NIEUWS

Trekt het aan? – Publicatie week 9

Redactie HiFi.nl | 04 maart 2010

Vorig jaar viel er weinig te lachen in de hifi-branche. Afnemende omzetten, faillissementen, algeheel wantrouwen van de klant in de economische ontwikkelingen en daarbij horende voorzichtigheid bij het aanschaffen van luxe goederen...het hield niet over.

Het consumentenvertrouwen (179 punten, 3x woordwaarde) lijkt echter weer voorzichtig aan te trekken, en dat merken we ook in de hifi. Het grootste voordeel van de slappe kwartalen die achter ons liggen is dat een heleboel winkeliers en importeurs slimme manieren zijn gaan bedenken om meer en vooral nieuwe consumenten aan de handel te binden of twijfelaars opnieuw te overtuigen.

Er worden meer dealershows georganiseerd, meer kleinschalige (of regionale) beurzen, het gonst sinds begin dit jaar weer van de activiteit in de hifi. Ook HiFi.nl wil een steentje (zeg maar gerust een fors rotsblok) bijdragen aan een bredere interesse voor hifi.

Dat doen we niet alleen door specifieke onderwerpen die `hot` zijn extra te belichten (onze netwerkspecial is daar een goed voorbeeld van), maar ook door af en toe eens een ander soort recensie te publiceren, waarin we nu eens niet zo heel diep op allerlei technische aspecten ingaan, maar meer op de fun die muziek luisteren op een goede set met zich meebrengt.

Het idee daar achter is dat de doelgroep van hifi-liefhebbers in Nederland naar onze mening eigenlijk nauwelijks meer groeit. En dat is jammer. Terwijl er tegelijkertijd heel veel muziekliefhebbers zijn die hoognodig eens besmet moeten worden met `het hifivirus`. We weten inmiddels dat dat heel gemakkelijk gaat. Het is slechts een kwestie van ze er mee in aanraking brengen, als je dat maar niet op een te `audiofiele` manier doet.

Dat gaat overigens niet vanzelf. Een door de jaren heen uiterst beproefd format moet worden doorbroken, importeurs, winkeliers én auteurs moeten daar anders voor gaan denken, anders gaan luisteren. Een eerste aanzet daartoe leest u deze week in de test van de NAD/DALI set.

U hoeft overigens niet bang te zijn dat het helemaal die kant op gaat met HiFi.nl. We blijven de muzikale krenten in de audiofiele pap bespreken zoals u dat van ons gewend bent. Maar we zouden het daarnaast ook heel leuk vinden om nieuwe vrienden te begroeten in de hifi-familie. Zodat we met z`n allen met nog meer vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen zien. Want we moeten er niet aan denken dat de betere weergave gaat verdwijnen.

Ik wens u weer veel leesplezier.

Max Delissen

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Naim HDX
Salibury in het Engelse Wiltshire is een bijzondere plaats. Niet alleen door de prachtige cathedraal en de nabijheid van mystieke oorden als Stonehenge en de grote afbeeldingen van witte paarden op de heuvels maar ook als bakermat van Naim Audio Ltd. Naim maakt al jaren sober uitziende hoogwaardige audio apparatuur. De Naim ontwerpen mogen er aan de buitenkant weinig opzienbarend uitzien, aan de binnenkant is dat absoluut niet het geval. En bij de hier besproken Naim HDX gaat dat nog een stapje verder.

NAD C 545BEE, NAD C 326BEE & DALI Lektor 2
Audio liefhebbers weten dat een component nooit op zichzelf staat. Wanneer een apparaat, om welke reden dan ook, aan vervanging toe is dan is belangrijk dat de nieuweling in het bestaande systeem ‘past’. Als recensent heb je vaak de gelegenheid om met meerdere apparaten tegelijkertijd te stoeien waardoor je soms op een combinatie uitkomt met onderdelen die niet alleen goed samengaan maar die door de specifieke combinatie elkaar zelfs op een hoger niveau brengen. 

