NIEUWS

Tegenstellingen - publicatie week 16

Max Delissen | 17 april 2008

De oude Chinezen hadden het al door met hun Yin en Yang: de wereld hangt van tegenstellingen aan elkaar. En het interessante aan tegenstellingen is dat ze dankzij elkaar bestaan. Arm en Rijk, Jong en Oud, Goed en Kwaad... Dat zijn de grote thema`s, maar tegenstellingen bestaan op alle niveaus.

Vooral waar mensen gepassioneerd met hun hobby bezig zijn wemelt het van de tegenstellingen, en de hifi is daar geen uitzondering op. Denk in dat verband maar eens aan de loopgravenoorlog tussen buizen- en transistorliefhebbers. Maar ook de veel bredere analoog versus digitaal discussie staat garant voor pittige debatten.

De laatste tijd komen we er echter steeds meer achter dat (schijnbare) tegenstellingen eigenlijk  zeer goed naast elkaar kunnen bestaan. Sterker nog, soms vullen ze elkaar zo prettig aan dat je je afvraagt waarom je al die tijd zo fanatiek tégen iets was. Als voorbeeld noem ik het verschijnsel muziekserver. Die apparaten zijn de laatste jaren sterk in opkomst, en zelfs gerenommeerde merken wagen zich er aan.

Zo zullen we binnenkort een test publiceren van de kostbare maar verschrikkelijk mooie Linn Akurate DS muziekserver. Het zou jammer zijn om daar al te veel over te verklappen, maar dit kan ik er al wel over kwijt: de recensent van dit apparaat is analoogliefhebber in hart en nieren. Snij in zijn gezelschap het onderwerp langspeelplaat aan, en je hebt een vriend voor het leven, bij wijze van spreken. En uitgerekend deze auteur is helemaal gevallen voor het gebruiksgemak en de geluidskwaliteit van dat vermaledijde digitale apparaat. Het zou ons trouwens niets verbazen als Linn binnenkort nog wel eens heel sneaky met iets nieuws op dit gebied zou kunnen komen.

In deze publicatie kunt u lezen over de ervaringen die Eric de Boer had met een andere muziekserver, namelijk de Arcam MS 250. Kilian Bakker neemt het analoge deel van deze week  voor zijn rekening met een bespreking van een nieuwe platenspeler-arm en voeding van Naim.

Niet nieuw, maar wel zeer interessant en de moeite waard, is het artikel dat Frank Speet bijna op de dag af vier jaar geleden schreef over ons gehoor en hoe wij met geluid omgaan. Dat laten we u graag nog eens lezen.

Daarnaast publiceren wij deze week een special over het merk B&W, waarin zeer veel informatie te lezen is over het luidsprekermerk, maar ook over de activiteiten die B&W daarnaast allemaal ontplooit.

En net als iedere week hebben we weer een nuttige hifi-tip voor u, en besprekingen van niet-alledaagse muziek en films.

Tot slot maak ik nog even melding van het feit dat eind volgende week de High End München begint. HiFi.nl zal daar, zoals u van ons gewend bent, vanaf de beurs verslag van doen. Hou het speciaal daarvoor aangemaakte blog-channel op HiFi.nl in de gaten voor nieuws en weetjes. Consumenten kunnen overigens ook op deze beurs terecht, dus als u de reis wél wilt maken...

Een welgevulde weekpublicatie, lijkt mij. Het is dan ook met een gerust hart dat ik u veel leesplezier wens!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

B&W Special

B&W Nederland heeft sinds vandaag een eigen website. Voorlopig is deze site als Special ondergebracht bij HiFi.nl. Op de B&W website vindt u recensies, nieuws, filmpjes, de B&W brochure (bladerbaar én als pdf), dealer-adressen, en informatie over The Society Of Sound, een samenwerkingsverband tussen allerlei mensen die gepassioneerd met muziek bezig zijn: musici, technici, ontwerpers en natuurlijk B&W zelf.


Hardware recensies

Arcam MS250 Muziekserver
Om beter aan te kunnen sluiten op de hoge integratie van al dan niet gecomprimeerde audio bracht het Britse Arcam enige tijd geleden haar eerste muziekserver op de markt. De eisen van de ontwerpers waren duidelijk; een hoge kwaliteit, de typische Arcam opbouw en ontzettend multifunctioneel moest het apparaat worden. De MS250 was geboren. Hifi.nl voelde voor u de door importeur Audiac aangeleverde muziekserver aan de tand.

