ARTIKEL

Filmfestival R`dam 2004

Jan Luijsterburg | 19 januari 2004

Filmfestival Rotterdam - Proloog/voorpret

Net als vorig jaar zal ik verslag doen van het jaarlijkse Internationale Filmfestival Rotterdam. Van 21 januari tot 1 februari zijn er weer honderden films te zien. In veel gevallen is het de enige gelegenheid, in andere betreft het voorpremières van binnenkort in de filmhuizen uit te brengen titels.

De voorpret begint traditiegetrouw met de Volkskrant van de donderdag voor het festival. Daar zit namelijk altijd als bijlage het programma bij. Om zeker te zijn van kaartjes was het altijd zaak snel te gaan bellen. Dit jaar echter is de procedure sterk veranderd. Er kan via internet gekocht worden en de verkoop startte pas zaterdag. Reserveren is dit jaar extra belangrijk, omdat niet meer zoals andere jaren 30% van de kaarten op de dag van de voorstelling vrijgegeven wordt. Nu wordt alles verkocht.

Mijn vertrouwen in de techniek werd weer eens teleurgesteld. Het was ook een beetje na√Įef natuurlijk, de site heeft nog geen enkel jaar tijdig gefunctioneerd, en door de startdatum te verlaten zaten alle fanaten vanzelfsprekend met de telefoon in de aanslag. Daar was dus helemaal niet doorheen te komen.

Filmfestival Rotterdam 2004
De website www.filmfestivalrotterdam.com

Twee collega`s van het filmhuis waar ik de liefde voor de kunstvorm probeer uit te dragen (zie www.cinemaparadiso.nl) waren al vroeg afgereisd naar Rotterdam, om blauwbekkend in een rij te wachten tot de kassa`s om 9 uur open zouden gaan, de verlanglijst in de aanslag. Er werden nummertjes getrokken, en het was spoedig duidelijk dat dit lang zou gaan duren. Telefonisch contact leidde tot een haastige reis, waarna we gezamenlijk nog een uurtje doorbrachten in de Burgerzaal van de Doelen, waar de centrale kassa`s ondergebracht zijn. Dit is een festival voor die-hards, dat is duidelijk, je moet er wat voor over hebben. Zo stelde ook een man vast die in de rij stond voor twee kaartjes voor films die een week na het festival uitkomen in de bioscoop.

Inmiddels verschenen de eerste uitverkochte titels al op het scherm, wat tot enige aanpassingen in de uitgezette schema`s die ons door het enorme programma leiden. Maximaal zes films per dag, in twintig zalen parallel, dus keus genoeg, maar kiezen is ook lastig, want je kunt veel niet zien. De aanpassingen leidden niet tot veel teleurstelling. Het betrof films die uitgebracht worden, dus die zien we later wel.

Filmfestival Rotterdam 2004
Uzak - verslag volgt

Om twee uur liepen we blij met onderling flink vari√ęrende stroken kaartjes naar buiten. Meestal treffen wel elkaar maar weinig tijdens het festival, want we proberen samen een zo breed mogelijk beeld te krijgen van wat er voor ons filmhuis aan interessants aan zit te komen. Zelf doe ik het dit jaar een beetje bescheiden. Vier bomvolgeboekte dagen, want het lukt niet een hele week vrij te nemen. Ach, achttien films in vier dagen, geen slechte oogst toch? Al mis ik natuurlijk veel. U kunt binnenkort lezen of het wat was, hier op hifi.nl.

Hieronder alvast mijn programma. En voor wie ook wil gaan: op www.filmfestivalrotterdam.com zijn de kaartjes inmiddels ook daadwerkelijk te koop. Voor de nog niet uitverkochte titels tenminste.

23-jan 10:30 Navel 
23-jan 12:30 Zatoichi 
23-jan 15:15 Rhinoceros eyes 
23-jan 18:00 Ana y los otros 
23-jan 20:00 Somnambulance 

25-jan 13:00 Silent Waters
25-jan 15:30 Asshak, tales from the Sahara
25-jan 20:30 Depuis Qu`Otar est parti

27-jan 10:45 The Missing 
27-jan 12:30 First letter 
27-jan 15:15 Crimson gold 
27-jan 17:45 Greendale 
27-jan 20:00 The return 

28-jan 10:30 How I killed a saint
28-jan 12:45 Schulze blues
28-jan 15:00 Spring, summer, fall, winter ... and spring
28-jan 17:30 Code 46
28-jan 20:30 Uzak

(wordt vervolgd)


EDITORS' CHOICE