ARTIKEL

VSAC 2003

Dr. Longbeard & Marja | 16 november 2003

VSAC 2003

VSACDe Vacuum State of the Art Conference and Show vindt iedere twee jaar plaats in het noordwesten van de Verenigde Staten. Daar een kleine twee uur rijden van Seattle aan de Puget Sound ligt het plaatsje Silverdale. Gesticht in 1854 wonen er nu zo’n tienduizend zielen. Het plaatselijke Red Lion hotel is uitverkoren de VSAC onderdak te bieden. Gelegen pal aan het water en met kamers die een zeer schappelijke prijs moeten opleveren, een prima stek.

VSAC

De VSAC is een initiatief van een aantal doorgewinterde buizen enthousiasten. Voor hun dagelijks brood maken zij buizenapparatuur of zijn als houtbewerker bezig met het ontwerpen van behuizingen en luidsprekers. Naast de liefde voor buizen is muziek uiteraard van groot belang. Dan – Doc Bottlehead –  en zijn vrouw Eileen Schmalle, Ron Welborn en Terry Cain  zijn de trekkers van de conferentie en worden door een aantal enthousiastelingen bijgestaan. Net als vele andere audioshows is ook hier weer een aantal hotelkamers omgebouwd tot luisterruimten. Dit levert nooit een ideale situatie op en daar is iedereen zich van bewust. Om toch een beetje akoestisch verantwoord te kunnen spelen, zijn hier en daar matrassen als dempingmateriaal gebruikt wat niet echt een fraai gezicht oplevert.

VSAC

We hebben maar één dag om de VSAC te bezoeken en daardoor missen we het conferentie gedeelte. De praatjes tijdens de conferentie gaan over diverse ontwerp technieken en bouwwijzen. Ook moeten we de demonstraties missen van een aantal aangepaste SACD spelers waar de prestaties aanzienlijk van zijn verbeterd. Rest ons dus de show te bezoeken en te genieten.

VSAC

De drukte valt mee deze zaterdag en de meeste kamers zijn goed toegankelijk. De sfeer is die van een jongensclub, maar dan op leeftijd. Hier en daar een vrouwelijke bezoeker, maar die is dan ook zeer enthousiast en one of the boys. Veel baarden, ruithemden, korte broeken en buiken die verraden dat naast de muziek en buizen ook eten en drinken belangrijk zijn. Zoals zo vaak blijven bezoekers lang in ruimtes waar muzikaliteit hoog in het vaandel staat en effecten laag. Het is daar dan ook een stuk rustiger dan bij de demonstraties met de zogenaamd audiofiele opnamen; lees Hugh, Eva, Diane en dergelijke. Bij deze laatste categorie is het voornamelijk een komen en gaan. Men blijft niet hangen voor meer. Met audiovriend Srajan van 6moons.com hebben we afgesproken een overzichtje te maken van de best klinkende – naar omstandigheden dan – opstellingen. We beginnen onze ronde op de begane grond in de zelfbouwzaal.

VSAC

 


EDITORS' CHOICE