ARTIKEL

iTunes

Guido de Kanter | 29 juli 2004

Van oudsher zijn veel hifi-enthousiastelingen sceptisch tot ronduit allergisch voor de computer, althans als het gaat om het gebruik van die tovermachines in de sfeer van hun hobby.

iTunesEen belangrijke factor in dezen is ongetwijfeld de matige geluidskwaliteit die de gemiddelde PC standaard biedt. Vrijwel alle bij de computer meegeleverde audio-uitgangen kenmerken zich door een slappe, weinig gedefinieerde klank, die verder veelal worden ontsierd door stoorsignalen die doorwerken vanuit de diverse componenten op het moederbord. Daar komt nog bij dat één van de belangrijkste redenen om überhaupt de werelden van de computer en die van hifi te willen verbinden (’t is natuurlijk volstrekt illegaal, maar het zij toch maar eens opgemerkt), namelijk gratis muziek, veelal van een hondsmiserabele kwaliteit is. En tenslotte staat de PC vaak ver van de installatie, alleen al omdat het meestal een lelijke, lawaaierige, beige bak betreft die het luistergenot alleen al daarom beknot.

iTunesNiettemin zijn er allerlei mogelijkheden om onder al deze minpunten uit te komen. Dit artikel behandelt het bedieningsaspect. Het hier besproken audioprogramma iTunes is namelijk gratis te downloaden en kan de muziekliefhebber zo gemakkelijk en goedkoop een nieuwe kijk geven op het thema muziek en computer. iTunes heeft alle mogelijkheden aan boord voor een kwalitatief verantwoord gebruik van de computer in de hifi-sfeer. Hoe u een beter signaal uit de computer kunnen uitsturen heb ik hier behandeld.

iTunes is een muzikale duizendpoot. Het is een onderhouds- en beheerprogramma voor uw muziekcollectie, het laat u compilaties maken en afspeellijsten, brandt audio-CD’s, ‘ript’ CD’s in diverse, veelal ruimtesparende, formaten, kan de razend populaire iPod (draagbare muziekspeler met harde schijf) beheren, en verzorgt tenslotte, logisch misschien, maar niet onbelangrijk, het eigenlijke afspelen van muziek. Het mooie aan iTunes is dat het programma dit alles zeer eenvoudig maakt.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Apple’s iTunes is een afstammeling van het Macintosh MP3-programma SoundJam, dat eind 2000 door Apple van de oorspronkelijke uitgever werd overgenomen. De hierboven opgesomde mogelijkheden zaten er veelal niet in; die zijn vanaf 2001 stap voor stap aan het programma toegevoegd. Maar de belangrijkste sprong voorwaarts kwam toen Apple in het najaar van 2003 ook een PC-versie van iTunes beschikbaar stelde. De iTunes Music Store, Apples webwinkel voor muziek, werd daarmee in één klap ook toegankelijk voor de overige 90+ procent van de markt: gebruikers van Windows. Nadeeltje was wél dat de Music Store alleen voor inwoners van de Verenigde Staten beschikbaar was. Inmiddels kan bijna heel de Eerste Wereld er gebruik van maken, ook inwoners van de Benelux. Grootste verrassing aan de PC-versie van iTunes was toentertijd dat de functionaliteit voor honderd procent gelijk was aan de Mac-versie, en dat is zo gebleven.

Klik hier voor een vergrote afbeelding


EDITORS' CHOICE