de techniek en de mogelijkheden van de vM MA240.

De set van... Hifi Solutions Amsterdam (c) Xingo

Overige apparatuur opgesteld in de luisterruimte zijn twee SACD spelers van Audioart van resp. 1490 en 2490 euro. Nordost netsnoeren en interlinks en verschillende soorten speaker kabel van zowel Nordost als Audioart. Geen aangesloten subwoofers, geen room correctie, geen tweakes. De apparatuur speelt “as is”. En hoe! Dat ga ik proberen onder woorden te brengen.


EDITORS' CHOICE