We roepen het al jaren, maar ik wil het op deze plaats en zo net voor de kerstdagen graag nog eens herhalen: hifi gaat niet over apparatuur, maar over muziek. En wat hebben we het afgelopen jaar een hoop mooie muziek voorbij zien komen.
De leukste, mooiste, spannendste of meest verrassende platen van 2008 kun je terug lezen in de jaarlijstjes van onze auteurs. We hebben ze daarom verzocht vijf van de mooiste nieuwe platen van het afgelopen jaar bij elkaar te zetten – en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je dan een paar erg mooie nieuwe platen niet kunt vernoemen…ach, weet je, ik hoef me als hoofdredacteur toch eigenlijk niet te beperken? OK, hierbij nog wat leuke platen die jammer genoeg mijn jaarlijstje niet gehaald hebben maar toch zeker de moeite waard zijn: Thicke, Emiliana Torrini, TV on The Radio, Randy Newman, Fleet Foxes, Portishead, Opeth, Jóhann Jóhannsson, John Mayer, David Gilmour, Bon Iver…..en nog veel, veel meer. Zoals gezegd: alleen nieuwe platen dus, en dat zorgt dat bijvoorbeeld de prachtige heruitgave van Miles Davis’ Kind of Blue niet in de lijst voor kan komen. Had dat wel gemogen dan was ie met stip op nummer 1 beland.
Zoals u weet gaat HiFi.nl, ondanks ons muziekhart, toch vaak over de apparatuur. Daarom hebben we dit jaar ook een eigen tijdschrift gelanceerd onder de naam Hifidelity. Hierin leggen we veel meer de nadruk op muziek en de beleving daarvan. Mocht u de eerste editie nog niet gezien hebben – de tweede editie komt trouwens in januari uit – dan kunt u vandaag twee artikelen uit Hifidelity op HiFi.nl lezen. Namelijk een recensie van de Tannoy Kensington SE luidsprekers en, om helemaal in Engelse stijl te blijven, een Bentley Continental Flying Speed Spur met een NAIM audiosysteem. Smullen!
Mocht u trouwens editie 2 van Hifidelity willen bestellen dan kunt u hem via www.hifidelity.nl voor 4,95 euro bij u thuis laten bezorgen of bij één van de aangesloten winkels gratis(!) afhalen.
Benieuwd naar wat we nog meer voor u in petto hebben tijdens de feestdagen? Daar komt ie: een recensie van de gloednieuwe Cisco 8455DVB HD PVR – wat een hele mond vol is voor een High Definition digitale decoder met 160 Gb opnamemogelijkheid – de Musical Fidelity A1 versterker en A1 CD cd-speler, een Tangent Uno2Go draagbare radio, de verrassende Marantz SA7003 sacd-speler, een leuke tip, de jaarlijstjes van onze auteurs, vier muziekrecensies en de hierboven genoemde recensies van de Tannoy Kensington SE luidsprekers en Bentley Flying Speed Spur met NAIM.
Pfew…dat moet genoeg zijn om de komende dagen door te komen. Scheelt u in ieder geval weer een ritje naar de woonboulevard.
Namens iedereen bij Xingo – de uitgever van HiFi.nl, Hifidelity, High Fidelity Discs en AV & Domotica – wens ik u prettige feestdagen. Tot volgende week. Enne..geniet van uw muziek de komende dagen.
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl
P.S. Door de grote hoeveelheid artikelen deze week konden we ze niet allemaal kwijt achter de zes plaatjes onderaan onze voorpagina. Het waren er simpelweg teveel. Maar geen nood; als u op de pijltjes onder het meest linkse plaatje klikt schuift het rijtje foto`s op waardoor de achterliggende zes plaatjes één voor één zichtbaar worden.
Nieuw op HiFi.nl
Hardware recensies
Cisco 8455 DVB HD PVR
De merknaam Cisco koppel ik ogenblikkelijk aan apparatuur voor computernetwerken. De hele dag werk ik met Cisco oplossingen, want wij beschouwen Cisco als één van de beste en meest betrouwbare leveranciers voor componenten in grote computernetwerken. Toen ik de naam Cisco ineens tegenkwam in verband met het Ziggo-aanbod van televisie en radiokanalen, was de nieuwsgierigheid groot.
Bentley Continental Flying Spur Speed
De Bentley Flying Spur Speed. Zijn naam heeft de smaak van racewagens uit vervlogen tijden. Open snelheidsmonsters, die begeleid door het geluid van een huilende mechanische compressor en brullende uitlaatpijpen over het circuit van Le Mans raasden. De bestuurder zelden meer dan luttele meters van de eeuwigheid verwijderd.