Naim ARO arm & Armageddon voeding
Platenspelers zijn ondanks de digitale revolutie niet uitgestorven, integendeel. Eind jaren `80 leek het er echter wel op dat de laatste dagen van de analoge schijf waren geteld en met name in het Verenigd Koninkrijk resulteerde dat in een stroom van `statement` producten van analoge specialisten als Pink Triangle, Linn, S.M.E., Michell, Zeta, Helius, etcetera maar ook bij Naim had men niet stil gezeten en in 1989 introduceerde deze fabrikant hun toonarm, genaamd ARO.


Achtergrondartikelen

Maanmannetjes Hebben Geen Oren 
Hoe komt het nu eigenlijk dat we geluid kunnen horen en horen we eigenlijk wel wat we denken dat we horen? Hoe zit het nu eigenlijk met de achteruitgang van ons gehoor en wat kunnen we eraan doen?


Tip

Luidsprekerkabel Routing
Een symmetrische opstelling van de (eind-) versterker ten opzichte van de luidsprekers is niet altijd praktisch of haalbaar. Het traject wat elke luidsprekerkabel moet afleggen zal dan natuurlijk in lengte verschillen. Voor een optimale kanaalgelijkheid zullen beide kabels de lengte moeten hebben die nodig is om de meest ver verwijderde luidspreker te bereiken.


Muziek & filmrecensies

Elvis Costello – This Year’s Model (CD) 
Universal slaagt er steeds weer in om in de zogeheten DeLuxe Edities klassieke albums uit het eigen archief te voorzien van aanvullend materiaal, zodat wat eigenlijk amper een halve CD vulde gepresenteerd wordt als twee bomvolle schijfjes. Het tweede, en voor mij nog altijd veruit favoriete tweede album van Elvis Costello, uit 1978, verdient als weinige ander een mooie, liefdevol gemaakte heruitgave. Of deze dat helemaal geworden is, valt te betwisten. 

Morton Feldman - The Viola In My Life
 (CD)
Morton Feldman (1926-1987) is fameus om zijn verstilde, kwetsbare muziek. Stilte na de storm als het ware, doorbroken door ijle klanken, nauw verwant aan de minimale schilderkunst van bijvoorbeeld Mark Rothko. De vier stukken voor altviool met wisselende begeleiding die Feldman in 1970 en 1971 schreef nemen een bijzondere plaats in binnen zijn oeuvre. 

Man With A Movie Camera
 (DVD-film) 
De experimentele stomme film van Dziga Vertov uit 1929 wordt de laatste jaren opvallend vaak van nieuwe soundtracks voorzien. Biosphere (Geir Jensen) en The Cinematic Orchestra brachten platen en CD’s uit met hun versies, en op deze nieuwe DVD-uitgave van de film zijn maar liefst drie muzikale geluidssporen toegevoegd, gemaakt door respectievelijk Michael Nyman, In the Nursery en Werner Cee. Dat geeft drie zeer verschillende kijkervaringen.

Dvoraks Zevende Onder Bélohlavek (DVD-film)
Na de wereldwijd misschien wel ononderbroken reeks vertolkingen van Dvoraks bewonderde en geliefde Negende symfonie, “Uit de Nieuwe Wereld,” verdient de Zevende, in d kl. Op. 70, ongetwijfeld een puike tweede plaats, wat populariteit betreft en vooral qua meesterschap in beheersing van muzikale processen en orkestraal raffinement.

Ben Webster - Atmosphere for Lovers and Thieves (LP)
Ben Webster is met zijn brede toon en door veel lucht gekenmerkte manier van aanblazen een tenor saxofonist die onmiddellijk herkenbaar is. Zijn carrière omspant meerdere decennia waarbij hij in het laatste deel in Europa, onder andere in Amsterdam, woonde en veel optrad en opnam in zowel Nederland als Denemarken.

Lou Rhodes - Bloom (LP)
Na de experimentele elektronische muziek van Lamb die zij samen met Andy Barlow maakte hield menigeen zijn hart vast toen bleek dat Lou Rhodes een folk album ging maken.


EDITORS' CHOICE