XTZ Class- AP100
XTZ? Nooit van gehoord. Dat is mijn eerste gedachte op het moment dat ik een mail binnenkrijg van hoofdredacteur Max Delissen met daarin de vraag of ik zin heb om de eerste eindversterker van dit Zweedse merk te recenseren. Zoekend op internet vind ik al snel de reden waarom deze merknaam mij niet eerder opgevallen is. Die heeft alles te maken met de uitgangspunten van XTZ. En laten die nu mijn nieuwsgierigheid aanwakkeren. Reden dus om die Viking maar gewoon te laten komen.


Hi-Visit

Olie & Olie

Olie & Olie is een ‘Quality Seller’, zo eentje waar er vandaag de dag nog maar weinig van tegenkomt. Bij deze zaak krijg je naast de allernieuwste Hifi Stereo en surround apparatuur ook advies op maat door experts die precies weten waar ze over praten. Ben je op zoek naar échte kwaliteit in Den Haag? Olie & Olie natuurlijk! 


Mythen en Misverstanden

23 - MC Rules
In analoogland is de moving coil aftaster absolute heerser, met name de klassieke low-output variant. De inherente elektrische eigenschappen maken zo`n `MC` tot een (theoretisch) vrijwel ideale stroombron, wat zich uit in een expressieve, plastische weergave met name in het laag en hoge midden. Het frequentieverloop van menig MC-ikoon kan echter minder voorbeeldig zijn, met een oplopend hoog, maar er zijn gelukkig legio top-MC`s verkrijgbaar met een vijwel lineaalrecht frequentieverloop, mits elektrisch goed afgesloten.      


Muziek- en filmbesprekingen

Play (DVD-film)
In haar eerste speelfilm volgt de Chileense filmmaakster Alicia Scherson op speelse wijze twee mensen in de miljoenenstad Santiago. Christina komt van het platteland, uit het zuiden, en komt aan de kost door te zorgen voor een bejaarde, bedlegerige Hongaar. Tristan is een depressieve jonge architect wiens relatie op de klippen loopt. De stad is een plaats waar mensen met hoofdtelefoons op om elkaar heen draaien en soms toch even contact hebben. 

Departures (DVD-film)
Het zit Daigo niet mee. Heeft hij net een dure cello aangeschaft, gaat het orkest waarin hij een vaste plaats bemachtigd heeft plots failliet. Met zijn vrouw gaat hij terug naar zijn geboortedorp, trekt in het huis van zijn overleden moeder, en gaat op zoek naar een ander baantje. Wat aangekondigd staat als reisleider blijkt een vacature in het uitvaartwezen. Een wereld vol rituelen met onverwacht veel humor gaat open voor Daigo, goed voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Mahler – Symphonic Poem in Two Parts - Titan (CD)
De eerste symfonie is een werk waar Gustav Mahler lang is blijven schaven. De meestal gespeelde uiteindelijke versie werd pas in 1906 uitgegeven, toen de componist al aan zijn achtste werkte. De eerste schetsen dateren van maar liefst 20 jaar eerder, en in 1893 verscheen al een versie die nog niet de omschrijving symfonie, maar symfonisch gedicht droeg. Jan Willem de Vriend legde deze weinig gespeelde versie vast met het Nederlands Symfonie Orkest, ook bekend als Orkest van het Oosten.

The Doobie Brothers - The Captain And Me (CD)
Een bijna veertig (!) jaar oud album uitbrengen en de bekende mastertapes op zo’n manier weten te manipuleren dat er –alsnog- een zeer dynamisch resultaat verkregen wordt? Ik geef het u te doen. Het is MoFi in ieder geval gelukt, met het derde album van The Doobie Brothers.

Bernstein met Debussy (DVD-film)
De bewering dat Italiaanse orkesten niet deugen voor symfonische muziek en alleen maar goed overweg kunnen met het opera-repertoire, is een van die typische vooroordelen die in de muziekwereld kennelijk niet weg te branden zijn. Je kunt vermoeden waar die mening op is gebaseerd: op het gegeven nl. dat Italie nooit een grote symfonische traditie heeft gekend zoals die wel in Duitsland, Groot-Brittannië, de Skandinavische en midden-en west-Europese landen tot ontwikkeling is gekomen.


EDITORS' CHOICE