ARTIKEL

HiFi.nl op CES 2004 - 4


Jan de Jeu | 19 januari 2004

“You don’t have to die to go to heaven” aldus de leus van de Amerikaanse fabrikant Conrad-Johnson. Of dat hemelse genot ook bereikt kan worden met de nieuwe ACT2 voorversterker – die in april beschikbaar zal komen voor een bedrag van 12000 dollar - kunnen we niet beoordelen want gedurende deze show speelt hij niet. De charmante dame geeft als toelichting dat er liever vanaf gezien wordt omdat de ruimte geen recht doet aan het geluid van de apparatuur. Gezien de klank in sommige andere kamers misschien geen slechte keuze.

Daarentegen heeft Von Schweikert er wel voor gekozen om zijn VR-4JR spelend ten toon te stellen. Voor 3995 dollar per paar een aantrekkelijk aanbod. Dit is één van de fabrikanten die besloten heeft om zich niet alleen op Alexis Park, maar ook op de alternatieve “T.H.E” (The High End) Show te presenteren. In het San Remo hotel met een 100.000 dollar luidspreker en in het St. Tropez hotel met een PA systeem.

Bij Musical Surroundings komen we o.a. versterkers uit de Saturn serie van Aesthetics tegen. De door The Absolute Sound tot “phonostage of the year 2003” uitgeroepen Rhea en de linestage Calypso staan gebroederlijk naast elkaar. Ontwerper Jim White vertelt dat er drie elementen op de Rhea aangesloten kunnen worden waarbij de instelling (load, gain) met behulp van de afstandsbediening vanaf de luisterpositie kan geschieden. Prijsindicatie voor de Amerikaanse markt 4000 dollar. Volgens de man van Musical Surroundings zullen beide apparaten in Nederland op korte termijn via Dynamic Solutions leverbaar zijn.

We passeren een aantal kamers waarvan de respectievelijke bewoners elkaar lijken te willen bewijzen dat ze nog harder kunnen dan de buurman en besluiten om daar maar niet naar binnen te gaan. Tenslotte worden we bij het voorbijlopen al bijna van de gang geblazen dus echt bevorderlijk voor het gehoor kan het niet zijn.

AudioNote laat de nieuwe KSL-M77 voorversterker zien, spelend in combinatie met de 24 bit 96 kHz KSL DAC en Audiomeca Mephisto CD drive, de Garrard 501 met Kondo 10-J/S MC phono cartridge en de vernieuwde Ongaku.

CES 2004 (c) Xingo

De Integra DTR-10.5 THX Ultra 2 gecertificeerde 7 kanaal versterker biedt 7 maal 150 Watt bij 8 ohm en zowel de specificaties als het uiterlijk zijn ronduit overweldigend te noemen. Daarnaast de universele THX Ultra gecertificeerde multi speler DPS-10.5. die zowel met SACD als met DVD-A overweg kan.

CES 2004 (c) Xingo

Lamm M 1.2 versterkers komen we tegen in combinatie met Lamm L2 Reference voorversterker, Wilson Audio Watt/Puppy 7 luidsprekers, bekabeling van Cardas Audio, een Weiss Medea D/A converter en een CEC TL1-X transport, maar ook in combinatie met de Lamm L2 Reference voorversterker, de Kharma 3.2RM Enigma luidsprekers, de Kharma Enigma bekabeling en een door Meitner gemodificeerde Philips SACD1000.

De ultieme draaitafel van Basis – met als voorlopige naam “Work of Art” – wordt ons vol trots getoond door een man die tegelijkertijd nauwlettend in de gaten houdt dat we geen foto maken. Jammer want we willen deze ervaring graag met u delen. Eind april zal de 44000 dollar kostende sculptuur tegelijkertijd met de officiële foto’s beschikbaar komen.

Gary Morrison uit Nieuw Zeeland glimt van trots als hij ons de prachtig gestileerde versterkerlijn van Plinius presenteert. Met de als laatste toegevoegde voorversterker – de home theater eindversterker Odeon was de eerste van de reeks – is de lijn bijna compleet.

Bij Totem waren we in de home cinema opstelling al een prototype van een over enkele maanden te introduceren Plinius voorversterker / processor tegengekomen. Als opvolger van het al langer bestaande inpol principe – o.a. gebruikt in de op Hifi.nl geteste Twin Towers versterker – brengt Pathos nu daarop voortbordurend een versterker die uitgerust is met inpol 2(square). Deze geïntegreerde Pathos Inpol 2 heeft een CES 2004 Design & Engineering award ontvangen. Hij ziet er prachtig uit. Daarnaast is er de nieuwe Cinema X 5.1 geïntegreerde versterker die vijf maal 130 W. of twee maal 450 W. aan uitgangsvermogen kan bieden.

Over twee weken zal in Nederland de Orton geïntegreerde versterker van Sonneteer leverbaar zijn. Geschatte richtprijs volgens de beide Engelse heren die hem ons in combinatie met de Byron cd speler en Campion DAC demonstreren; circa 2500 euro.

Het sedert de VAD show in Nederland verkrijgbare Hovland stuurt middels HP200 voorversterker en Radian eindversterker luidsprekers van Wilson Audio aan. De Elac 600 serie hadden we al gezien in het LVCC maar deze Duitse fabrikant profileert zich – net als een aantal anderen - tijdens de show op twee locaties. In dezelfde ruimte twee draaitafels van het merk Thorens. Vooralsnog is het topmodel TD-2030 nog uitgerust met een Rega arm maar in de toekomst zal deze vervangen worden door een eigen model, zo meldt de standhouder.

CES 2004 (c) Xingo

Dezelfde man wijst ons op twee nieuwe apparaten van het Deense Thule; de DVD / DVD-A speler DVA 120 en de geïntegreerde versterker / processor typen AV100 en de AV100S. Beiden bieden 6 x 150 W. waarbij de S versie tevens over video switching beschikt.

CES 2004 (c) Xingo

EDITORS' CHOICE