NIEUWS

LED technologie voor TV


Redactie HiFi.nl | 29 april 2009

Een van de laaste ontwikkelingen in de HD TV markt is het gebruik van LED (Light Emmitting Diode) lampjes. Een LCD scherm heeft achtergrondverlichting nodig om beeld te kunnen weergeven. Nu wordt er in de meeste HD TV’s gebruik gemaakt van een techniek die werkt met CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) voor de achtergrondverlichting. Het gebruik van LED lampjes voor deze achtergrondverlichting kent echter bijna alleen voordelen.

LED TV’s kunnen de consument al gauw 50% energiebesparing opleveren. Dit komt vooral door het feit dat LED lampjes in donkere beeldgebieden uit gezet kunnen worden. LED verlichting geeft daarnaast veel snellere schakeltijden dan de klassieke verlichting. Hierdoor is LED beter geschikt voor snellere beelden zoals bij veel sportuitzendingen of in games.


De vele LED lampjes kunnen individueel verlicht of gedimd worden

Doordat LED lampjes een snellere response hebben en zelfs helemaal uitgezet kunnen worden is het mogelijk om dieper zwart en nog helderder beeld te creëren. LED lampjes kunnen zelf ook kleuren weergeven waardoor een veel betere kleurweergave bereikt wordt. Omdat er een groot aantal LED lampjes in de TV zitten kunnen deze heel precies worden gestuurd.

Nog een voordeel van LED backlights is dat ze minder ruimte in beslag nemen dus is het mogelijk om nog plattere schermen te maken. Hierdoor zijn ze ook makkelijker aan de muur te bevestigen.

Of er echt noemenswaardige nadelen zijn bij deze nieuwe techniek is de vraag. Het enige nadeel dat er misschien is, is voor de portemonnee. Waarschijnlijk zijn deze TV’s vooral in de beginperiode duurder in de aanschaf dan de toestellen met traditionele achtergrondverlichting.

EDITORS' CHOICE