Tannoy Kensington SE
Het Engelse Tannoy is één van de oudste luidsprekermerken ter wereld. Het bedrijf werd in 1926 opgericht, en moet waarschijnlijk alleen het twee jaar oudere Celestion (eveneens uit Engeland) vóór zich dulden.
Musical Fidelity A1 en A1 CD Pro
Het is overdreven te stellen dat ik nog in de luiers liep, ten tijde van de introductie van de originele Musical Fidelity A1 versterker in 1984. Destijds had ik nog haar op mijn hoofd en luisterde ik naar muziek via een éénvoudige Marantz versterker, met een Teac cd-speler als bron, aangesloten op een set speakers van Amerikaanse makelij. Musical Fidelity was een merk wat ik slechts kende uit tijdschriften, mijn in die dagen beperkte budget vormde een te grote hindernis om een originele A1 aan te schaffen.
Marantz SA7003 sacd-speler
Enige tijd geleden werd de Marantz instap CD-speler, de CD5003, in combinatie met de PM5003 versterker besproken door ondergetekende. Gezien met name de CD5003 naar meer -veel meer- smaakte, werd er besloten om ook de instap SACD-speler van Marantz aan de digitale tand te voelen.
Tangent Uno 2Go portable radio
Er bestaat nog steeds een markt voor compacte, draagbare radio`s van het model handvat van boven, luidspreker van voren. Zo lang er nog radiosignalen uit de ether te plukken zijn zal de mens die op alle mogelijk plaatsen willen opvangen en afspelen.
Achtergronartikelen, Tip en Hi-Visit
Jaarlijstjes HiFi.nl auteurs
Enige jaren geleden bezocht ik Audio Time in Breda in het kader van de rubriek: “Set van de maand”. Tijdens dat bezoek is er bijna uitsluitend gesproken over de door eigenaar Erik-Jan opgestelde set. De ontstaansgeschiedenis van de winkel, het assortiment en de te varen koers bleven onbesproken. Nu is dan eindelijk de tijd gekomen Audio Time nogmaals te bezoeken en samen met Erik-Jan en zijn vrouw Angelique deze onderwerpen te bespreken.
Tip! Volgorde lichtnetstekkers optimaliseren
De meeste audiofielen maken gebruik van `lichtnetverdeelstrippen` (verdeeldozen) om de lichtnetspanning aan hun geliefde apparatuur aan te bieden. Behalve het vinden van de juiste lichtnetfase voor elk apparaat is er nog een gratis lichtnet-tweak die men kan uitvoeren; namelijk het uitkienen van de optimale volgorde/indeling waarmee de apparatuur in de verdeelstrip wordt gestoken.
Muziek- en filmbesprekingen
Stevie Wonder - Songs In The Key Of Life
Vaak vraag ik me af waarom musici er voor kiezen om een artiestennaam aan te nemen maar in het geval van de op 13 mei 1950 als Stevland Hardaway Judkins geboren Stevie Wonder kan ik me er wel iets bij voorstellen. Zijn eigen naam ‘bekt’ niet echt lekker terwijl dat in het hippe Motown wereldje wel degelijk een vereiste is. Toen hij een contract tekende met Motown was hij pas twaalf jaar oud en bekend als ‘little’ Stevie Wonder’.
Ella Fitzgerald - Sings The Harold Arlen Songbook
Er is minimaal één aspect waarop de CD het nooit zal winnen van de LP; het artwork. Ook deze dubbel LP is daar weer een subliem voorbeeld van. Allereerst heeft de cover een mooie afdruk van Matisse’s ‘Drawing Of Woman’s Head’ op een formaat dat iedere CD doet tandenknarsen. Maar wie het album openklapt ziet aan de rechterzijde een boekwerk dat in prachtige foto’s en exquis lay-out verhaalt over zowel de zangeres als de componist, waarna besloten wordt met per nummer een beschrijving waarin uitgeweid wordt over dat specifieke stukje muziekgeschiedenis.
The Ipanemas - Afro Bossa
Ik heb net een koel glas Chablis ingeschonken en op de achtergrond klinkt Afro Bossa van de Braziliaanse groep The Ipanemas. Een perfecte zomerse combinatie. Want ook al hebben deze oude Braziliaanse heren dan de naam dat ze maatschappijkritischer zijn dan hun Cubaanse evenknie, de Buena Vista Social Club; het is toch voornamelijk lekker klinkende, makkelijk in het gehoor liggende muziek met zonnige meerstemmige vocalen die zij produceren.
Sharon Jones & the Dap-Kings - 100 days 100 nights
In hun drukke tournee schedule van de winter van 2006 maken Sharon Jones & The Dap-Kings ruimte om hun derde album 100 Days, 100 Nights op te nemen. Een productie van de bassist van The Dap-Kings; Bosco ‘Bass’ Mann. Hij is ook degene die tekent voor de meeste van de tien composities die deze lp bevat.